tiistai 26. toukokuuta 2020

Piharakennus - kikkaillaan vielä vähän!


Saatoin edellisessä postauksessani ihan pikkuisen marista, kun kaikki edistyy niin hitaasti. Saimme kuitenkin lauantaina kauan odotetut, vastaavan mestarin hyväksymät piirrokset. Niistä oli oikeaoppisesti poistettu turha tukimuuri ja kaikki oli kunnossa kuin koronatilanne Venäjällä. 

Piharakennuksen päädyssä tontti viettää sen verran jyrkästi kohti rajaa, että vastaavan mestarin mielestä päätyyn tarvittiin tukimuuri. Kyseinen herra on tarkka, tiukka ja taitava, joten tätä en kyseenalaistanut. Mutta kun meille sitten kuvista valkeni, millainen Pyhän Markuksen tori piharakennuksen päätyyn pitäisi pykätä, tulimme (taas vaihteeksi) toisiin aatoksiin.

Piharakennuksen päädyssä on siis varasto. Varastoon tarvitaan ovi. Ovelle tarvitaan portaat. Portaille  tarvitaan tukimuuri. Tukimuuriin tarvitaan rahaa. Ja tämä kaikki 2,8 neliön vuoksi. Sanotaan, että keittiössä on kodin kalleimmat neliöt. Luulen, että meille ne olisivat tulleet pihavarastoon. 


Tukimuurin länsipäädyn voi vaikkapa vuokrata ulkomaisten artistien keikkapaikaksi.

“Vastaavan mestarin mielestä päätyyn tarvittiin tukimuuri.

Mikä siis neuvoksi? No mehän aloimme veivata. Piharakennusta nyt on veivattu jo aiemminkin,  joten se lienee siihen tottunut kuin näyttelykoira perärauhasten rassaamiseen. Koska halusimme piharakennuksenkin pilareille, se nousee melko korkealle. Ja koska vielä päädyssä maa viettää alaspäin, piharakennuksen ovi tulee melko korkealle. Ja koska säädösten mukaan rekka-auton on voitava tuoda hamsteri pyörätuolissa kääntymään invaympyrässä kolmentoista norsun kanssa, varaston ovelle johtavista portaista tuli pitkät. Ja koska varaston ovelle yleensäkin johti portaat, oli fiksuinta tehdä tukimuuri. Vai oliko?

Vai olisiko fiksuinta heivata heleveettiin koko kötöstys? Kill it with fire. Tai kumikin kelpaa. Pihavaraston ovi - pois! Portaat - pois! Tukimuuri - pois! Huolet - pois?

No mutta mistäs varastoon sitten pääsee, tiukkaa perunasäkeistä makrameeta virkkaava eiralaisrouva? Hyvä kysymys. Sisäkautta, vähän kuten rouvan kohtuunkin. Eipä se optimaalinen reitti ole roudata suksia, koksia, saksia, seksiä, poimureita, saumureita tai samuraita, mutta ei noin pieneen varastoon kyllä mitään mahtuisikaan.  

Mutta kerronkin salaisuuden: Samalla ajateltiin, että piharakennuksen toisessa päädyssä katoksen hirsiseinän tynkää voisi pidentää niukalla metrillä. Ja jossain myöhemmässä vaiheessa vielä yhden seinän lisäämisellä tuohon päätyyn saisi 4,5 m2:n maapohjaisen varaston. Sinne se ruohonleikkuri sujahtaisi. Jos meille joskus piha tulee. Ja jos siihen pihaan tulee nurmikkoa. 


Mistä erottaa tyhmän ja masokistisen rakennusluvan hakijan? Niin siis tämä oli aidosti kysymys, koska luulen että olemme molempia.


Pihavaraston ovi - pois! Portaat - pois! Tukimuuri - pois! Huolet - pois?

Piirtelin muutosehdotukset jälleen kerran vanhalla tutulla Microsoft Paintillä. Talotehtaalle, piirtäjälle ja vastaavalle mestarille laitoin saatteeksi seuraavanlaisen viestin:


Viime hetken muutostoive talousrakennukseen


Hei Imelda, Jacques ja Günther!

Hieman häntä koipien välissä lähestymme vielä muutostoive numero 396239762359 kanssa. 

Seija Ala-Kauttan kanssa katselimme kuvia ja kyllähän tuo tukimuurijärjestely on melkoisen massiivinen pienen 2,8 neliön varaston takia. Talousrakennuksen varaston vaatimat pitkät portaat sekä viimeisimpänä tukimuuri muuttivat alkuperäistä kuvitelmaamme sekä toivettamme melko radikaalisti.   

Siksipä kysyn, voisiko seuraavan muutoksen tehdä kivuttomasti ja nopeasti ja onko jotain (rakennusteknistä, rakennusvalvonnan vaatimuksia), mikä sen estää:

- heitetään varaston ulko-ovi, portaat ja tukimuuri hemmettiin ja kulku varastoon saunatuvan puolelta. 
- "ylimääräinen" hirsiseinä sekä viistosti tontin rajan suuntaisen osan katto pois, jos hirsi on kuitenkin EI60 ja sokkeli suojataan tarvittavan matkan? Toki toinen vaihtoehto on pitää katto ja hirsiseinä ennallaan, jolloin tontin nurkkaan jää katettua tilaa. Kumpi kätevämpi / toimivampi onkin.
- kapea sisäovi saunatuvasta varastoon, jos se kelpaa teknisesti ja rakennusvalvonnallisesti. JOS tilanne vaatii, niin varaston sisäseinät voi muuttaa runkorakenteisiksi.
- autokatoksen puolen hirsiseinän pätkän pidentäminen 800 mm.

Kuva selittää lisää. Pahoittelut vaivannäöstä. Koetamme tässä haeskella parasta mahdollista kompromissia. Meille saa toki soittaa heti, jos pulssi nousee tai siltä tuntuu vaikka sunnuntainakin. Toki toivomme yhä pääsevämme asiassa mahdollisimman nopeasti eteenpäin. 

Ystävällisin terveisin,

Lassi Massi-Kassi sekä Seija Ala-Kautta


Kesäisin kaupunkilaiset voivat kokoontua tukimuurille tanssimaan, viettämään aikaa perheidensä kanssa sekä hiihtämään.

Koetamme tässä haeskella parasta mahdollista kompromissia.

Maanantaiaamusta soitin vastaavalle mestarille nuhtelua odottaen, mutta hänen mukaansa periaatteessa kaikki on toteutettavissa, eikä sisäkautta varastoon ole ainakaan sen vaikeampi könytä kuin ulkokautta. Kiva, tämähän eteni mainiosti. 

Paitsi.

Maanantaina keskusteltiin piiiiiitkään vastaavan mestarin kanssa vähän muustakin. Ja jos energiaa löydän asiasta kirjoittaa, niin kivaa luettavaa se ei ole. Jätetään kuitenkin sellainen cliffhanger tähän loppuun, että voipi olla että mitään taloa ei tule. 

Pikkujuttuja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.