keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Saunarakennus kohoaa - korkealleEn kadehdi talomme pystyttäjiä enkä timpureita: oli sen verran arkangelit kelit, että näihin verrattuna ruotsalaisten suhtautuminen koronaa sairastavaan vanhukseenkin tuntuu lämpimältä. 


Saunarakennus kuitenkin kohoaa. Tämä projekti tulee kalliiksi, ja oikeastaan saunarakennus konkretisoi, miksi näin on: meille rakennetaan yhtä isoa taloa ja toista pienempää taloa. Piharakennus / saunarakennus tulee 18-senttiä paksusta hirrestä, materiaalina sama massiivikuusihirsi kuin päärakennuksessakin. Pesutilojen, olohuoneen ja saunan väliset seinät ovat 14-senttistä hirttä. joten onhan tätä massiivipuuta melkoinen metsä näissä taloissa. Tämä nielu sitoo hiilidioksidin lisäksi myös rahamme.


Pakkasen takia pystyttäjän silmämuna jäätyi ja hymy hyytyi.


“Meille rakennetaan yhtä isoa taloa ja toista pienempää taloa.”


Palavan rahamme monumenttia on hierottu jo kauan ja kauan sitten. Suunnitelmia on tehty säälittävästä naurettavaan ja kubistisesta karseaan. Ensin veivattiin tönön muotoa ja huonejärjestystä, sitten veivattiin varaston portaat huitsin nevadaan


Suhteellisen täräyttävältä näyttää myös saunarakennuksen korkeus: se on tosiaan piäni talo eikä mikään varastonruppana. Koska pilariperustus ja tuulettuva alapohja vaativat 80 senttiä ryömintätilaa, se tarkoittaa samalla, että lattiataso on pitkälti yli metrissä. Silloin ikkunoiden alareuna on pitkälti yli kahdessa metrissä, joten ilman tikkaita meitä ei tirkistellä. 


Mutta mikä se on tuo ruskea, joka sieltä loimottaa? Sehän on...


“Suunnitelmia on tehty säälittävästä naurettavaan ja kubistisesta karseaan.”


Ja vielä siitä korkeudesta: rakennuksen toisessa päädyssä on katos. Se muuttui autokatoksesta pienemmäksi, mutta ehkä myös monikäyttöisemmäksi katokseksi, kun ravan vaatimusvanne alkoi kiristää päätä. Ja korkeus mainittu jälleen: koska katos on avoin, maanpinnasta kattoon on tilaa 203479 metriä. Tai ainakin about 4 metriä. Jos siis tuohon joku noheva nikkariniilo osaisi tehdä silmää satuttamattoman toisen kerroksen, niin varastotilaa piisaisi. Tai voisihan siitä tehdä vaikka arktisen elämyslavan hypotermiaturisteille. 300 e / yö ja paleltuneet ruumiinulokkeet tarjoiltaisiin aamupalalla pekonina, nakkeina tai ties minä piirakoina. Taustalla soisi Sweeney Toddin soundtrack.


Vähän stressaan pesuhuoneen toimivuudesta. Sinnehän tulee suihkun lisäksi myös lavuaari ja vessanpönttö. Kyllä, vessanpönttö. Rouva sieltä sortoniemeläisestä mutteripannusta ulisee, että jos Martti-vainaa kuulisi tämän, Martti kuolisi tähän eikä siihen rotanmyrkkyyn karjalanpaistissa. Miksi sitä pitää saunassa kakkia, eikö mikään ole enää pyhää? Se Seks Pistolssikin yritti pitää konserttia ja valot pidetään päällä, kun tukisukkia riisutaan. 


... vessanpöntön ruskeanlämmin hohde. Jesmiina-Ladygagaque unohti taas vetää pöntön ja nyt siellä kelluu nestorin miikkulainen.


“Miksi sitä pitää saunassa kakkia?”


No rouva hyvä. Tuossa aiemmin sanoin, että meille hupsistakeikkaa tuleekin tällainen toinen pienempi talo. Ja talossa on hyvä olla vessa. Mutta koska neliöitä on rajatusti, niin pönttö pesuhuoneessa säästää tilaa. Tarkoitus ei tokikaan ole soittaa udmurtialaista rektaalipolskaa samalla, kun muu perhe nauttii löylyistä. Sen sijaan esim. vieraiden tai tuttujen majoittamisen kannalta on ihan kätevää, että piharakennuksen asukas voi tehdä tarpeensa muualle kuin kamiinaan tai naapurin mangopuskaan. No ei mango oikeasti ole puska, se on nisäkäs.


Ihan itte muuten veivattiin postiloora telineeseen. Kadunnumero ei ole oikeasti kasi, mutta ei sitä raaski poiskaan ottaa, kun ilmaiseksi saatiin.


“Voi tehdä tarpeensa muualle kuin kamiinaan tai naapurin mangopuskaan.”


Sen verran kapoinen tila pöntölle saattaa jäädä, että mitään aistillista lasitiiliseinää ei näkösuojaksi saa. Verho? Pino tyhjiä maitopurkkeja? Laama?


Jos pöntön lisäksi pesuhuoneeseen / minikeittiön yhteyteen tulisi pyykkikoneliitäntä, niin pihapiirissämme olisi ihan kivan kokoinen yksiö. Olohuone minikeittiöllä 15-18 neliötä (riippuen, jääkö suunniteltu varasto rakennusvalvonnan tarkastuksen jälkeen paikalleen) sekä n. 8 neliötä kylppäriä ja saunaa. Kai siinä jo asuisi. Ainakin me mielellämme, jos tästä muuttorumbasta nyt jonnekin ensin selvitään. 


 

“Tämä projekti tulee kalliiksi.”


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.