keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Väliaikaiskämppä tuli - ja meni
Lähdetään nyt siitä tosiasiasta, että nyt on ollut nätistikin sanottuna helvetin paska fiilis. Toiset toimivat kriisin hetkellä tehokkaasti ja kylmän viileästi. Minä sen sijaan olen ollut kuin rrrrrrrrrrrrrrrranskalainen rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraksa-auto tulipalopakkasilla: käynnistyn jos käynnistyn ja kaikenlaista murhetta on koko ajan. 


Kiitos puolisoni Seija Ala-Kauttan kamat on saatu pakattua ja lapsetkin ovat saaneet ruokaa. Oma kontribuutioni on ollut ajaa kamojamme varastoon. Sen suhteen meillä kävi oiva munkki, kun saatiin niin iso tila, ettei jokaista pinoa tarvitse nostaa kolmen metrin korkeuteen saadakseen kaiken mahtumaan. Paino sanalla mitentätäroinaaonnäinpaljon. Mutta pitäähän joka taloudessa olla puolimetrinen ledvalaistu muovitonttu, kora ja Otamatone. 


Näissä laatikoissa on osa avaimenperäkokoelmaani.


“Kiitos puolisoni Seija Ala-Kauttan kamat on saatu pakattua.”


Ajatus siitä, että parin viikon sisällä talo jyrätään, painaa edelleen niin musertavana, että voin fyysisesti pahoin. Tätä asiaa on veivattu jo neljä vuotta (olen veivannut tätä asiaa jo tässä blogissakin pari vuotta, sori siitä). Ei auta, silti ahistaa ja pahasti. 


Meillä on ollut alusta saakka mahdollisuus majoittua vanhempieni kämppään Helsingissä. Se olisi halpa, mutta vähän kaukana lasten koulusta ja työpaikaltani. Etuna olisi edullinen hinta ja (muuten) mukava sijainti. Olemme kuitenkin koettaneet etsiä kotikaupungistamme kämppää edellä mainituista syistä. Ja sitten tärppäsikin, löytyi kelpo vaihtoehto:


Plussat:


Vuokra - ok, kalliimpi kuin vanhempien kämpässä, mutta vähintäänkin siedettävä


Vuokra-aika - joustava. Loistavaa! Kun ei ole tietoa, valmistuuko piharakennus kahden kuukauden vai Joe Bidenin toisen kauden loppupuolella, mahdollisuus asustella sen aikaa kun tarvis, on iso plussa.


Sijainti - kotikaupungissamme, sinänsä ok. Eurolla ei saa Ferraria. 


Koko - n. 40 neliötä. Mahdutaan.


Tää me otetaan. Muutto tämän alle viikon päästä. Kiva, lapsetkin innostui. Sovittu.


Miinukset:


Ei saatukaan kämppää.


Yhä löytyy aarteita myytäväksi. Potta, anyone? Lisämaksusta ilman lisätäytteitä.


“Ei saatukaan kämppää.”


Eläkkeelle jäänyt kunnantaksidermisti sieltä Tuusulanjärven levälautalta kyselee, että eikös se nyt ollut jo sovittu. Olihan se, arvon taksidermisti. Näin siinä kävi:


Kämppä oli vuokrattu yritykselle, jonka työntekijä majoittui kämppään muualta Suomesta pääkaupunkiseudulla käydessään. Firma oli tehnyt vuokrasopimuksen maaliskuun loppuun, mutta työntekijä oli lähdössä jo helmikuun lopussa. Itse asiassa jopa niin kovalla vauhdilla, että vessanpönttökin oli täynnä kiihdytysraitoja. Vuokranantaja lähti siitä, että hyvittää kuukauden vuokran firmalle ja me muutamme maaliskuun alussa. Firman toimitusjohtaja taas lähti siitä, että jos jostain voi vetää herneen nenään, niin siitä vedetään. Mehän ei täältä lähdetä!


Kävimme keskiviikkoiltapäivänä sopimassa asiat, torstaiaamupäivänä vuokranantaja pudotti tämän pommin. Elämäni lyhyin vuokra-aika, 18 tuntia. 


Ja eiku Toriin, Saton, Lumon, Oikotien, Etuoven, Nuorisoasuntosäätiön ja ties mille sivuille. Ei oikein tärpännyt, kun minimivuokra-aika oli 6 kuukautta. Optimismini ei kaiken tämän jälkeenkään ole ilmeisesti karissut, kun ajattelisin puolen vuoden olevan liian pitkä aika. Facebook lauloi, kun pyrimme muistuttamaan kaikki kavereitamme, että kukaan ei koskaan ole missään kärsinyt yhtä paljon kuin me ja mekään emme ole tähän mennessä kärsineet niin paljon kuin kärsimme juuri nyt.  


Sininen on teippi, siniset on saumansa sen. Valkoiset on karmit, persaukisuutta symboloiden.


“Jos jostain voi vetää herneen nenään, niin siitä vedetään.”


Saatiin vinkki kämpästä. Käytiin katsomassa. 


Plussat: 


Sijainti - kotikaupungissamme, lähellä nykyistä kotia, kauhakuormaajan rouhaisut saattavat kuulua parvekkeelle myötätuulella. Helppo koulu- ja työmatka.


Vuokra - edelleen kohtuullinen, joskin kalliimpi kuin kahdessa muussa vaihtoehdossa. 


Vuokra-aika - vappuun asti, sitten alkaa putkiremontti. Ei tarvitse roikkua liian pitkällä sopimuksella.


Miinukset: 


Sijainti - kauhakuormaajan rouhaisut kuuluvat parvekkeelle myötätuulella


Vuokra - edelleen kohtuullinen, joskin kalliimpi kuin kahdessa muussa vaihtoehdossa. 


Vuokra-aika - vappuun asti, sitten alkaa putkiremontti. Vuokra-aika on todennäköisesti liian lyhyt siihen, että pääsisimme muuttamaan piharakennukseen vapulta.


Kylppäri - jos haluaa suihkuun, pitää joko kiivetä pesukoneen yli tai ryömiä lavuaarin alta.


Otettiin kämppä. Tämä jopa saatiin.


Hiihtoloma ei siis ihan talven riemuissa sujunut. Vanhemmat pakkasivat ja roudasivat ja lapsenvahdin hommaa hoiti Roblox. Ei tehty tuohilehmiä, eikä juotu kuumaa mehua termoksesta hiihtoretkillä. Lapset sentään tekivät lumesta Totoron. Sekin sitten suli. 


Studio Ghiblin suurimpia menestyksiä on Liikkuva linna. Meidän jatko-osamme nimi on Hyytynyt raksa-auto.


“Ei tehty tuohilehmiä, eikä juotu kuumaa mehua termoksesta hiihtoretkillä.”


Mutta hei, tämän uhriutumisen ohellahan meillä on sellainen raksaprojektikin. Mitähän sinne? 


Räystäänaluslaudat saatiin päärakennukseen. Näyttää heti taas vähän valmiimmalta. 


Ikkunat teipattiin ulkopuolelta ja sisälle tungettiin pellavarivettä. 


Siellä se rrrrrrrrrrrrrrranskalainen rrrrrrrrrrrrrraksa-auto pellavaisen akkunan takana jönnöttää. Sammui taas, mutta olihan pakkastakin +5 astetta.


“Tämän uhriutumisen ohellahan meillä on sellainen raksaprojektikin.”


Alapohja alkoi olla lähellä valmista. Kiesus se onkin kestänyt, mutta työnjälki näyttää kyllä hyvältä. Homma jatkui siihen perään sisäkaton pahvittamisella. Meille tulee ilmansulkupahviksi Termex Kraft. Se toimii molekyylisellä atomivärähtelytasolla yhdessä Termexin selluvillan kanssa ja on ruskeaa. 


Sain sanottua työmiehille, että jatkossa ei enää passaa tupakoida talon sisäpuolella. Aika kivasti siellä leijui röökinhaju ja se ei ole ehkä ihan sitä sisäilmaa, mitä tässä haetaan. Tuskin tuo nyt sentään pysyväksi vielä tässä vaiheessa jää.


Rautakaupoissa on yhä vähän sellainen olo kuin olisi Borat-uikkareissa kauneimmissa joululauluissa; ammattirakentajat nojailevat ammattirakentajien tiskeihin ammattirakentajahaalarit päällään ja itse koettaa olla maksamatta ihan kaikesta ihan täyttä hintaa. Mukavaa(kin) palvelua ja kiitettäviä alennuksia olen onnistunut kyllä saamaan, mutta eivät ne aina helpolla ole tulleet. 


Sikaflex, kavereiden kesken Notkea Persu.


“Jatkossa ei enää passaa tupakoida talon sisäpuolella.”


Tapaus 1:


Rakentajapalvelun kaveri antoi teipeistä alennusta 40 prosenttia. Kassalla summa oli ihmeen suuri. Onneksi avasin suuni, sillä kassan täti oli luullut alennusprosentin ensimmäistä nelosta ykköseksi. 


Tapaus 2:


Samoja teippejä sekä Sikaflexiä hakemassa. Kävin ensin muuan toisessa rautakaupassa. Kovin Turha keikka. Ensinnäkään Tescon no 1 -teippiä ei ollut valikoimissa ja muutenkin ilmansulkuteippien valikoima oli yksi. Kassalla kysyin, millaista alennusta näistä rakentajana saa, jolloin kassan täti puolihappamana sanoi, että “mun täytyy ne täältä erikseen kaikki katsoa”. Pyysin tätiä siis erikseen sieltä katsomaan. Sikaflexistä sai alennusta 7 prosenttia ja teipin alennusprosentti oli nolla. Enpä ostanut. Siitä seuraavana aamuna olikin 


Tapaus 3:


Ajelin Helsingin puolelle saakka teippien perässä. Otin parikymmentä rullaa. Ovh. 33 euroa rulla. Ei mitään köyhien teippiä. Näistä oli kuitenkin tippunut kahdella aiemmalla kerralla se 40 prosentin alennus. Niinpä menin samoja prosentteja vinkumaan nytkin rakentajapalvelun miäheltä. Oli ystävällinen ja teki parhaansa kaivaakseen minulle niin hyvät prosentit kuin kone antoi myöten. 38 prosenttia antoi. 


Tulosti kassalapun ja marssin kassalle. Siellä ihmettelin hintoja, kun ei kovin halvalta vaikuttanut. Marssin takaisin rakennuttajapalveluun. Ihmeteltiin yhdessä. Todettiin, että ei olleet alennukset tulleet perille kassalappuun asti. Teki uuden. Edelleen ongelmaa. Kolmas kerta - tällä kertaa kone herjasi, että noin montaa teippirullaa ei ole olemassa. No ei, kun kahdella kuitilla oli jo järjestelmään lyöty 30 rullaa ja saldo oli sen mukaan päivittynyt. 


Lopulta prosentit saatiin kohilleen, marssin kassalle ja kassahenkilö lähes hymyili. Halpaakin oli, meni vain puoli tuhatta euroa. 


Kuvassa näkyvän sinisen ilmansulkuteipin hinta on siinä kuudensadan euron korvilla. 


“Ei auta, silti ahistaa ja pahasti.”14 kommenttia:

 1. Siis itsellä täysin hermot palaneet rautakauppojen rakentajapalveluihin. Ensinnäkin mitään ei kannata ostaa hyllyhinnalla, kun varaa alentaa on ja reilusti.

  Sitten sen alennuksen ruinaaminen onkin oma lukunsa. Riippuu ilmeisesti pärstäkertoimesta, kuun asennosta ja ties mistä. Ja K-raudan Procenterin puolelta saa aina paremmat alennukset kuin ns. tavispuolelta, vaikka samat asiakastiedot sielläkin on. Liikkeellä pitää vaan olla päivällä.

  Alennusten kanssa ei ole lisäksi mitään ennustettavuutta. Joskus on tullut positiivisia yllätyksiä, mutta yleisfiilis koko prosessista on kyllä vitutus siitä kaikesta juoksuttamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!

   Näyttää tosiaan vaihtelua palvelussa ja ilmaa hinnoissa olevan. Missään en ole niin hyville tunti-/minuuttipalkoille päässyt kuin avaamalla suuni rautakaupassa. Eipä tämä silti halvaksi ole muuttunut. Juuri laskeskelin, että kuukauden palkallani saa ostettua viikon timpurinhommia.

   Poista
 2. Kai ne ikkunat teipataan sisäpuoleltakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tulee teipit sisäpuolellekin. Kai tuonne on tarkoitus tupata vielä vähän lisää fyllinkiä ennen kuin teipataan umpeen.

   Poista
  2. What tapes are you using? Interested in both the inside and outside.

   Poista
  3. Hi! The tapes are made by Tescon. Inside and outside there’s Tescon no 1 and some other Tescon tape on the outside too. You’ll find good info of taping in https://www.tiivistalo.fi/ and Tescon tapes can be bought in a Stark stores.

   Poista
  4. Moikka! Teillä(kin) kun on painovoimainen IV ja hengittävät rakenteet, niin kerrotko onko tämä otettu jotenkin noiden ikkuna-aukkojen tiivistyksen osalta huomioon (matskun harveneminen ulospäin rakenteesta). Kerroit, että Tescon no1 käytettiin överallt (+ värin perusteella ilmeisesti Tescon kulmiin passaava tiivistysteippi). Onko siis yläreunakin tehty ilmatiiviiksi eli ei ole siinä kohtaa käytetty valskaavampaa tuulensuojateippiä? Veivaan, kun näitä pitäis täälläkin päässä ratkoa ennen kuin kinostaa sisällä. Kiitos paljon!

   Poista
  5. Pystyttäjät enimmäkseen vetelivät näitä teippejä. Sisäpuolella on aika pitkälti Tescon no1, ulkopuolella suurimmassa osassa vaaleamman sinivalkoinen Tesconin Vana Profil -teippi, jossa on rei’itystä ja joka on vielä järjettömämmän hintaista.

   Veikkaisin, että vähän fiilispohjalta tuota teippiä on laitettu, mutta kai se perusperiaate on ollut no1 sisällä ja Vana Profil ulkona.

   Poista
  6. Oolrait! Kiitos vastauksesta. Fiiliksellä näitä pirttejä pystytellään.

   Poista
  7. Eipä kestä. Siltä tässä välillä kyllä tuntuu, että fiilispohjalla vedellään, eikä aina ihan hyvällä fiiliksellä.

   Poista
 3. No huh, mut teil sentään tuolla katossa ruskeat paperit. Meille Starkin myyjä möi ×5 yläpohjaan- puolessa välissä purkuun ja Intellot tilalle🤣 Tietty maksettiin X5 asennus lisätyönä ja kas' kummaa - toki purku myös! Näitä shit joskus muistellaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Jännää on kyllä se, että jos teet virheen, sinä maksat. Jos ammattilainen mokaa, sinä maksat. Vaikka kukaan ei mokaisikaan, maksat silti.

   Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.