Kuolleenmeren kääröistä paljastui kadoksissa ollut 11. käsky: Älä koolaa! |
Pohjapiirros, tuo kodin kytkentäkaavio ja aarrekartta. Tuo raivostuttava paperi, jota hinkataan kuin pesukarhu porkkanaa. Milloin ovet unohtuvat makkareista, milloin unohtuvat itse makkarit ja milloin vessanpönttö sijaitsee avokeittiön saarekkeessa. Kerta toisensa jälkeen aloitan talon piirtämisen optimistina ja päätän sen Voldemortina.
Kivaa hommaahan se on millimetripaperille piirrellä. Illan hämyssä lasten nukkuessa seuranani vain lyijykynä, kumi, viivotin ja paketillinen rauhoittavia. Vähemmän kivaa kumittaa kuudettatoista kertaa, mutta kivaa silti.
Karu todellisuus: tontti
Tälle läntille talo pitäisi asemoida ilman että naapuri suuttuu, liito-orava ahdistuu tai tulipalo leviää. Kovin monesta suuntaa ei sisäänkäynti ole mahdollinen. Joko talon pääty tai talon kadulta päin katsottuna oikea sivu tulevat kyseeseen.
Tässä on tämän postauksen paras kuva. Kaikki muut ovat huonompia. Teitä on varoitettu! |
Luodaanpa silmäys, mitä vaiheita talomme suunnittelussa tähän mennessä on ollut. JA EI! Todellakaan näillä piirroksilla ei mennä tupareita kohti, vaan ihan ammattilainen tästä jatkaa eteenpäin. Jotain sitä on saattanut kuitenkin itsekin oppia piirrellessään. Paino sanalla “ei paljonkaan”.
Tällaisista ripuloinneista tämä homma siis alkoi. Suureksi yllätykseksi rakennusvalvonta suhtautui kuvaan nuivasti.
(Tässä vaiheessa lienee paras varoittaa, että tämän postauksen visuaalisesti kiihottavinta antia ovat erilaiset töherrykset millimetripaperille. Joihinkin kuviin lisähehkua saattaa tuoda kumituksen jäljet. Jos siis etsit kuvia Johanna Tukiaisen muodonmuutoksesta tai Søphié Bélærfista shoppailemassa Keskisen Vesan muoviämpäreitä, niin suosittelen etsimään muualta. Jos sen sijaan kokoelma epämääräisiä viivoja on juttusi, olet oikeassa paikassa kuin Hakkaraisen Teuvo europarlamentin pikkujoulujen jatkoilla.)
Pää kohti pohjoista!
Hyvällä säällä makuuhuoneen ikkunasta näkee jopa ulos saakka! |
Ällillä vai ilman?
Keittiö on kodin sydän. Tässä pohjapiirroksessa se sijaitsee kuitenkin lähinnä kantapäässä. |
Makuuhuone ällän sakarassa olisi kivasti omassa rauhassa ja siltä voisi olla oma uloskäynti terassille. Tässä kuvassa keittiö sijaitsee eri puolella kuin olohuone eikä ole niin vahvasti avokeittiömäisessä yhteydessä sen kanssa. Hyvää: aamuaurinko keittiössä. Huonoa: puoliso ei tykännyt. Arvaa, edettiinkö suunnitelman kanssa?
Mirjamista oli ihana päästä makuuhuoneesta suoraan terassille, kunnes hän tajusi, että talosta unohtui keittiö. |
Sivusta sissään?
Havainnekuva on tosin jo kumitettu pohjapiirrosten taivaaseen, kun ei joka kuvaa varten jaksa piirrellä ulkoseiniä uusiksi. Tiedän, olisitte halunneet nähdä vielä yhden millimetripaperille sutatun viivahässäkän. Sori.
Paukama päässä - tai pepussa
Ei se tartu, vaikka vähän törröttääkin! |
Vieras ajatus
Toinen vieras voi majoittua pianon mustien koskettimien väliin. Toiselle löytyy oiva paikka television takaa hdmi-liittimen vierestä. |
Tähän huoneeseen voisi tulla myös piano, sillä koti ilman pianoa on kuin - öö - kuin Zen Cafe ilman sadettajaa. Mikäli pariovet olisivat keskellä seinää (ylläolevassa kuvassa ne eivät ole), pianon voisi sijoittaa ovien kummallekin puolelle, joten huone olisi MUUNNELTAVA. Aikamoista arkkitehtuuria! Ihan itte keksin. Kuten sanottu, minähän en arkkitehtia palkkaa!
Vierashuoneena toimisi toki myös haaveilemamme piharakennus. Keskitytään nyt kuitenkin itse kartanoon.
Pitääkö sitä kotia nyt niin hoitaa?
Kodinhoitohuone on seilannut ympäri taloa eri piirroksissa. Välillä siihen on yhdistetty tekninen tilakin, välillä ei.
Joidenkin mielestä kodinhoitohuone ei voi olla liian suuri. Joillakin on varmaan sitten varaa rakentaa tontille, joka ei ole yhtä pieni kuin teräväksi hiottu nuppineulanpää. Yleensä kuitenkin piirroksissamme pyhän kolmiyhteyden muodostavat kodinhoitohuone, tekninen tila sekä pikkuvessa. Kodarin pompintaa voi tutkailla seuraavan kappaleen kuvakollaasista. Tämän kappaleen nimi on lennokkaasti:
Vesivessa ja tosivessa
Pikkuvessa saisi joka tapauksessa olla niin pieni kuin mahdollista. Pönttö ja lavuaari. Ja äänieristetty ovi. Koska vaikka Keski-Uudenmaan tuubaveikot joskus tosissaan treenaavatkin, ei kaikkien tarvitse joka humppaa kuulla.
Pikkuriikkinen vessakollaasi. Vai pitäisikö sanoa pikkuruikkuinen? |
Tulta kamiinaan!
Kamiina löytyisi omastakin takaa:
Tällainen kuuma söpöliini on odotellut makkariimme pääsyä jo vuosikymmenen. Saa nähdä, tuleeko sille käyttöä seuraavassa(kaan) kodissa. |
Tulipahan tuupattua blogosfääriin melkoinen määrä tekstiä, kun ajattelee, että mikään näistä EI ole tulevan talomme pohjapiirros. Kunhan SE VIRALLINEN pohja on saatu kasaan, esittelen sen ihan varmasti. Sitä ennen mennään tällä särkyneiden toiveiden kavalkadilla
Mitenkäs teillä kokeneemmilla / fiksummilla? Millainen prosessi talon pohjapiirroksen suunnittelu oli? Pitikö sen seurauksena rakentaa taloon yksi pyöreä, pehmustettu huone lisää?
Ehdottomasti klosettiin desibeliovi! Paljon mukavampi päästellä ilmoja kun ei törinät kuulu kopin ulkopuolelle.
VastaaPoistaSellainen lienee parasta laittaa hankintaan ihan yleisen viihtyvyyden nimissä. Kotikonsertit pidetään sitten olkkarissa.
PoistaEn väitä olevani kokeneempi tai fiksumpi. Ja itselläkin pohjapiirustus vielä suunnitteluasteella. Hirsitalo kuitenkin haaveissa. Itse käytän suunnittelussa jo täälläkin mainittua MS Paint ohjelmaa. Otin valmiin talomallin, jonka koko ja pohja olivat sopivasti "sinne päin" ja aloin paintilla siirtää huoneita ja tiloja. Luulisin näin, että mittasuhteissa ja tilojen koossa on jokin tolkku. Kysytään sitten talokauppiaalta onko mallimme kuinka järkevä tai toteuttamiskelpoinen. Meilläkin oli tiettyjä reunaehtoja talon tilojen suhteen, ja aika kivasti ne on saatu pidettyä. Kompromisseja toimivuuden takaamiseksi kuitenkin täytynyt tehdä, koska talon kokoa ei enempää kuin n. 120 neliötä haluta. Tsemppiä suunnitteluun, kyllä siihen kannattaa aikaa käyttää!
VastaaPoistaPaintiä olen minäkin koettanut käyttää. Yllättävän näppärä ollakseen Rooman valtakunnan ajalta. Tuo leikkaa ja liimaa -tekniikka on ollut ihan hauskaa askartelua. Ainakin välillä :)
VastaaPoistaSuosittelisin maksutonta Sweet Home 3D ohjelmaa pohjapiirrosten tekemiseen. Pääset näkemään suunnitelmasi "3D vierailijana" sisätiloissa ja esim. lisäämään valitsemasi kokoiset huonekalut kaikkiin huoneisiin. Ohjelma voi auttaa paljon tilojen hahmottamisessa. Itse olen tehnyt jo noin 30 kpl pohjapiirroksia. :D
VastaaPoista