perjantai 17. syyskuuta 2021

Hello hella! - hillitön hommaTärkein ensin: meillä on nyt hellaleivinuuni, savupiippu sekä palomuuri. Kaikki tämä tehtiin kolmessa päivässä, jotka olivat elämäni työntäyteisimmät vuodet. Jestas, kun fyysinen työnteko voikin olla rankkaa. 


Tiilerin tiilet olivat saapuneet jo hyvissä ajoin. Sieltä tuli PRT57-tiiltä, tulitiiltä, arinalaattaa, kuoritiiltä ja umpitiiltä. Laastia puolitoista tonnia. Valumassaa. Serpoa. Ohutrappauslaastia. You name it, they got it. 


Tähän!


Jo eläkkeellä olevat tutut muurarit saapuivat torstaina Pohjanmaalta. Katsoimme paikat ja suunnitelmat ja suuntasimme itse Helsingin puolelle yhteen sukumme kartanoista, kun muurarit majoittuivat väliaikaiskämppäämme. Vähän jännitti, sillä tässä(kin) osaprojektissa oli aika paljon liikkuvia osia. 


“Kaikki tämä tehtiin kolmessa päivässä, jotka olivat elämäni työntäyteisimmät vuodet.”


Ensimmäinen päivä


Tuli perjantaiaamu ja soitto muurarilta seitsemän jälkeen. Onko betonimyllyä? Ööööö, ei. Se tarvittiin. Tämä on näin jälkikäteen itsestäänselvää, mutta koska sitä ei ollut kaltaiselleni amatöörille sanottu selkeällä äänellä, olin ajatellut, että laastit vispataan saaveissa käsivispilällä. No ei vispattu, kun laastia oli yli puolitoista tonnia. Juu, olen tyhmä. 


Lapsi-laastityövoimaa


DuckDuckGo laulamaan ja lähin konevuokraamo hakuun. Löytyykö betonimyllyä? Löytyy. Saako hakea ihanhetijustnyt? Joo. Paljonko maksaa (vaikka eipä tässä paljon lähdetä tekemään hintavertailuja)? 5 euroa päivä. Siis paljonko, tarkoitat varmaan tonnin päivä, koska ollaan rakennusalalla? 5 euroa päivä. 


5 euroa päivä.


Toki myllyä palauttaessamme viikonloppu laskettiin yhdeksi päiväksi, joten myllyn kokonaisvuokraksi jäi reilu 11 euroa. Harvassa hommassa on ollut yhtä hyvä hinta-laatusuhde. Ei tule toistumaan. 


Tiili - ihanin materiaali ikinä heti sifongin ja kryptoniitin jälkeen.


Mylly tontille ja siitä se alkoi. Ensin muurarit alkoivat tehdä Perintörinsessan ja olohuoneen välistä tiiliseinää, joka toimii samalla palomuurina. Oma hommani oli sekoittaa laastia ja tuoda tiiliä. Sinänsä helppoja hommia, mutta muurarien vauhti oli niin hurja, että puolijuoksu oli minimivauhti, jolla selvisin. Kerran toinen muurareista ehti huomauttaa, että “tiilet olis kiva ylläri”. Auts. 


Kun tiiliseinä nousi kuin luontodokkarin nopeutettu aurinko savannin ylle, timpurimmekin seisahtuivat silloin tällöin hämmästelemään työn tahtia. Oli kuin olisi katsonut balettia, jossa kaksi tanssijaa koodinoidulla koreografialla liikkuu vierekkäin, mutta ei koskaan toistensa tiellä. Ja sitten seinä oli valmis. 


Tsaikovskin Joutsenlampea tähän taustalle ja Jorma Uotinenkin liikuttuu.


Piipun kimppuun. Tässä vaiheessa lapseni saapuivat työmaalle ja oma hommani helpottui. Oli suorastaan liikuttavaa nähdä lapseni niin innoissaan. He halusivat kantaa tiiliä, he halusivat tehdä laastia. Ja mikä parasta, heistä oli aivan mieletön apu. Yhtäkkiä minulla ei ollutkaan kahta alakoululaista, vaan kaksi kanssani tasavertaista apuria, jotka suhasivat tiilien ja betonimyllyn sekä muurarien väliä kysymässä, mitä milloinkin tarvitaan. Muurarit eivät kuulemma koko uransa aikana olleet nähneet näin kovasti ahkeroivia lapsia. Pitäisikö sittenkin teettää isyystesti?


“Oli suorastaan liikuttavaa nähdä lapseni niin innoissaan.”


Lasteni osaaminen ja energia kävivät erityisen selväksi, kun seuraava mokani tuli ilmi. Olin nimittäin laittanut (muurarin käskystä) tilaukseen kaksi erilaista savupeltiä. Selvisi, että kumpikaan ei sopinutkaan toteutettavaan piippuun. Taas netti laulamaan ja Järvenpään K-raudasta sattui löytymään oikeanlainen pelti, niitä oli hyllyssä huimat yksi kappale. Oli aika huikeaa, kun saattoi sanoa 12- ja 10-vuotiaille lapsilleen, että “Nonstoppolos, tee sinä laastia ja Perintörinsessa, kanna muurareille tiiliä”. Työt etenivät kuin korona Moskovassa. 


Nonstoppolos ja itsensä pituinen lapio. Vauhti ei hidastunut koko viikonloppuna.

Vähän ennen sulkemisaikaa K-raudassa koetin vielä vinkua savupellistä alennusta. Myyjä pyysi siitä 109 euroa. Näytin kännyltä sivua, jossa sen olisi pitänyt maksaa heillä 86 euroa. “Toi on Kodin Terran sivu”, myyjä huomautti. Antoi silti alennusta. 


Ensimmäisen päivän saldo: palomuuri sekä olohuoneen sisäkattoon ylettyvä savupiippu. Me ajelimme Helsinkiin väsyneinä jo pimentyneessä syysillassa. Olisi pitänyt mennä ajoissa nukkumaan, nukkua hyvin, ja olla seuraavana aamuna seitsemältä tontilla. Yksikään näistä tavoitteista ei toteutunut. 


Muurareiden fan club hiljenee muurauksen mysteerien äärellä.


Toinen päivä


Lauantaiaamuna sentään oltiin kahdeksan maissa paikalla. Toinen muurari jatkoi piippua välikatosta ylöspäin ja toinen aloitti hellaleivinuunin muurausta. Tavoitteenammehan oli saada Tiileri Hemmo -tyyppinen hellaleivinuuni. Olisi ollut kuitenkin turhan helppoa tilata se valmiina pakettina, joten päätin kikkailla pitkin matkaa. 


Koska leivinuuni hoitaa myös takan tonttia talossamme, halusin siihen mahdollisimman ison lasiluukun. Ja koska hyllystä ei tyydyttäviä löytynyt, päätin tilata Hempartsilta ns. kinkkuluukun. Se on hieman tavallista korkeampi leivinuuninluukku, johon mahtuu nimensä mukaisesti joulukinkku tai vaikkapa kuutti. Hempartsilta olisi saanut luukun millä tahansa mitoilla, mutta oli meiltä ihan fiksu veto olla säätämättä sen enempää uuninluukun kanssa. Nyt saatiin vähän vakiokokoa reilumpi luukku isolla vedonsäätöritilällä sekä kaarevalla yläreunalla. Esittelen luukkumme, kun se kiinnitetään hellaan.


Vielä joskus tuolla paistuu pizza, röppötööröt ja norppafile.


Puuhellankin luukun halusin lasisena, ja sen olin tilannut jo aiemmin. Molempien luukkujen suhteen koin hieman kauhunhetkiä. 


1. Kauhunhetkiä puuhellan luukun vuoksi


Muurarit saivat puuhellan lasiluukun käsiinsä ja ihmettelivät siitä puuttuvaa huullosta, jonka olisi tarkoitus kiinnittyä hellankannen alapuolelle. Tällainen on kuulemma aina perinteisissä luukuissa. Tässä ei. Siinä sitä veivailtiin ja käänneltiin ja toinen muurari meinasi, että ei tämä taida edes olla mikään puuhellan luukku olla. 


Koko lauantain kanssamme hommissa oli Salonkylän Laasti ja Harmooni Oy:n asiakasrajapintavastaava / pelastava enkeli Juho, joka oli jo hyvissä ajoin bongannut luukun paketista kulmaraudan näköisen esineen. Juho kysyi muurarilta, olisiko kyseinen lärpykkä se puuttuva huullos. Ei, vastasi muurari. 


Nonstoppolosin naama ja Juhon PRS.


Juho ei vastauksesta lannistunut, vaan tutkaili timpurin kanssa lirbuketta ja he saivat kuin saivatkin ruuvattua sen juurikin luukun yläpuolelle, jossa se muodosti puuttuvan huulloksen. Juho kysyi uudelleen muurarilta, toimisiko luukku nyt. Joo, vastasi muurari. Näin ratkesi ongelma, jota ei ollut. 


“Ei, vastasi muurari.”


Luukun on valmistanut Pisla. Siitä ei ole marisemista, vaan se itse asiassa istuu tyyliltään erinomaisesti Hempartsin kinkkuluukun kaveriksi. Sen sijaan Pislan puuhellan luukun mukana tulleet ohjeet olivat kyllä syvemmältä kuin minne James Cameron on sukeltanut. Niiden viesti oli suunnilleen: “Kato laitat vaan silleen tiäkkö”. 


2. Kauhunhetkiä leivinuuninluukun vuoksi


Puuhellahan oli suunniteltuna jo vuosi sitten. Muuraritkin oli buukattu. Ja sitten vähän aikataulu venyi. Ja muutenkin kesti. Ja vähän lisää. Olin kaivanut puuhellan piirrokset Tiili-infon sivuilta. Ajattelin, että ne ovat käytännössä yksi yhteen Tiileri Hemmon kanssa, joten olin kääntänyt kuvan peilikuvaksi ATK:lla, jotta hellaleivinuuni istuisi piipun viereen paremmin. En ollut kuitenkaan tajunnut (moka nro 73), että tiili-infon ohjeissa hormiliitäntä oli eri paikassa kuin Tiileri Hemmossa. 


Tämä aiheutti spontaania riemua siinä vaiheessa, kun selvisi, että hellan muuraus peilikuvana ei onnistu. Tai onnistuu, jos siirretään savupiippu toiselle puolelle hellaa. Koska muuraus oli menossa jo yläpohjassa, ei viitsitty tähän hommaan ryhtyä, joten nielin ylpeyteni ja palasimme alkuperäiseen piirustukseen. Ajelin siis eestaas työpaikalleni printtaamaan alkuperäiset piirustukset. Onneksi oli lapset ja Juho tekemässä laastia ja kantamassa tiiliä.


Tällaisen olisin siis alunperin halunnut:Mutta tällainen siitä tuli:Halleluja, että Seija Ala-Kautta oli ehdottanut Hempartsin luukun kääntämistä oikeakätiseksi. Nyt se toimi edelleen mainiosti, vaikka leivinuunin paikka vaihtuikin oikealle ja puuhellan vasemmalle. Ja näyttääkin yhä hyvältä. Sekä Seija että luukku. 


Sanoinko jo, että olen idiootti?


Finnish for foreigners: Älä jätkä rääkkääkään rälläkkää


Raksa-alalla tuntuu fiksuimmillakin työmiehillä olevan välillä tapa päättää ensin, että jossain on ongelma, sitten koettaa ratkaista se jotenkin ja lopulta todeta, että eihän tässä nyt ongelmaa oikeastaan olekaan, mutta draama on aina kivaa. Näin kävi meillekin.


“Sanoinko jo, että olen idiootti?”


Hellaleivinuunin sisään piti tulla tietynkokoisia tiiliä. Sellaisia ei tullut valmiina, joten minun olisi pitänyt rälläköidä niitä isommista umpitiilistä. Ja kuulemma 25:n tiilen rälläköiminen olisi värjännyt vähintäänkin pohjoisen pallonpuoliskon pinkiksi. Fiksumpaa olisi hankkia jostain oikeankokoiset tiilet. Minäpä siis lähdin soittelemaan ja surffailemaan rautakauppoja. Eikä oikeita tiiliä tietenkään löytynyt. Puoli tuntia etsiskelin tiiliä netistä Pantheonin kokoinen elin otsassani, mutta homma ei ratkennut. Silloin muurari totesi, että “voidaanhan me näitä toisiakin tiiliä siihen käyttää”. Ja homma ratkesi. Ehkä myös muutama verisuoni päässäni.


Sekä hellaleivinuuni että piippu tuntuvat istuvan kuin valettuna niille varattuun tilaan. Ihania!


Elimistä puheenollen: se muuan mainio naapuri, joka jo lähes vuosi sitten kävi rähjäämässä talostamme ja toisti sen tänä kesänä köpötteli talomme ohi. Ja hetken päästä takaisin. Ei kai kehdannut jäädä tuijottamaan, joten teki pseudoreippailun hieman talomme ohi ja tuli sitten takaisin. Kyllä sieltä varmasti jotain saatiin taas tekohampaankoloon, muutama kivi kenkään ja hiekkaa pyllyvakoon hiertämään.


Rälläköimään kuitenkin pääsin. Pari tiiltä piti vetää viistosti kahtia. Ikinä en ole rälläkkään koskenut, joten nyt oli loistavat mahdollisuudet saada saikkua. Yllättävän nätisti sain kuitenkin tiilet rälläköityä jaa samalla tuli todettua, miten järjetön pinkki pilvi tiilen leikkaamisesta todella lähtee. Taloa ei tarvitse vuosiin maalata, jos useamman tiilen rälläköi tuulen suunnan ollessa sopiva. 


Laasti loppui kesken - eiku


Vauhti oli hurjaa. Toisen päivän iltana puuhellan runko oli jo valmis ja savupiippu oli yläpohjassa katonrajassa. Homma olisi jatkunut, mutta sitten loppui muurauslaasti. Manailimme siinä, että vähän turhan niukasti oli kyllä nyt toimittajan taholta määrät laskettu. Olisi pitänyt olla reilummin kuin 1500 kiloa. Arviolta sata kiloa jäi puuttumaan. Perusreikätiiliä (tai PRT 57 -tiiliä kuten me näitä hommia pidempään tehneet sanomme) puuttui myös muutama. Se tosin johtui ihan siitä, että muurari oli käyttänyt niitä hellan taakse saadakseen hellan hormiliitännän sopivaan kohtaan piippuun nähden. 


Nämä ovat tiiliä. Niistä tehdään mm. tiiliasioita, tiilijuttuja ja tiilihommeleita.


Ei siis auttanut kuin lopettaa, koska toimituksessa oli tapahtunut näin harmillinen moka. Muurarit lähtivät kämpille ja me jäimme putsaamaan välineitä ja siivoamaan taloa. Peittelin myös lavan, jolla oli muun muassa Tiileriltä tullutta tulilaastia, valumassaa JA NELJÄ 25 KILON SÄKKIÄ MUURAUSLAASTIA! Jep, sitä joka loppui kesken. Sitä, jota olisi pitänyt olla 100 kiloa TAI SIIS NELJÄ 25 KILON SÄKKIÄ lisää. Ensimmäinen ajatukseni oli, että mitenkähän tämän asian valehtelisi muurareille. 


Kolomas päivä


Lauantain herätys oli ollut aika julma, kun kello soi 6.40. Sunnuntaille saatiin hyvä tekosyy nukkua pidempään, kun sovimme menevämme suoraan rautakauppaan, joka aukeaa vasta kymmeneltä. Minähän en tietenkään saanut nukuttua tänäkään yönä, mutta ajatus on törkein. 


“Kyllä sieltä varmasti jotain saatiin taas tekohampaankoloon, muutama kivi kenkään ja hiekkaa pyllyvakoon hiertämään.”


Pääsimmekin heti kymmenen pintaan rautakauppaan, josta otin mukaan varmuuden vuoksi vielä kolme säkkiä “puuttuvaa” muurauslaastia sekä kymmmenen PRT57-tiiltä. Laskujeni mukaan tiiliä jäisi puuttumaan piipusta vain kaksi, mutta pelasin reteesti varman päälle. 


Jos olen eläkkeellä puoliksikaan samassa kunnossa kuin tämä muurari, olen kuin kymmenottelija steroideissa.


Talolla oli jo hellaleivinuunin kansi valettu, koska märän kelin takia katolle ei voinut aamupäivästä mennä. Valuhommien yhteydessä saimme jopa olla suht rauhassa, kun tiiliä ja laastia ei juurikaan kulunut. Oli herttaista katsella, kun poikani oli suorastaan turhautunut, kun ei päässyt hommiin. Lauantaina hän ei ollut halunnut edes lähteä tivoliin, kun laastihommat kiehtoivat enemmän.


Laasti ja tiilet oli yllättävän näppärä hinauttaa katolle lapsityövoimalla seitsemän miehen.


Jossain vaiheessa katto oli kuivunut ja toinen muurari pääsi katolle loppuhommiin. Itse asiassa laastin ja tiilien kiskominen köydellä ämpärissä terassin katolle ja siitä ylemmäs talonharjalle oli nopeampaa ja helpompaa kuin niiden vieminen yläpohjaan. Lapset olivat saaneet muurata omat tiilet alas piippuun ja nyt he saivat muurata vielä piipun vihoviimeiset tiilet. 


Viimeistä tiiltä viedään - kirjaimellisesti.


Muttamutta…


Olin laskenut tiilien menekin seitsemällä tiilellä per varvi. Mutku yhteen varviin menikin seitsemän ja puolikas päälle, kun en ottanut huomiota piipun sisään tulevaa puolikasta tiiltä, joka erottaa savu- ja ilmanvaihtohormit. Yhtäkkiä kymmenen ylimääräistä tiiltä eivät olleetkaan ylimääräisiä. Itse asiassa laskeskelin tiilien tarvetta kylmä rinki bärssen alla ja uskomatonta kyllä typeryydestäni huolimatta tiilet riittivät puolikasta lukuunottamatta. Viimeinen puolikas tiili hormien väliin laitettiin umpitiilestä. Tuskin piippu siihen tuhoutuu.


“Sanoinko jo, että olen idiootti?”


Toinen muurari slammasi vielä seinän, piipun ja hellan valkoiseksi. Ja sitten se oli siinä. Timpurimme kävivät konkreettisesti nostamassa muurarimestareille hattua. Kello oli yli kuusi, kun he lähtivät vielä ajelemaan takaisin Pohjanmaalle. Käsittämättömiä kavereita. 


Tämä näky on niin ihana! Ja on toi hellaleivinuuni ja piippukin ihan kivoja.


Me saimme vielä avuksemme siivoushommiin Kurkelan Kurttu & Kolvi Oy:n toimivaltaisen hallituksen Terhin ja Juhon. Käärimme katolla suojamuovit piipun päälle ja muutenkin siivoiltavaa riitti kiitettävästi. Kun vihdoin oli aikaa ihailla muurarien kätten töitä, saimme todeta, että 


a) hella istuu omalle paikalleen mainiosti ja on juuri tilaan sopiva. 

b) savupiippu on pikemminkin siro kuin massiivinen.

c) talomme komein sisänurkka jää upeasti näkyviin piipun kulmalle.

d) tyttären huoneen puolella slammaamatta jäänyt seinä on rosoisuudessaan upea. Hieman harmittaa laittaa sen eteen Ikean Paxit. 

e) jessus kun voi ihmistä väsyttää.

f) huomenna pitää mennä töihin.“Meillä on nyt hellaleivinuuni, savupiippu sekä palomuuri.”


6 kommenttia:

 1. Kuinkas ja mitenkäs onnistui läpivienti peltikattoon? Kuka teki, oliko haasteita jne.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohtui mainita vielä edelliseen kommenttiisi, että kiva, jos olet positiivisia asioita onnistunut blogista löytämään. Välillä tulee oltua turhankin negatiivinen kaiken tämän säädön keskellä.

   Piippu on siis vasta tehty peltikattoon leikatun reiän kautta ylös harjan yli. Varsinainen läpivienti / pellitys on vielä tekemättä. Kovasti toivoisimme sen tapahtuvan nyt, kun ei vielä sateita pukkaa.

   Itse muuraus meni uskomattoman sujuvasti. Tekijöinä oli pari eläkkeellä olevaa sukulaismiestä ja uskon meidän apumme sujuvoittaneen prosessia huomattavasti.

   Poista
  2. Kiitos vastauksista! Tämä uskonpalautus liittyy enempi tämmöseen vertaispanikointiin ja -kaaokseen. Minun vanhempi kommentti oli nimettömänä liittyen meidän saksalaiseen liebeen jne. ;)

   Tekivätkö muurarit reijän peltiin? Millä tavoin suojasitte nyt väliaikaisesti ennen varsinaisen läpiviennin tekoa?

   Huippua, että tämä homma eteni sutjakkaasti. Onhan se kiva jos koko hankkeessa ainakin ikkunat ja muuraus hoituvat ongelmitta.

   Poista
  3. Nyt saksalainen liebe lyö kyllä ihan tyhjää, mutta ehkä jossain välissä välähtää :)

   En muuten tiedä, kuka repi peltiin reiän. Luulen, että timpurit, jotka olivat samaan aikaan hommissa. Nyt piipun ympärillä on ihan vaan muovia ja toivotaan, ettei kovin kovaa lähiaikoina sataisi. Piipun päältä päädyin ottamaan muovin pois, jotta laastista haihtuva vesi pääsee pois.

   Sanotaanko, että ainakin tosiaan muuraus on hoitunut ongelmitta.

   Poista
 2. Kun saisi vielä käyttäjäkokemuksia leivinuunista leipomishommissa ja hellasta lämmittäjänä. Varaako lämpöä?
  Oletettavasti edullisempi kuin Tiilerin Hemmo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi.

   Kokemuksia tulee, kunhan ehditään saada hökötys käyttökuntoon. Toivotaan, että paistaa ja lämmittää hyvin.

   Tiilerin Hemmossa ehdottoman hyvää on valmiiksi muotoon leikatut osat. Se olisi nopeuttanut ja helpottanut hommaa huomattavasti. Pitkästä tavarasta tehtynä vaivaa oli selvästi enemmän, mutta värkkien hinta oli edullisempi.

   Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.