tiistai 28. joulukuuta 2021

Narvi Löylyvalmis - joulusaunan pelastajaBlogiyhteistyö - Narvi Oy


Ja tapahtui niinä päivinä, että paniikki meinasi iskeä. Suuri joukko sukua oli kutsuttu jouluksi kotihin jos pieneenkin, jossa pidettäisiin joulujuhla suloisin. IV-asentajien ollessa poissaolevina ilmastointiputkista tip tip tippui vettä lattialle ja saunan savuhormista ei saatu pyynnöistä huolimatta tarjousta. 


Ja niin rakennuksen kesken ollessa joulusaunan aika tuli. Niin panikoin minäkin puolisoni kanssa, joka ei toivottavasti ollut raskaana. Ei auttanut edes lähteä Galileaan, sillä Quiriniuskaan ei ehtinyt enää toimittaa kevythormia tällä aikataululla. 


Onneksi Narvin tehtaalla oli suuri joukko löylyllistä sotaväkeä ja he sanoivat: “Ja katso, teille on tänä päivänä syntynyt Narvi Löylyvalmis kiuas, jonka syntymäpaino on 38 kiloa ja yhdeksän kilowattia”. 


Siellä se nököttää. Eiks oo söpö. Ihan isänsä näköinen.

Se olisi siis välipäiväevankeliumin aika. Mukavaa vaihtelua tästä normi-ilmestyskirjasta, jossa kukaan ei koskaan ole kärsinyt yhtä paljon kuin me. 


Minä ja sauna 


Lähdetäänpä liikkeelle omasta saunahistoriastani, koska kaikkia ihavvarppina kiinnostaa. Ensi postauksessa kerron sitten, mitä kappaleita olen kuunnellut tänä vuonna eniten Spotifystä. Sitten teen listan, minkä värisiä paperiliittimiä olen käyttänyt eri virastoissa työskennellessäni.


Kyllä. Kylpyhuoneessa on vessanpönttö. Voi ei, siinä sitä joku vaivaisukko sitten istuu torttua vääntäen ja piippua poltellen. Aina.

Lapsuudenkodissani (myyty, nyyh) saunoimme käytännössä lähes joka ilta. Edellisessä kodissamme (purettu, nyyh) saunoimme muutaman kerran viikossa, jos polttopuuta oli reippaasti. Kun puuta ei ollut, saunominenkin hyytyi. Jostain aina nyhräsimme ja näversimme jotain tikkua tai lautaa, jolla saunaa saatiin lämmitettyä, mutta saunomisen tahti hyytyi puiden vähenemisen myötä. 


“Kaikkia ihavvarppina kiinnostaa.”


Kesällä vakiovuokramökillämme sauna lämpiää totta kai kahdesti päivässä, mutta eipä sitä kuitenkaan varastoon saa saunottua. Siinä mielessä saunominen eroaa esim. ilmaisen viinan juomisesta, joka on kuin panisi rahaa pankkiin. 


Saunatonttu kävi jonottamassa Tokmannilla.

Keväästä tähän taloon muuttoon asti tilanne oli siedettävä: meillä oli lauantaina oma saunavuoro sekä tiistaisin pääsi lenkkisaunaan (jonne tosin joku oli silloin tällöin jättänyt perseenalliset peppuheipat).


Mutta nyt on ollut vaikeaa, kun sauna ei ole ollut kunnossa. Vaikka talossa on kiva asua, tuntuu kuin jotain olennaista puuttuisi. Talo ilman saunaa on vähän kuin Matti ilman Teppoa, maksalaatikko ilman rusinoita tai IV-asentaja ilman vaihtoa. 


Panic on the sauna floor


Paniikki meinasi todellakin iskeä: puoleentoista kuukauteen emme pyynnöistä huolimatta saaneet IV-juliuksilta tarjousta saunan savuhormista. Se oli niinkin hankalassa paikassa kuin IV-pomon sähköpostissa, joten tavallaan kyllä ymmärrämme ponnistuksen vaatiman määrän. Tarjousta odotellessa Venäjä ehti siirtyä demokratiaan, hiilidioksidin määrä ilmakehässä palasi esiteollisen ajan tasolle ja lapsemme saivat ensimmäiset lapsenlapsensa. Kun vihdoin hätäännyimme kyselemään tarjouksia savuhormeista muilta tahoilta, vastaus oli “älä unta nää, on raikas talvisää, ei IV-markutkaan nyt enää töihin jää!”.


Saatko selvää pellavaisen persletin logosta? Vinkki: konkurssissa on.

Olisihan se puukiuas päheä, mutta pitkällisen pohdinnan päätteeksi päädyimme puolisoni Seija Ala-Kauttan kanssa löylyvalmiiseen sähkökiukaaseen. Miinusta: ei liekkien raksetta ja tulen loimotusta. Plussaa: saunaan pääsee nyt. Ja nyt. Ja aamulla. Ja töiden jälkeen. Ja kesken päivän. Ja nyt. Joidenkin laskujen mukaan löylyvalmis tulee peruskiuasta edullisemmaksi, jos siinä saunotaan useammin kuin kolme kertaa viikossa. Kolme kertaa taitaa tulla meillä täyteen suunnilleen kahdessa vuorokaudessa. 


“Emme pyynnöistä huolimatta saaneet IV-juliuksilta tarjousta saunan savuhormista.”


Meidän saunamme on siinä mielessä vaativa tila, että vaikka sen koko on vain 4,4 neliötä ja tilavuus 11 kuutiota, sen kaikki seinät ovat hirttä. Tällaisten seinien lämpeneminen vaatii kiukaalta hieman enemmän potkua. Tarvitsimme (tai Narvitsimme, hihi) siis tykimmän 9 kilowatin kiukaan. Löylyvalmiin sähkökiukaan etu olisi myös pienet suojaetäisyydet, eli lauteet saisivat tulla lähelle kiuasta. Tai siis kiuas saisi tulla lauteiden lähelle. Taas melko tyypillistä tälle projektille, että lauteet on tehty puukiuasta silmälläpitäen ja sitten sitä ei tulekaan. 


Rock rock!

Luuri kauniiseen, joskin karvaiseen, käteen ja soitto Narville. 9 kW löylyvalmis kiuas löytyi kuin löytyikin. Toimitus onnistui ennen joulua. Sähkäri pääsi paikalle. Kaikki tämä alle viikossa. Riemusta kiljuen / nyyhkyttäen huuhtelin 80 kiloa kiuaskiviä. Perussähkökiukaisiin menee kooltaan 5-10-senttiset kivet, mutta Löylyvalmiiseen ja puukiukaisiin tarvitaan isompia 10-15-senttisiä kiviä. Eipä niistä paljon nöyhtää irronnut. Vähemmän kuin arkiaamuisin navastani.


Surrur beibi


Jotta elämässä olisi ollut sentään vähän jännitystä, sähkärin käytyä napsautin kiukaan ensimmäistä kertaa päälle. Kiuas pitää lämmittää ennen saunomista kahteen kertaan täydelle lämmölle. Kun kiuas alkoi hyrrätä, piharakennuksen sähkökaappi alkoi soittaa rakastetuimpia EDM-klassikoita; sieltä kuului  tasaista surinaa. Hieman alkoi huolestuttaa. 


Surina kuului tuolta. Jos tarkkaan katsoo, niin sähkökaappikin on asennettu vinoon. Ihan kuten pistorasiat ja kytkimetkin.

Viesti sähkärille, onko normaalia? Ei ole, vastasi sähkäri. Seuraavana aamuna hän kävi tsekkaamassa kaapin ja ilmeisesti automaattisulakkeiden katkojankärkien relesäätimien puolijohteiden käämilangan kuparipunoksen ampeerivolttimontussa oli ohmeilta haiseva näätä. 


“Piharakennuksen sähkökaappi alkoi surrata.”


Surina lakkasi. Uusi yritys. Kivitilan kansi auki, täysteho päälle ja kappas! Sauna lämpeni. 


Kiuas pysyy puhtaana, kun heittää joka kauhallisesta puolet ohi.

Sama lämmitys myöhemmin vielä toistamiseen ja vihdoinkin kivipölyn / hehkuvien vastusten / kiukaaseen unohtuneen asentajan käryt olivat haihtuneet. 


Saunaan. Kiuas sanoi tsssssiiihhhhh! Höyry nousi. 


Ja katso, joulu tuli. 


Ja meni.“Ja katso, teille on tänä päivänä syntynyt Narvi Löylyvalmis kiuas.”


* Tuotteesta saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.