maanantai 26. elokuuta 2019

Perustamistapalausunto - syteen tai saveen. Siis saveen.Perustamistapalausunto tuli maaperätutkimuksen mukana. Kuten edellisessä postauksessani kirjoitin, toiveissa olisi ollut maailman helpoin maaperä, mutta tuli realistinen tulos. Ja se on suomeksi savea.

Tässä muutama katkelma maaperätutkimuksesta ja perässä suomennos:

"Pintahumuskerroksen ja vanhan piha-alueen rakennekerrosten alla on tiiveydeltään vaihteleva (silttinen) savikerros paksuudeltaan n.6m...11m. Koheesiomaakerrosten alla on tiivis ja mahdollisesti kivinen moreenikerros. Kairaukset ovat päättyneet tiiviiseen maakerrokseen, kiveen, lohkareeseen tai kallioon n.6m...14m maanpinnasta."

Sama suomeksi: Tontti on savea ja lisää savea. Ja jossain maapallon keskipisteen tienoilla hyvällä säkällä joku kovempi kilke.

"Rakennukset ehdotetaan perustettavaksi tukipaalujen varaan."

Suomeksi: Siellä on kato sitä savea.

Tämä on sama kuva kuin tuossa yläpuolella. Toivottavasti kukaan ei huomaa. 

"Savikerroksen murtokuormituksen suhteen ns. sallittu pohjapaine kaivusyvyydellä >0,6m on Pgeo=35kN/m2 (varmuus murtumista vastaan >2)."

Suomeksi: Savea on jotain about beta potenssiin 7 tswiik tööt sukkapuikko! Ja tuplajuustolla.

"Kaivutyö tulee tehdä siten, että perusmaa kaivutason alapuolella säilyy häiriintymättömänä. Kaivutyössä tulee huomioida perusmaan häiriintymisherkkyys veden ja tärinän vaikutuksesta. Kaivanto muotoillaan reunoille päin kaltevaksi ja kaivannon pohjalle perusmaahan asennetaan suodatinkangas, jonka päälle tehdään välittömästi vähintään 200mm paksuinen täyttö karkeasta murskeesta. Kaivannon työnaikainen kuivana pito hoidetaan tarvittaessa pumppauksella. Rakennuskaivannon vaativuusluokka on tavanomainen."

Suomeksi: Pitää tehdä monttu, josta kaivetaan pois savea. Mutta se ei ole mitään vaikeaa savea, vaan ihan sellaista peruskoulupohjalta olevaa savea.

Tämä on ihan eri kuva.

"Alapohjat tehdään paaluperustusten yhteydessä kantavana. Alapohjien alla tulee olla kapillaarisen vedennousun katkaiseva salaojituskerros, joka on yhteydessä salaojiin. Asuinrakennuksen alapohjat suositellaan tehtäväksi tuuletettuna (esim. ontelolaattarakenne)."

Suomeksi: Saven päälle ei kantsi tehdä taloa, kun se löllyy ja lilluu. Tehkää lattia silleen, että jos ei kännissä löydä kotiavainta, niin voi nukkua talon alla.

Ja tämä.

"Paalutus aiheuttaa tärinävaikutuksia ympäristöön." 

Suomeksi: Kun paalua paukutetaan pohjaan, löllö lilluu silleen ällösti. Naapuri ei tykkää, jos sen sokkeli menee mukkeliskakkelis.

Kato, orava!

"Perustusrakenteet tulee salaojittaa." 

Suomeksi: Jos haluutte paljun, se tarttee hankkia muulla tapaa.

"Putkijohdot ehdotetaan perustettavaksi maanvaraisesti murskearinalle."

Suomeksi: On kiva, että jööti ja liemi ei lillu avo-ojissa.

Kuvassa vasemmalla Ahti Karjalainen ja oikealla valtiollisista ohjeistamistoimenpiteistä vastaava apulaisministeri Gennadi Vodkantonov tutustumassa uusiin neuvostoliittolaisiin keinosiemennystekniikoihin Grustnestkovskajan sovhoosissa 1971. 

"Tämä pohjatutkimus sisältää RT 10-11127 Geoteknisen suunnittelun tehtäväluettelo GEO 12 kohtien D 4.2...D 4.4 mukaiset tehtävät ja tulosteet soveltuvin osin huomioiden hankkeen laajuus."

Suomeksi: Puhumme salakieltä, jotta asiakas maksaisi mielellään laskun, kun ajattelee, että tässä sanotaan oikeasti jotain tosi vakavaa ja tärkeää.

Mutta että savea siis pukkaa. Olen kuitenkin toiveikas sen suhteen, että minkä paalutuksessa häviää, sen maanrakennustöiden ja betonilla läträämisen vähenemisessä voittaa. Teräspaaluperustus saattaisi olla varteenotettava vaihtoehto. Tai teltta.

Tämä on eri kuva, vaikka näyttääkin ihan samalta kuin kaikki aiemmat.
Ilmeisesti tonttimme on saanut aknen ja kuvassa näkyvät pahimmat näppylät.

Tulkitsinkohan lausuntoa oikein? Onko jollain kokemuksia teräspaalutuksesta? Tai kymmenestä metristä savea? Tai telttailusta?

3 kommenttia:

 1. No voihan savi! Meillä oli kairaus myös ja onneksi oli pääsosin kalliota muuta helpporakenteista maapohjaa. Toivottavasti näin, että säästitte sitten perustustöissä vaivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska tontti vaatii paalutuksen joka tapauksessa, olemme ajatelleet pystyttää talon paaluille. Tällöin savimaa ei välttämättä kummemmin lisää kustannuksia. Näin ainakin toivoo toistaiseksi optimistinen ensirakentaja.

   Poista
 2. Arvoisa blogini lukija. Yllä on tyypillinen tapa, jolla firmat pyrkivät nyhtämään itselleen näkyvyyttä yksityisten ihmisten(kin) blogeissa. Tämä yllä kommentoinut Hirvonen on siis linkittänyt kairausfirman omaan nimeensä. Vähän noloa. Veikeä somevelho esittää yksityistä rakentajaa vaikka on mainostamassa firmaansa.

  Voisi olla toki hupaisaa, jos jokainen tämän lukenut soittaisi tai laittaisi meiliä kyseiseen firmaan ja tiedustelisi Hirvosta. Koska maksimaaliseen näkyvyyteen kai kyseinen yrittäjä pyrkii.

  Onko lukijoilla vinkkejä, millä kyseinen firma saisi haluamaansa julkisuutta ja näkyvyyttä?

  VastaaPoista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.