maanantai 29. heinäkuuta 2019

Talon sijoittaminen tontille - palapeliä ja shakkia

Tässä on kaksi tonttia.

Takatontti kirvesvarren päässä on meidän, etutontti mukavien tulevien naapureiden. Ujosti aloimme pohtia tonttimme layoutia jo kauan ennen kuin tontti oli meidän. Koska tontti on samaa kokoa kuin koulukiusatun muurahaisen ego, niin aika paljon on pitänyt ja pitää edelleen pohtia ja sumplia.


Kaava määrää toki perusasiat: harjakatto, yksi kerros, maksimissaan 150 neliötä. Lisäksi saa tehdä 30 neliön talousrakennuksen, jonka saa tehdä naapurien luvalla tontin rajaan kiinni. Selkeää ja simppeliä. Mutta sitten tähän yhtälöön lisätään olemassa oleva naapuritalo ja tulevien naapurien talo ja heidän toiveensa. Aluksi harmitti, ettei tontillemme saanut tehdä puolitoistakerroksista taloa, mutta nyt ajatukseen yhdestä kerroksesta on jo totuttu. Eipähän tarvitse rampata portaissa kuten nykyisessa, purkutuomiota odottavassa rintamamiestalossamme. 

Suunnittelun peruslähtökohdat ovat pysyneet melko pitkään samana. Jotta pihassa saadaan hyödynnettyä ilmansuuntien edut, talo tulisi tontille kirvesvarren suuntaisesti pitkittäin. Näin aikovat ilmeisesti tehdä myös tulevat naapurimme. Erilaisia versioita pohjaratkaisusta on tullut pyöriteltyä kuin Hjallis naisia.

Esimerkiksi:
1. L-muotoinen talo
Oli projektissamme älliä tai ei, niin onpahan sitä edes tässä talon muodossa.


Pitkulainen perusosa ja pieni sakara, jossa esimerkiksi keittiö tai makuuhuone. Jos sakara olisi tontin pohjoispäässä, menettäisimme yhden tämän tontin edun: yhteyden kaupungin metsäalueeseen ällän sakaran tukkiessa tontin kapeamman osan. Toisaalta L-muoto mahdollistaisi hieman lyhyemmän ja kapeamman talon.

2. Piiiiitkä pööööötkö


Tontti muistuttaa kokonaisuudessaan ykköstä. Sen yläosa on kapoinen ja sen takaa alkaa metsä. Tähän metsään säilyttäisimme mieluusti yhteyden, jotta H1N1-viruksen kokoinen tonttimme voisi vaikuttaa kokoaan suuremmalta. Siksipä suht pitkä ja kapoinen (meinasin kirjoittaa kapinen) talo säästäisi tonttia ja pihaa.

3. Sisäänkäynti talon päädystä tai talon sivusta


Kun kirvesvartta talollemme tarvotaan, loogisin paikka sisäänkäynnille voisi olla talon pääty. Kapoisen talon ongelmaksi tässä nousee tilan riittävyys, jos päädyssä rinnakkain sijaitsee makuuhuone, eteinen ja keittiö. Jääkö niille tarpeeksi tilaa? Tähän kaipaamme vastauksia itseämme fiksummilta (ei pitäisi olla vaikea löytää).

Hajurakoa olemassa oleviin naapureihin on jätettävä 4 metriä, eli tätä suojavyöhykettä tulee n. 80 neliötä. Mitäs siihen sijoittaisi? Japanilaisen kivipuutarhan? Lampolan? Viskitislaamon? Elefanttien hautausmaan? No jos edes sisäänkäynnin. Tämä suunnitelma sikisi nähtyämme Ikean keittiön, joka vaikutti sopivalta tarpeisiimme. Keittiö oli kuitenkin sen verran väljä, että edellä mainitun kohdan kolmea huonetta ei siihen enää oikein saisi (ellei sitten mittaisi väärin). Siksi sisäänkäynti oli siirrettävä talon sivuun. En tiedä, toimiiko. Toimiiko?

Yhteistähän näille kaikille suunnitelmille on talon sijoittuminen samaan kohtaan tonttia. Siihen ei juuri vaihtoehtoja ole. Ja koska näin on, pitää talon toimivuus suunnitella mahdollisimman hyvin. Etenkin, kun tonttimme on pienempi kuin ruotsalaisten kyky myöntää suurvalta-asemansa kadonneen. 

Jos maksuyky riittää ja järki ei lähde, tontille voisi koettaa sijoittaa myös 30 neliömetrin piharakennuksen. Pihasaunasta tupruavan savun voi jo lähes haistaa. Tai sitten siellä vaan palaa käämit. 


Ja kyllä: tämän postauksen kuvat on editoitu rinta rottingilla Microsoft Paintillä. Sillä, millä jo Stalin ja Ribbentrop piirtelivät Euroopan rajoja uusiksi. Ahvenanmaakin olisi mennyt, ellei Windows olisi sopivasti kaatunut. 

Pohjaratkaisusta ja sen evoluutiosta kerromme tarkemmin omassa postauksessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.