keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Pilarit ja pora - katastrofi lähellä






Meidän talommehan pystytetään teräspilareille. Joku voisi väittää, että valitsimme tämän tavan välttääksemme maasta nousevan kosteuden ja saadaksemme tuulettuvan alapohjan. Perimmäinen syy oli kuitenkin se, että miksi tehdä asiat helposti, jos ne voi tehdä monimutkaisesti, hitaasti ja kalliisti.


80 senttimetriä, paina tämä maaginen luku mieleesi. 


Olisimme voineet sanoa perustusfirmalle, että tossa rahat ja lasten vasemmat munuaiset, vetäkää betonit reunoille, kuraa tuuttiin ja röppöä tötteröön. Sen sijaan sössimme ensin maatyöt (arvioitua kalliimmat), sähläämme paalutuksen (arvioitua kalliimpi), räpellämme rälläköinnillä teräspilarit oikeaan korkoon ja hönöilemme hitsattuna päälle 15 x 15 senttiset teräslaatat, joille talo (ehkä vielä joskus mahdollisesti hyvällä säkällä) nousee. 


Muista: 80 senttimetriä. 


(Kuvateksteissä on mielen virkistykseksi tällä kertaa lauluja, joiden sanat on paalutettu. Seuraavassa postauksessa on sitten sanaristikko suosikkipakkopaitojeni solmutyypeistä.)


Tolopati tolo tolppani pani (fiuuu!) tolppani pani, tolopati pati tolppani pani tolppani pani tolppa. (Savonmurteella laulettu juna-aiheinen biisi)


“Kuraa tuuttiin ja röppöä tötteröön.”


Kirjoitin tuossa yllä “oikeaan korkoon”. Meillä päin nimittäin 50 senttimetriä on eri kuin 80 senttimetriä. Talon alle pitää jäädä siis vapaata tilaa 80 senttiä. Se on nimeltään ryömintätila ja rakennuslain kuudennen kappaleen seitsemännen luvun neljännessätoista jakeessa Ukko Ylijumala os. Batman sanoo Erabbanabbahille, Henahsbbahhille ja Pasille Siinain erämaassa, että “sinun on kyettävä ryömimään talosi alle, jotta hitaammin kuoliaaksi paleltuisit puolisosi sinulta sisäänpääsyn evättyään sinun palatessasi pikkujouluista, jossa reskontran Irma-Hermanni ei sisäänpääsyä sinulta evännyt kopiohuoneen pimiässä nurkassa ja tämän vuoksi supikoiran syleilyyn tulee sinun käpertymän syntejäsi puntaroimaan!”


Kai sillä ryömintätilalle jokin muukin merkitys on kuin vain rangaistussiirtolallinen. Itse panen toivoni siihen, että kaikki mahdollinen vähänkään pakkasta kestävä roina olisi varastoitavissa talon alle. Esim. sukulaiset.


Mutta tilaa olisi siis oltava 80 senttimetriä. 


Tolppa tolpan tolppati tolppa, tolpati tolpan tolppaa (Kansallissäveltäjämme paaluttaa Karjalassa)



“Supikoiran syleilyyn tulee sinun käpertymän”


Hommat alkoivat perjantaina mittaamisella. Nämä mittahommat ovat sillai spesifejä, että jotkut mittamiehet tekevät x-akselin suuntaisia mittaushommia ja toiset y-akselin suuntaisia. Jos kaksi eri akselin mittamiestä tapaa kadulla, he heristelevät nyrkkejään, sähisevät, sylkevät ja solvaavat toisiaan esim. “yy-kakkapääksi” tai “äksäpeppuliksi”. 


Talomme paalupisteiden paikat merkkasi siis pätevä x-mittamies, mutta hän taas ei merkkaile paalujen korkeuksia, joten siihen tarvittiin eri hemmo. Tämä y-hemmo oli perjantaina tontillamme rälläkkähemmon kanssa. Tontille tullessamme siellä oli jo merkkailtu pilareihin korkoja. Juttelimme hetken mukavia ja sitten he vähän kuin ohimennen näyttivät paaluun merkatun katkaisukohdan. 


50 senttimetriä… Mitä helevettiä, kysyi Robin Hood ja ratsasti jälleen. 


Tolppappaa tolppappadaa, tolppappaa tolppa! (Musakauppojen kitaraosastojen kirotuin kappale)

 

“Y-hemmo oli perjantaina tontillamme rälläkkähemmon kanssa.”


Koska en rakentamisesta mitään ymmärrä, köhin hieman epävarmasti, että vähän näyttää matalalta (KOSKA 50 SENTTIMETRIÄ EI OLE 80 SENTTIMETRIÄ! huusi sisäinen vastaava mestarini). Mutta mittamies näytti, että kyllä se laser piippaa ihan oikeassa kohdassa ja laser nyt on aina laser, katso vaikka Taisteluplaneetta Galacticasta. 


Silti vähän köhin lisää ja mietittiin, että mikähän tässä nyt on ja että onko mikään muu kuin minä ja sivuäänien sekakuoro pääni sisällä.


Teoria 1: Jos paalujen päälle tulee ontelolaatat ja sitä myöten lisää tilaa alle?

Vastaus 1: Ei tule ontelolaattoja.


Teoria 2: Jos alapohja alkaa vasta ensimmäisen hirsivarvin yläosasta ja siitä tulee alle lisätilaa?

Vastaus 2: Lattia alkaa heti ensimmäisen hirsivarvin alaosasta, ei tule lisätilaa.


Teoria 3: Jos tontin maanpinnan taso on liian korkealla ja siksi tilaa jää liian vähän?

Vastaus 3: Naapurimme ehti jo ihmetellä, miten tonttimme on niin korkealla ja hädissämme selvitimme asian. Selvisi, että tonttimme on oikealla korkeudella ja naapurin tontti liian matalalla. Ei lisätilaa siitäkään.


Teoria 4: Jos otetaan korko uusiksi kaupungin merkkaamasta korkopisteestä ja todetaan, että vissiin mittakepin kiristysruuvi oli luistanut ja kaikki korot oli mitattu siksi 30 senttiä väärin.

Vastaus 4: No perkele, kappas. Niinpä onkin. 


Tolopati tolopati tolopati tolppa, tolo tolo tolppa ja tolopati tolppa (Tässä jenkassa menevät nuoret ja vanhat yhtälailla)



“Mittakepin kiristysruuvi oli luistanut ja kaikki korot oli mitattu siksi 30 senttiä väärin.”


Pikkasen meinasi eilinen sushi nousta paksusuolesta suuhun, kun mietin, että kaikki 80 teräspilaria olisi rälläköity 30 senttiä liian lyhyiksi. Nyt sentään selvittiin maksamalla joitain satasia hukkaan menneestä työajasta. Tai tonneja - pyöristetään saman tien vähän ylöspäin, kato kun rakennusalalla ei ole niin nokonnuukaa.


Itseeni tyytyväisenä kirjoitin tuon yllä olevan ja taputtelin itseäni olalle, kun niin hienosti olin hommani hoitanut. Noh, ei olisi kannattanut. Olisi mieluummin kannattanut tilata maalämpöporaus ennen kuin tontilla on 28 704 853 709 teräspilaria. Kas kun porat ovat vähän isompia kuin leskirouva von Knösselbergin dosetti ja meidän tonttimme on jo ilman paalujakin ahdas kuin sanonkomäkenen sanonkomämikä.


Tolppaa, tolppaappaa, pa tolppa tolppa tolppa tolppa tolppa tolppa tolppaa (maailman myydyimmän levyn kauhistuttava nimibiisi)


“Olisi mieluummin kannattanut tilata maalämpöporaus ennen kuin tontilla on 28704853709 teräspilaria.”


Saimme lopulta tehtyä maalämpödiilin (arvioitua kalliimpi) ja samalla totesin, että kun tontillemme aletaan hirsiä pinota, niin siinä vaiheessa poran on hieman hankalaa seassa surrata. Jollain voodoolla onnistuin saamaan viimeisen ajan viimeiselle viikolle ennen pystytystä. Parin päivän päästä soitettiinkin, että poraa ollaan tuomassa tontille seuraavan aamun porausta varten. Minä jätin kanafileet muihin suihin ja suhahdin tontille. Porahemmon kanssa todettiin, että ahdasta on. Ehkä jopa ahtaampaa kuin sanonkomäkenen sanonkomämissä.


Jos pora nimittäin ei mahtuisi paalujen välistä, seuraava vaihtoehto olisi ajaa se tontille kaupungin metsän kautta. Ja koska metsässä on puita (koska siksi se on metsä), olisi puita saattanut ihan vaan vahingossa kaatua. Syynä syysmyrsky Husqvarna. No mahtuiko?


Tolppaamme tolppa tolppapaa, paa tolppa tolppainen (käsi sydämelle ja katse lippuun)


“Arvioitua kalliimpi”


No mahtui! Liukui kuin sanonkomäkenen sanonkomämikä sanonkomämihin. Saattoi siinä jäädä vielä lähes puolitoista senttiä tyhjääkin poran ja paalun väliin, että ei mennyt edes tiukille. Siihen päälle vielä lapiohommia, sillä viidenkymmenen sentin kynnys talon tasolta pihamme pohjalle olisi kuulemma nyykäyttänyt poran naamalleen. Ei muuta kuin lapiota murskeeseen ja törkiän ankaraa lapioottemista. 


Katastrofi lähellä, mutta lähellä ei lasketa, paitsi jos pääsee Sanna Marinin viereen.  


Tolppaa, tolppa tolppa tolppaa! Tolppaa, tolppa tolppa tolppaa! (lauletaan remuenglannilla)


“Sanna Marinin viereen”


Sain muuten palautetta tästä blogista. Kaverimme - kutsuttakoon häntä vaikka nimellä Terhi - sanoi, että blogini olisi hauskempi, jos ei tuntisi minua. Ja nyt mietityttää, tarkoittiko hän, että 

 1. blogi ei ole yhtään hauska
 2. blogi olisi hauska, ellei se olisi lähinnä sairaskertomus
 3. pitääkö nämä samat kaskut vielä lukea blogistakin
 4. Ismo Leikola teki tämän(kin) paremmin

Täten lapset siis opimme, että raksamiehen 80 senttiä on maksajan 50 senttiä. Harmi, ettei tätä voi soveltaa saamiimme laskuihin.



Tolppaa tolpitella tolppiaa! Tolppaa tolpitella tolppiaa! Tolppikoo tolo tolppia? (Paaluttamisesta kertoo tämäkin punk-klassikko) 


“Miksi tehdä asiat helposti, jos ne voi tehdä monimutkaisesti, hitaasti ja kalliisti.”











4 kommenttia:

 1. Onneksi minä en (kai) tunne sinua, siksi hauskuutan harmaata arkeani lukemalla blogiasi. Mielenkiinnolla seuraan kuinka hirret saapuvat ja talo nousee tontille. Kalannarraajille ei saa toivottaa onnea, saakohan rakentajalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa toivottaa. Minähän en ole narraaja vaan narrattava tässä projektissa. Kiva, jos blogi hauskuuttaa. Se on sen (yksi) tarkoitus.

   Poista
 2. Olin ihan varma, että oon hirsitalounelmia googletellessa päätynyt jonkun vanhaan, tylsään, kuopattuun lifestyle-/sisustusblogiin, jonka kirjoittaja on unohtanut blogin nimen, kirjautumissalasanan ja oikeastaan koko blogin olemassa olon. Sain kuitenkin iloisesti yllättyä! Ps. joku varoitus ois varmaan kiva, ettei uudet lukijat pärskyttelis kuolaa ja tai juomia näytölle. Itsehän opin jo varomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja anteeksi ja mitä niitä nyt on. Toistaiseksi muistan salasanan ja uudet yllättävät rakennustraumat pitävät ainakin toistaiseksi blogin hengissä.
   Pohdin pärskyttelyvaroituksen lisäämistä blogiin. Mutta entä jos tekstit eivät pärskyttelytäkään? Vaaditaanko syyllisiä silloin esiin?

   Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.