perjantai 29. toukokuuta 2020

Naapurien kuuleminen - unelmat murskaksi


Naapureiden kuuleminen - tuo nopea muodollisuus matkalla rakennuslupaan. Näin olimme kuvitelleet. Olimme taas vaihteeksi väärässä. 

Veimme lauantaina lomakkeet tuleville naapureillemme. Juttelimme kaikkien kanssa mukavia jonkin aikaa. Kastuimme, koska satoi. Virallisen lomakkeen ja kuvien ohella kuoressa oli saate:

Hei!

Olemme Seija Ala-Kautta, Lassi Massi-Kassi sekä Yannis Nonstoppolos (11 v.) ja Elena Megapruppolos (8 v.) Olemme aloittamassa hirsitalon rakentamisprojektia tontillemme osoitteeseen Kaukainen Galaksi 666 B-rappu.

Ohessa on naapureiden kuulemislomake, jonka toivoisimme saavamme takaisin täytettynä joko postitettuna tai voimme toki lomakkeen myös noutaa.

Naapureiden kuulemisen epävirallisemman osuuden täyttämiseksi kuulisimme vielä mieluusti vastauksen protokollan tärkeimpään kysymykseen, eli rasti ruutuun:

*  punaviini
*  valkoviini
*  tuorepuristettu omenamehupönikkä

Annamme mieluusti lisätietoja projektiimme liittyen ja odotamme innolla muuttoa Galaksiinne.

Ystävällisin terveisin,

Seija Ala-Kautta ja Lassi Massi-Kassi

Jee! Rakennuslupa, koti, ulkoporeallas, kesä, onni ja orgiat, täältä tullaan!

Veimme lauantaina lomakkeet tuleville naapureillemme.

Ensimmäinen tuleva naapuri halusi tietää, onko meillä lapsia. Kun kuuli, että kyllä, niin vastaus oli käytännössä selvä. Onneksi myönteisessä mielessä, kun ovat itsekin lapsiperhe. 

Toiselta tulevalta naapurilta tuli kiitosta talon ulkonäöstä ja siitä, miten se istuu kaupunginosan maisemaan.

Kolmannet tulevat naapurit rakentavat samaan aikaan naapuritontille. Heiltä tuli niin ikään lupa. Heiltähän tarvitsemme luvan rakentaa piharakennuksemme lähemmäs heidän tonttiaan ja he taas saavat käyttää tonttimme tietä omalle tontille ajamiseen, joten kauhun tasapaino tuotti kaunista hedelmää.

Ja sitten...

Neljäs naapuri pudotti meidät pyrstöllemme, loksautti leuat ja sai haukkomaan paperipussiin. Saamamme sähköpostin mukaan talomme on liian iso, korkea ja varjostava. Se ei sovi heidän talonsa naapuriin ja muuten kivannäköisen talon korkeutta pitäisi laskea. Palaute oli asiallisesti kirjoitettu, eikä siinä mitenkään haastettu riitaa, mutta siitä paistoi yllättyneisyys, että naapuriin tuleva talo onkin sellainen kuin on.

"Miksei me tajuttu ajoissa, että sinun kotisi ei ole sinun?"

Saamamme sähköpostin mukaan talomme on liian iso, korkea ja varjostava.


Näiltä naapureiltahan olimme saaneet luvan suunnitella osaa talostamme lähemmäs heidän tonttiaan. Koska he ovat aikoinaan saaneet rakentaa kolmen metrin päähän tontin rajasta, meidän olisi pitänyt vastaavasti rakentaa viiden metrin päähän. Saimme siis heiltä luvan tulla parin huoneen osalta myös kolmen metrin päähän, mikä luonnollisesti olisi vähentänyt hukkaneliöitä muutenkin päästäisen siittiön kokoisella tontillamme.

Toim. huom.! Suunnittelemamme talo on siis riippuvainen naapureiden luvasta, koska se olisi (ollut) tarkoitus rakentaa sallittua etäisyyttä lähemmäs heidän taloaan. 

Koska emme halua ruveta Suomen kansallisurheilun - naapurien kanssa riitelyn - harrastajiksi, vaihtoehtoina on joko perustella ratkaisumme, etsiä kompromissia, luopua itsellemme merkittävistä ratkaisuista tai luopua koko projektista.

"Jää hyvästi tuoksuvitukka. Sinulle ei ole sijaa veneen alla."

1. Ratkaisujen perustelut


Kerroimme vastausviestissämme, että koska rakennamme rämeikköön, pyrimme pitämään kosteuden poissa rakenteista pilariperustuksella. Puinen alapohja ja kutterieriste taas ovat kosteutta sietäviä, mutta purun määrä osaltaan korottaa taloa esim. ontelolaattoihin EPS-eristeeseen verrattuna. Yläpohjaan tulee paksusti kutterilastua, joten sekin osaltaan korottaa taloa. Talon kattokulma on ryhdikäs 1:2, loivempi näyttäisi silmiimme nössöltä ja nyynältä. Rakenteissa ajattelimme välttää betonia, koska ilmastonmuutoksen kannalta se on pyllyimpiä materiaaleja. Hyvä matsku toki muuten, esim. mafia tekee siitä laadukkaita uimaräpylöitä.

2. Kompromissi


Nössömpi kattokulma, vaikkapa 1:3. Betonia sokkeliin, betonia ontelolaattoihin, betonia poskeen, gisaueela, gisaueela. Ryömintätila maan alle. Kassilohta omasta kellarista.

3. Luopua itselle tärkeistä asioista 


Ks. ed. koht. jne. spirit. fort. vatsahuuht.

4. Ihasama, paskaks vaan


Hanskat tiskiin. Pyyhe kehiin. Kiitos ja anteeks. Tämä on ollut ihana matka ja haluamme kiittää molempia kaikkia tukijoitamme. Peace and love. Free Willy and Nelson Mandela. Tontti myyntiin, torilla tavataan.

"Naapurien kuuleminen ei ollutkaan kiveen kirjoitettu. Turhaan toimitettiin rakennusvalvonnalle kolme kappaletta näitä laintauluja."

“Emme halua ruveta Suomen kansallisurheilun - naapurien kanssa riitelyn - harrastajiksi.

Aina voi toki unohtaa nämä talopiirrokset, joiden tekemisen aloitimme viime kesänä ja palata johonkin aiempaan luonnokseen. Sellaiseen, jossa emme rakenna liian lähelle naapuria, jolloin heidän lupaansa rakentamiselle ei tarvita. Naapurien kuuleminen vaaditaan toki silti, eikä edelleenkään olisi halua päästä tässäkin hommassa hallinto-oikeuteen. Alkaa muuten näitä keikkoja raastupaan kertyä kiitettävästi.

Tällaisessa suunnitelmassa talomme naapurien puolelle jäisi 5 x 20 metrin kaistale (eli 100 m2) käytännössä hyödytöntä maata. Tai on siellä kaupungin meille myymä oja, johon naapurit saavat laskea hulevetensä, mutta me emme. Piha pienenisi entisestään, mutta toisaalta tyhjästä ei muutenkaan kannata yrittää nyhjästä.

Aiemmin marisin, että rakentamisen lyhyin aikayksikkö on viikko. Pitää yhä paikkansa. Ensimmäisen viestin saamiseen meni viikko, vastauksestamme on nyt kulunut 5 päivää, joten tätä menoa olemme juhannuksessa silmänräpäyksessä, saldona 4 sähköpostia. Olen kallistumassa melko vahvasti näiden haaveiden kuoppaamiseen ja uuteen (eli vanhempaan) talomalliin palaamiseen.

Rakas sokkeli, toivottavasti vielä tapaamme. Jos ei tässä maailmassa, niin sitten tontinrajan tuolla puolen!"

Aina voi toki unohtaa nämä talopiirrokset, jonka tekemisen aloitimme viime kesänä ja palata johonkin aiempaan luonnokseen.

Korostettakoon nyt vielä, että riitaa ei kumpikaan osapuoli ole hakemassa. Jos olisi, niin kannattaisi vakavasti miettiä, onko naapuruuteen edellytyksiä. Mutta jos olosuhteet menevät liian hankaliksi, niin ehkä on parempi ampua unelma alas, ennen kuin se on ehtinyt liian korkealle. Se on kaunis tapa sanoa, että turha tässä on haihatteluun enempää rahoja tuhlata.

Kävi miten tahansa, taloa ei saada pystyyn missään kuvittelemassamme aikataulussa ja tekijät ottavat muita hommia. Rahaa tulee menemään parhaassakin tapauksessa tuhansia euroja ylimääräistä. Voipi olla, että talo tulee. Voipi olla, että koti menee. Ihmeitä tuskin tapahtuu.

Tähän loppuun kiva meikkivinkki:

Puuteri

"Tähän piti tulla terassi. Hallinto-oikeuden päätöksellä siihen tuleekin minkkitarha ja louhos."

Voipi olla, että talo tulee. Voipi olla, että koti menee.

10 kommenttia:

 1. En ymmärrä miksi ylipäätään pitää rakentaa talot vieriviereen. Suomen kokoisessa maassa riittää tontteja mistä valita, mutta ihmiset haluavat silti väkipakolla asua kuin sillit purkissa. Omakotitalosta ei kuitenkaan tahdota luopua. Jos haluaa olla noin lähellä naapureita, miksei voi asua kerros- tai rivitalossa? Vapautta ja yksityisyyttä on tasan yhtä paljon (=vähän) ja kerrostaloasuminen kuormittaa vähemmän luontoakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa siinä, että Suomessa on tilaa. Kotikaupungissamme ei kuitenkaan ole. Omakotitontit ovat vähissä ja omakotitalossa ikäni asuneena koen sen mukavaksi asuinmuodoksi. Katsoimme tontin eduksi myös lasten koulumatkan sekä oman työmatkani. Pienillekin tonteille on suunniteltavissa talo niin, että niille jää pihaa ja omaa rauhaa. Toki joskus talo suunnitellaan niin, että se aiheuttaa surua ja murhetta :)

   Poista
 2. Naapureiden kuuleminen on pelkästään kuuleminen, ei este rakentamiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi. Normaalisti asia on kuten sanot. Mutta jos halutaan rakentaa lähemmäs kuin 8 metrin päähän naapurin rakennuksesta, tarvitaan naapurin lupa ja pelkkä kuuleminen ei riitä. Meidän tapauksessamme on kyse siitä.

   Poista
 3. No voihan nyt! Mä pelkäsin kans naapurikuulemista kun oli odotettavissa vähän kaikenlaista.. jotenkin toi kattokaltevuuden alentaminen tuntuis ihan siedettävältä, riittäiskö 1:1,5? Vai toisko mitään muutosta. Onhan se typerää tehdä kompromisseja naapurin takia. Mut voihan se olla että seuraavassakin tontissa olis kus*pää naapurit ja homma ei etenis. Ehkä mä yrittäisin neuvotella (joku korvausehdotus? Rahalla pääsee usein pälkähästä) ja jos ei onnistu niin sit suunnitelma jossa ei tarvi rakentaa lähemmäs rajaa?

  T. Omatalohirrestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tämä aika isku. Tämän illan olen piirrellyt talosta uutta versiota, johon ei tarvita naapurien lupaa. Sellainenhan meillä alunperin olikin. Kaikki huoneet pienenevät jonkin verran ja piha myös, mutta saattaa olla kelpo kompromissi.

   Naapurit ovat mukavan oloisia ihmisiä, joten tuskin tässä isoa riitaa saadaan aikaan. Mutta koska meidän hyötymme ei hyödytä heitä lainkaan, voi olla fiksuinta ja reiluinta olla tunkematta heidän tonttinsa suuntaan.

   Tuo kattokaltevuuden muutos voi olla yksi mahdollisuus, jos sillä korkeutta saisi tarpeeksi pois. Silloin tosin lähtee myös ullakolta käyttökelpoista korkeutta. Varastoksi kun sitä ajateltiin.

   Tälle saagalle saattaa vielä tulla blogissa jatkoa :)

   Poista
 4. Naapuri voi valittaa korkeudesta myös luullessaan, että tuleva talosi varjostaa hänen tulevaa takapihaansa. Vaikka näin ei ole (aurinkokello on hyödyllinen jos ei itse osaa tontilla käydessään katsoa mistä suunnasta aurinko paistaa) ja piirrustuksesi on kaavan mukainen voi lupavirkailija ottaa naapurin huolen sydämen asiakseen. Ja samainen lupavirkailija on myöntänyt luvan vielä pari metriä korkeammalle talolle muutaman tontin päähän. Nimimerkillä "hallinto-oikeudessa tavataan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ettei tavata :) Mutta nämä asiat totta kai ovat rankkoja, kun oma elinpiiri muuttuu. Osin siksihän mekin tässä tilanteessa olemme. Onneksemme naapurit ovat esittäneet asiansa ystävällisesti ja yhteistyökykyisesti. Ja me toki myös parhaamme mukaan. Mikäli sinulla on vastaavantyyppistä murhetta, toivotan kovasti voimia omaan prosessiisi! Ja kiitos kun komnentoit.

   Poista
 5. Ihmeellisiä kommentteja täällä. Naapurien kuuleminen ei nimenomaan pitäisi olla mikään "muodollisuus". Kuten blogin kirjoittakin kirjoitti niin siellä on historian saatossa hyväksytty tämmöistä: "Koska he ovat aikoinaan saaneet rakentaa kolmen metrin päähän tontin rajasta, meidän olisi pitänyt vastaavasti rakentaa viiden metrin päähän."

  Eli oli menty antamaan lupa naapurille tehdä jotain. Turha muuten kuvitella, että naapurin tarvitsee vastavuoroisesti suostua mihinkään. Pitäkää tämä mielessä!

  Itse en todellakaan KOSKAAN kuittaa mitään ilman huolellista tarkastelua, kun minulta tullaan kysymään ns. naapurin lupaa projektiin. VAADIN lisäksi vähintään kunnollisen asemapiirroksen nähtäväksi ja laitan yleensä naapurinkuulemisvastauksen asemapiirroksen kopioon, en mihinkään erilliseen lippuslappuseen. Miksi noin? Koska noin on päivänselvää, mitä projektipaperin versiota olen kommentoinut ja mihin (mahdollisesti) luvan antanut. Olkaapa tarkkoina noiden naapurinlupalappusten kanssa mihinkä nimiänne vedätte. Ne ovat teitä sitovia papereita - ja jos sähläätte, ne voivat RAJOITTAA OMISTAMANNE TONTIN RAKENNETTAVUUTTA! Yllätys yllätys... Vedätte nimenne johonkin lappuun ilmaiseksi ajattelematta asiaa - ja pahimmassa tapauksessa omistamanne maapläntin arvo laskee. Eikös ole hienoa. Varmasti ei kukaan ole selväkielisesti varoittanut tämmöisestä.

  Olen itse rakentamisen ammattilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olet oikeassa, etä on erittäin hyvä ottaa selville, mitä oman nimen paperiin laittamisesta seuraa.

   Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.