maanantai 19. elokuuta 2019

Hämeen linna - 900 vuotta rakennusvirheitä!



Kävimme Hämeenlinnassa Hämeen linnassa keskiaikafestivaalilla. Halusimme päästä tunnelmaan jo ennen tapahtumaa, joten ostimme liput netistä tosi hitaalla nettiyhteydellä. Tapahtuman keskipisteessä jököttää tietenkin itse linna. 

Tätä tietämystä on rakentamisesta kertynyt jo melkoisesti (luen sekä suomi24:ää että facebook-keskusteluja), joten haluan kiinnittää huomiota Hämeen linnasta bongaamiini epäkohtiin sekä suoranaisiin rakennusvirheisiin ja antaa parannusehdotuksia. Uskomatonta, että linnan rakenteissa on yhä näkyvissä ongelmia, jotka muuttovalmiita omakotitaloja rakentavat talofirmat ratkaisevat yhdessä yössä kipsilevyllä, lateksilla, teipillä, silikonilla ja selityksillä. 

Kuten otsikko kertoo, rakennusvirheitä on ehtinyt kertyä melkoisesti. Onhan linnaa ollut tusaamassa kuntoon kaikenlaiset hartiapankki- ja maaorjarakentajat. Tuskin heillä on ollut edes turvavirsuja. 

Tervetuloa laittamaan kanssani kulttuuriperintöämme parempaan kuosiin!


Rakennusjäte tulisi korjata pois työmaalta viimeistään 430 vuotta lopputarkastuksesta.  



Ruokailutilan valaistuksessa soihtujen ongelma on niiden väritoisto. Esim. sianpääsyltty sekä veripalttu näyttävät tällaisessa valaistuksessa siltä kuin eläin olisi lahdattu, sen pää olisi irroitettu, veret laskettu ja näistä olisi tehty ruokaa. Soihtuihin olisi hyvä lisätä himmentimet, jotta tunnelmaa voisi vaihtaa. Himmentimiä on hyvä olla muutama varalla, sillä ne tuppaavat sulamaan liekeissä. 



Invaluiskalta tulisi ajaa nurmikko vähintään linnan käskynhaltijan vaihtuessa. Tässä tapauksessa Knut Posse (1474 jKr.) lienee syyllinen. 



Suihkukaapissa olisi hyvä olla lasiovi. Ja viemäri. Ja suihku. Ja vesi. Tai no, jos ei ole vettä, ei tarvita suihkua. Eikä viemäriä. Eikä lasiovea. 



Parven tulisi olla leveämpi, siinä olisi oltava kaide ja sinne olisi hyvä päästä muutenkin kuin levitoimalla. 



Epätasainen nurkka saataisiin siistimmäksi esim. MDF-listalla, joka kiinnitetään saniteettisilikonilla. Perinnerakentamiseen sopii esim. Naantalin neljän munkin silikoni. Kestää tutkitusti myös ruton sekä viikingit. 



Oven saranoita pitäisi kiristää. Lisäksi sen U-arvo on huonompi kuin kerjäläisperheen lasten elinajanodote. Tuhatvuotinen umpitammi on epäkäytännöllinen materiaali, suosittelemme oven vaihtamista uretaanitäytteiseen vanerioveen.



Portaissa ei mahdu kantamaan flyygeliä. Niiden etenemän katsominenkin aiheuttaa kaihia. Lisäksi niiden yläpäähän on sijoitettu wc-tilat. Kulje nyt sitten tästä pyörätuolilla. 



Ilmanvaihtokanavat pitäisi putsata. Yleisimmin niitä tukkivat basiliskien uloste, vihollisten kypärät sekä hormeihin juuttuneet ja sinne kuivuneet nuohoojien apulaiset. Nuohoamattomat hormit ovat yhtä suuri terveysriski kuin keskiajalla eläminen. 



Vaatekaappi on tyylikäs, mutta hieman epäkäytännöllinen. Sama pätee kuvan tekniseen alusasuun. Lasten kausivaatteille sekä huiveille ja muille asusteille olisi hyvä olla vetolaatikoita. 



Takkasydän varaisi ja kierrättäisi lämpöä ja vähentäisi kamarin lämmittämiseen tarvittavan puun määrää n. 35 kuutiolla vuorokaudessa. 



Oiva esimerkki muunneltavasta säilytysratkaisusta. Alahyllyllä voi säilyttää linnan emännän meikkejä kuten lyijytahnaa sekä arsenikkia. Keskihyllylle linnan isäntä voi laittaa luuvalon, keuhkopöhön sekä mustan surman hoidossa tarvittavat käsikauppalääkkeet (kyyn sappi, lepakon silmämunat, Carmina Burana). Ylähyllylle ei kukaan yletä kuitenkaan. 



Hyvin, hyvin kiinteä komero, jossa voisi säilyttää esim. shampoota, jos sitä käytettäisiin, jos yleensäkään peseydyttäisiin. 



Inva-wc:n kääntöympyrä on unohtunut. Elinkaariajattelun vuoksi rollaattorilla olisi hyvä päästä vessaan vielä korkeassa 32 vuoden iässäkin. 



Päiväkotivaatteet voi kuivata myös näin. Mikäli lapsi on mestattu noitana (teki taikoja hiekkalaatikolla lausuen ”älä tule paha kakku, tule hyvä kakku”), kypärä on syytä puhdistaa tavallista huolellisemmin. 



Ritarin hiljainen vastalause, kun rakennusvalvonta pyytää lupapiste.fi:ssä kolmatta kertaa lisätietoa vallihaudan kivien CE-merkinnöistä sekä hulevesisuunnitelmasta. 



Ruokailuvälineille olisi hyvä olla oma laatikko. Ikean Bödel-tilanjakajilla hilparit, moukarit sekä piikkinuijat pysyvät näppärästi järjestyksessä. 



Kellari ei vie rakennusoikeutta, jos siellä ei ole pääkäyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Tällaisiksi ei lasketa esim. kidutuskammiota (vasemmalla) tai varsijousen huoltotilaa (oikealla). 



Kellarissa voi myös olla ns. jäähyhuone niille lapsille, jotka ovat kyllin elossa käyttäytyäkseen huonosti. 



Mikäli tontilla on tilaa, kannattaa rakentaa tilat yhteen tasoon. Näin talossa on vanhemmalla iällä tai paiseruton vaivatessa helpompi liikkua. Sibeliuskin voi säveltää kappaleen ”Neito tornissa” sijaan kappaleen ”Neito, joka asuu esteettömässä ja kynnyksettömässä tilaratkaisussa”.



Glorian koti kirjoittaa: ”Saliin tuo rouheaa tunnelmaa ulosteiden ja seinässä kasvavan homeen löyhkä. Perheen viimeinen juustonpala säilyy näppärästi rottien ulottumattomissa hyllyillä, jotka ovat löytö perheen isän ristiretkiltä”



Valkoisiin seiniin voisi miettiä tehostevärejä (fuksia / nude-abaloni / nieriä) tai englanninkielisiä sisustustauluja. Latina on niin last eKr. Oma suosikkimme on ”Home Is Where Everybody Dies Young”. 



Avoikkunat tulisi korvata kolminkertaisilla lämpölaseilla. Kippi-ikkunasta on näppärä tyhjätä potta linnanpihan kraatarin niskaan. 



Pimeä käytävä luo pimeän, käytävämäisen tunnelman. Led-nauha tai hylkeentraanikynttilät elävöittäisivät tilaa ja loisivat siihen kontrasteja. 



Stefarri Koskifors on suunnitellut uuden ilmalämpöpumpumallistomme. ”Neitsyt Maria” ammentaa innoituksensa menneestä mutta sylissä oleva pikkupoijut katsoo tulevaan. Lämpö leviää huoneeseen (50-80 m2) tasaisesti helmojen alta kuin pyhän kosketus. 



Rakennustarkastajakin saapui paikalle. Turhautuneelle omalinnarakentajalle hän levittelee kättään ja toteaa, että ”kato se toi kaava määrää, että kuuman tervan kaatoaukkojen välin on oltava se 8 metriä. Muuten niihin on tehtävä palomuuri. Ja tää muuri ei täytä niitä määräyksiä, kun tää on koilliseen ja nyt on pariton viikko.”



Elämisen / kuolemisen jäljet saavat näkyä kotona. Pyövelin kirves voi välillä mossahtaa seinään. Tämän voi paikata vaikkapa nauriista ja hammasmädästä tehdyllä akryylikitillä. Sitä on helppo keittää itsekin, jos ei halua K-Pronssista hakea. 



Ponnahtavat sähköpistorasiat ovat uusinta uutta linnanrouvan kammarissa. Menee enää viisisataa vuotta, niin niihin alkaa tulla sähköäkin. 



Julkisivuun olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota. Nyt poukkoilu 1200- ja 1400-luvun tyylisuuntien välillä häiritsee silmää. Hyvä arkkitehti olisi tässäkin säästänyt hintansa rakennuttajalta. 



Laittakaa nyt helevetti se invaluiska parempaan kuntoon! Vastaava mestaaja huhuu!



Pariovista on kiva mennä terassille esim. vuohia lypsämään tai antamaan linnanherralle. 



Muuten rouheaa loft-tunnelmaa pehmentävät vanhan visvan väriset tyynyt. 



Laatoittamalla wc saisi yhtenäisemmän ilmeen. 



Japanilaisvaikutteinen kivipuutarha saa nopeammin sammalpeitteen, jos kiville kaadetaan vainolaisten hurmetta, aivonkappaleita sekä ulosteita tornikammareista. 



Mitä näistä ideoista sinä ajattelit käyttää omissa projekteissasi?

4 kommenttia:

  1. Loistava kirjoitus, ei puuttunut kuin Toriparkkiluola :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Mitään toriparkkiluolaahan ei edes tarvittaisi, jos linnan tilalle tehtäisiin parkkipaikka. Keskiaikaisia linnoja hyysätään ihan liikaa tässä yhteiskunnassa!

      Poista
  2. Kyllä pitää käydä taas ja tarkistaa huolellisemmin näitä rakennusvirheitä. Aikaisemmilla käynneillä en niitä oikein osannut tulkita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Ja hienoa, jos kirjoitukseni auttaa sinua näkemään asioiden todellisen laidan. Kyllä tuollakin paikalla ostoskeskus generoisi niiiiiiin paljon enemmän rahaa.

      Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.