tiistai 7. joulukuuta 2021

Tarkastus pidetään - tarkastus perutaanOlemme asustelleet talossamme nyt reilut kolme viikkoa. Irtolaisen titteli meillä tosin on yhä, kun talon käyttöönottotarkastusta eli muuttotarkastusta ei ole pidetty. Se piti olla jo kertaalleen, mutta eipä sitä sitten valvojat ja vastaavat saaneetkaan järkättyä. Uuden yrityksen piti olla tällä viikolla tiistaina. Tässä on kyse niin isosta jutusta, että laitetaanpa siitä ihan otsikko


Oliko muuttotarkastus tiistaina?


Ei.


Se peruttiin. Vastaava mestari karanteenissa. 


Ehdimme saada kyllä vastaavalta tiedon (viikon vastausta odoteltuamme), että tarkastus pidettäisiin. Pitopäivän aamuna klo 8.21 vastaavalta tulikin tekstari, että ei kuulkaas nyt vielä nuolaista, voi kieli jäätyä keinuntolppaan. 


“Ei.”


Irtolaisperheemme siis jatkaa hirsitalonvaltaustaan kuin kirjavatukkainen berliiniläinen anarkisti.  


Hetken luulin, että vastaava mestari oli tullut käymään. Sitten tajusin, että tämä kaveri olikin turhan vikkelä siihen hommaan.

Taannoinhan piti olla myös KVV-IV-tarkastus. Sitäkään ei ollut, koska Saturnuksen ja Merkuriuksen konjunktio oli liikaa nousevaan kauriiseen päin. Uusi tarkastus oli buukattu samalle tiistaille kuin käyttöönottotarkastus. Onhan sekin sen verran iso juttu, että varmaan kannattaa laittaa otsikko


Oliko KVV-IV-tarkastus tiistaina?


Joo.


Luit oikein. Oli. Ja eroottinen hieroja sieltä muuramelaisesta seurakuntatalosta kysyy, menikö läpi? Kuulkaas arvon artisti, meni. Toistan: KVV-IV-tarkastus m e n i   l ä p i


Olin itse töissä, kun Seija Ala-Kautta laittoi asiasta tiedon. Tilanne oli sinänsä ollut kuulemma melko huvittava, kun KVV-IV-valvoja tepasteli tiluksillamme omistajan elkein ja vaikutti kuin olisi viikoittain valvonut jokaista detaljia. Ihan näin ei tosielämässä ole ollut. Ei ensimmäisen KVV-IV-valvojan, eikä tämän toisenkaan kanssa. 


“KVV-IV-valvoja tepasteli tiluksillamme omistajan elkein ja vaikutti kuin olisi viikoittain valvonut jokaista detaljia.”


Kaupungin edustaja oli kuulemma asiallinen ja huomautti ihan aiheesta useammastakin asiasta. Mitään fataalia ei kuitenkaan vastaan tullut, joten leima lävähti lupapisteeseen. Ei rumpujen pärinää, ei suuria tunteita, mutta kädenlämmin ihan kiva. 


Kaupungin KVV-IV-tarkastaja kiitteli tapaa, jolla painovoimaista ilmanvaihtoa saa säädettyä vetämällä legginssin lahkeesta.


Älkää nyt kuitenkaan kuvitelko, että kaikki olisi mennyt ihan kivasti. Nimittäin tarkastuspäivän iltana viiden maissa aloin pohtia, miksi lattialämmitetty lautalattiamme tuntuu jalan alla aika hemmetin kylmältä. Siinä oli kuulkaa käynyt niin, että kannattaa varmaan laittaa otsikko


Sammuttiko KVV-IV-valvoja meidän talomme lämmityksen?


Jepulis.


Talo oli tosiaan kylmä. Tarkistin kodinhoitohuoneen, varaston ja piharakennuksen jakotukkeihin tulevan veden lämpötilan. Sen pitäisi olla kolmisenkymmentä astetta. Noh, ei ollut yhdessäkään. Kaikista meni lattialämmitysputkiin rapiat kymmenasteista vettä. Se ei muuten paljon lämmitä, vaikka jalan alla kuinka olisi ihana PonttiSet-lautalattia.  


Koska muuttotarkastusta ei ollut, siitä ei ole kuvaakaan. Laitetaan tilalle vaikka giffi Kürbenistanin euroviisukappaleesta "Gidrwuz sensuelo analo tsiki-tsiki hani".

Minäpä soitin tekniseen tukeen (9,90€/min.+mpm/pvm+vas.munuain./esik.laps.) ja rallatin, että maalämpöpumpun päänäytössä lukee “kakskytäyks astetta, käyttö käyttövesi”, jolloin neuvonnan setä totesi, että “tää on selvä juttu”. 


Lyhyesti: kaupungin KVV-IV-tarkastaja oli halunnut nähdä, että maalämpöpumppumme tekee riittävän lämmintä eli 55-asteista käyttövettä. Mitä tekee KVV-IV-tarkastaja, joka ei osaa käyttää maalämpöpumppumme valikkoa? Hän tekee kuten jokainen itseään kunnioittava ammattilainen tekisi: painelee summissa kaikkia nappuloita. Tällä kertaa pienet karvaiset sormet sattuivat tökkimään sillä viisiin, että talomme lämmitys oli mennyt pois päältä ja maalämpöpumppu teki pelkkää hanasta tulevaa lämmintä käyttövettä. 


KVV-IV-valvoja näpytteli maalämpöpumppua vartin, kunnes tajusi, että näyttö onkin toisella puolella. Ja että laite on vielä paketissa. Ja että se onkin kuivauskaappi.


Outoa kyllä, mutta nauratti. Ei saatana tätä tosielämän Pulttiboisia. En uskalla ajatella, mitä olisi tapahtunut, jos lattialämmön syöttöputki olisi päässyt jäähtymään pidempään esimerkiksi yläpohjassa. Ei me sellaisia ajatella, me mennään nyt ilon kautta. 


Osallistuin tällä raksaviisuihin. Kilpailu oli heinäkuussa, joten raksa-alan tapaan lähetin kappaleeni tuomaristolle syyskuussa.


Ai niin. Olenko kertonut, että me omistamme ojan? Se on siitä jännä oja, että naapurit ovat saaneet laskea siihen omat hulevetensä, mutta me emme, vaikka oja on meidän tontillamme. Sen sijaan meidän piti kaivaa maahan hulevesiviemärit ja tarvittiinpa tonnin hulevesipumppukin, joka makaa edelleen jossain kaivossa kytkemättä. KVV-IV-tarkastuksessa kävi kuitenkin ilmi sellainen juttu, että kannattaa varmaan laittaa otsikko


Saammeko nyt käyttää omistamaamme ojaa, jota emme ole saaneet käyttää?


Jepulis.


Luimme kesemmällä, että rakennusvalvonnan päällikkö suositti hulevesien (eli sen mitä esim. ränneistä valuu) imeyttämistä ennen kuin ne lasketaan (kalliilla rakennettuihin) viemäreihin. Meidän talomme kahdella sivulla on mettää ja yhdellä se paljon puhuttu oja. Tilanne olisi siis ideaali imeyttää vesiä maahan. Mutku ennen ei saanut. Nyt sitä sen sijaan ihan suositellaan. 


Ojasta ei ole tähän hätään kuvaa, mutta laitetaan vaikka giffi Serbian euroviisuedustajista. Olisi ollut hyvä vitsikin ojaan ja näihin hottiksiin liittyen, mutta #serbiatoo-aikana en kehtaa sitä kertoa.


Seija Ala-Kautta siis tiedusteli KVV-IV-valvojan komppaamana, josko saamme imeyttää. Vastaus oli kyllä. Saammekin nyt siis johtaa rännivetemme joko kaupungin tai omalle maallemme sekä avo-ojaan (siihen, jonka omistamme, mutta jne.).


“Ei saatana tätä tosielämän Pulttiboisia.”


Nyt kun laskeskelin, monestako rännistä pitää enää laskea vedet hulevesiviemäriin, niin vastaus on että ehkä yhdestä. Piha on helevetti täynnä hulevesipömpeleitä ja nyt niille ei välttämättä ole edes käyttöä. Kiitti. Mutta saadaanpahan yhtäkkiä sata neliötä lisää tonttiamme hyötykäyttöön, kun se oja, jota emme saa jne.


Koska koko projekti on ollut enämpi tai vähempi pyllyilyä, laitetaan tähän kuva Seija Ala-Kauttasta ja Nonstoppolosista pyllyilemässä.

Muutakin on tontilla tapahtunut. Esimerkiksi saunaa on saatu jo hyvinkin valmiiksi. Mutta tulipa sielläkin sellainen ylläri, että laitetaan otsikoksi vaikkapa


Leikkasiko pystytysporukka liian ison oviaukon ja varasti työmaalta hirret?


Kylläpäti kyllä.


Eihän siinä mitään, että sössitään ja sahataan oviaukosta liian iso. Vahinkoja sattuu. Sattuihan sellainenkin vahinko, että pystytysporukan pomo ilmoitti kesällä olevansa sairaslomalla, minkä vuoksi eivät päässeet tekemään työmaallemme hommiaan. Pomo oli kuitenkin samaan aikaan toisella työmaalla tekemässä hommia. Oli vissiin saikkuystävällisempi työmaa. Tai turhan tuhdit kolmiolääkkeet.


Pystytysporukka päätti tehdä kätevän hätäpoistumistien oven yhteyteen; yläpuolelta pääsee vantterampikin veijari ulos, jos sauna alkaa palaa. Ja ei, varjossa ei näy minun "se".


Mutta siis jos vahingossa sahaa puolikkaan hirren liikaa sisäoven yläpuolelta, aukon voisi korjata sillä irtileikatulla hirrenpalalla. Mutku mutku nämä hirret lähtivät pystyttäjien mukaan Päijät-Hämeeseen ja paloivat iloisella liekillä varmaan jo viime vuoden puolella. Ja kustannukset kertautuvat: ensin maksamme pystytyksestä, sitten timpureille pystyttäjien mokan korjaamisesta ja vielä käytämme korjaukseen uutta puuta, kun pystyttäjät varastivat alkuperäiset hirret.


Eihän noita nyt montaa kuutiota ole ja puuhan nyt on halpaa, että ehkä pitää olla vaan onnellinen ettei moisen roskan pois kuskaamisesta lähetty laskua.


Vai saako sanoa, että pystyttäjät varastivat hirret, jos jollekin tulee paha mieli? Jos ne vaan ottivat niitä vakituiseen energiajaekäyttöön? Olivat avuliaita ja siivosivat tonttia? Vastineeksi jättivät ne sadat tupakantumpit kaikkialle pihaan. Sitä sanotaan raksa-alalla reiluksi peliksi. Plus alvi.“Ei kuulkaas nyt vielä nuolaista, voi kieli jäätyä keinuntolppaan.”


4 kommenttia:

 1. Terve!
  Ei pitäisi yllättyä enää mistään näissä tsembaloissa, mutta silti äimistyttää se, että paskasti hoidettu (jos lainkaan hoidettu) työ, syödyt sanat ja suoranainen kusetus vaikuttavat olevan alan standardi. Näitä tarinoita on aivan liikaa ollakseen vain muutamia kehnoja sattumia. Kyllä sympatiseeraan teitä ja ankarasti paheksun tätä paskanpuhujien ja paskantekijöiden meininkiä niin oman raksakärsimyksemme kuin muidenkin sijaiskärsijöiden vinkkelistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys!

   Kyllähän tämä aika standardilta vaikuttaa. Jokainen, joka on remppauttanut tai rakennuttanut, avautuu ensimmäisenä joko ylihinnoittelusta, kusetuksista, huonosta työnjäljestä tai kusipäisestä käytöksestä. Kokemuksesta tiedän, että kaikki alalla eivät ole tällaisia, mutta kaiken kokemani ja kuulemani perusteella tuntuu, että liian moni on.

   Sitä jotenkin aina liikuttuu, kun joku tekee hommat sovitusti, sovitulla hinnalla ja osaa kommunikoida asiallisesti. Hämmentävä maailma vuonna 2021. Ja tuskin muuttuukaan vielä vuonna 2022.

   Poista
 2. Hei! Aivan uskomatonta touhua. Mikä näitä toimijoita oikein vaivaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi!

   Vahva veikkaukseni on, että vaivan nimi on kiire. Asiakkaita on kuin Pietarsaaren suunnalla rokotevastaisia ja siinä ei paljon yhden hommiin ehdi sukeltaa. Tonneilla saa tunnin sieltä ja toisen täältä.

   Ja nämä hirsiä nyysivät toimijatkin ovat siis livenä ihan mukavia ja osaavia ammattimiehiä. Mutta hommat vaan hoidetaan oman maun mukaan ja asiakas on aika harvoin oikeassa.

   Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.