keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Hirret irvistää - piiput piiputtaa

 


Kaikesta voi triggeröityä, jos tosissaan haluaa. Vaikkapa sateesta. Kun nimittäin kunnolla ropisee - ja viime päivinä on ropissut - minua stressaa, että jostain IV-byersien jättämästä ylläriaukosta alkaa tiputtaa vettä. Tai että ulkona kastuu jotain, minkä ei kuulu kastua. Tai sitten stressaan ihan muuten vain.


Talon nurkkalaudat on nyt saatu maalattua kahteen kertaan ja kasteltua kuuteen. Ennen niiden asentamista ne olisi varmaan hyvä vielä homehduttaa. Vinkki muille vähemmän idiooteille: kun marja-aroniat naapurien pensaissa kypsyvät, linnut syövät niitä ja ilmeisesti saniteettitilan valkoisiksi maalatut nurkkalaudat saavat naakkaeläinten suolet sykkimään riemukkaasti. Melkoista sinipunahallituksen perspalveluministeriön mietintöä oli nimittäin laudoille ruikittu. Siinä mielessä sade oli ihan hyväksi, että se huuhtoi ainakin osan jöödeleistä pois.


Otsasuonta kiristää, vaikka hirsiä pitäisi


Meillä on seinissä melkoisia rakoja siellä täällä hirsien saumoissa. En tiedä, mistä se johtuu, joten pitänee maksaa jollekin, joka tietää enemmän. Esim. oravalle pihakuusessa tai horsmalle kompostissa. Osa seiniemme kiristyspulteista on piilossa selluvillan alla yläpohjassa. Jotkut ovat jumissa ja joistain puuttuu mutteri. Olisi pitänyt osata tarkistaa nämä, jotta olisi osannut neuvoa vastaavaa mestaria tarkistamaan ne, jotta vastaava mestari olisi voinut olla tekemättä mitään asian eteen. 


Jos hirsi päättäisi äkkiä painua, laulusoundi voisi nousta aika nopsaan kastraattitasolle.

Hirsien kiristämiseen liittyy myös seinien painuminen. Hieman huolestuttaa, onko kaikki se, minkä ei pitäisi painua, kiinnitetty oikein painuviin hirsiin. Onko oven- ja ikkunankarmit liukukoolattu oikein? Päästävätkö följärit seinät painumaan? Ovatko runkorakenteiset seinät hirsien urissa niin, että talon painuminen ei riivi vaikkapa kaakeleita vessan seinästä?


Kuvan veri ei ole verta, vaan punamultaa. Tai näin ainakin aion väittää oikeudessa.

Korostan, että nyt en puhu hirsien halkeilusta. Halkeamat hirsissä ovat monessa paikassa suorastaan komeita ja tuovat kotiimme hienon ja persoonallisen säväyksen. Mutta kaikkialla palikat eivät ole kovin tiiviisti sylikkäin ja tälle tarttisi jotain tehdä. 


Nämä halkeamat ovat suosikkini. Jos niitä katsoo tarpeeksi kauan, saattaa kuulla turskan laulua meren luodolla.

Muistuttaisin, että nämä asiat ratkeavat parhaiten pohtimalla niitä öisin klo 3.27 - 4.53. 


IV-piip


Samaa painumisen tematiikkaa edustavat katolla olevat ilmanvaihto- ja savupiippumme. Niissähän on pellit päällä, mutta jos pelteihin ei ole jätetty painumisvaraa, pelti joko repeää tai painaa piippuja. Ainakaan täksi talveksi en haluaisi sortuvaa savupiippua, jos meinataan selvitä edes siedettävillä sähkölaskuilla. 


“Asiat ratkeavat parhaiten pohtimalla niitä öisin klo 3.27 - 4.53.”


Talossamme on painovoimainen ilmanvaihto, joten se mitä tapahtuu Vegasissa, ei jää Vegasiin, vaan kuuluu meille sisään. Velcon tuloilmaventtiileissä on kelvot äänenvaimentimet, mutta jos harakka kynsii kassejaan katolla, nautinnon rapsutus kantautuu peltisiä poistoilmaputkia sisään kuin harakka keittäisi huttuaan sisällä huoneessa. Koska IV-suunnitelmaan äänenvaimentimet oli merkattu pelkkänä varauksena, ketään ei missään vaiheessa kiinnostanut tsekata tai kysyä meiltä, laitetaanko niitä. 


Kun teippaa solukumia piipunhattuun, Airbusit lakkaavat lentämästä yli. Vanha viidakon sanonta.

Olisi kannattanut laittaa. Kävin katolla teippaamassa paksua solukumista Armaflex-eristettä piipunhattujen sisäpintaan. Tämä on kuulemma yksi tapa parantaa äänieristystä.


Paransiko, kysyy kamreeri Kukström Kyrvätsän kauppalasta. 


Yhtä paljon kuin Venäjän valtion toiminta parantaa eurooppalaisten elämänlaatua. 


“Harakka kynsii kassejaan katolla.”


Jos mielisairaalaan joutumisen sijaan päätyisin vielä rakentamaan toista taloa, tietäisin aika monta asiaa, joita EI kannata tehdä tai hankkia. Alkaen vaikka sellaisista vastaavista ja valvojista, jotka eivät vastaa, valvo tai ole edes pallokartalla pohjoisella pallonpuoliskolla. 


Savupiip


Reilun viikon päästä meiltä loppuu kelvollisen hintainen sähkö ja alamme maksaa siitä 49 senttiä kilowattitunnilta. Sauna napsahtaa pois päältä. Kuljemme pimeässä kuin Menninkäinen, tosin Päivänsädettä ei näy, vaikka aurinko kuinka päättäisi retken. Peseydymme hankaamalla itseämme lumella metsässä ja toivomme, että kuusenhavu on parempi kuin kusenhaju. Ruoka laitetaan puuhellalla, alkuviikosta on paistettua perunaa ja loppuviikosta perunaa paistettuna. 


Palamaan vaan. Mitäs irvisti.

Mutta se sauna. Narvin Löylyvalmis sähkökiuas pääsee tauolle, mutta mitä tilalle? Kannattaako saunaan asentaa teräshormi, jos sähkönhinta kääntyy vuodenvaihteessa laskuun? Tai maaliskuussa? Tai edes kesällä? Entä jos ei käänny? Hormin hinta olisi +/- 500 euroa ja siihen päälle asennus. Sen hinnaksi veikkaan kahta tonnia (plus alv.), ja jos sen asentaisivat IV-hopperimme, kaupan päälle palaisi Rooma, hihat ja Lassie kotiin. Puutahan meillä on sen verran, että pari vuotta niillä jonkinlaista praasua pitäisi. Sen jälkeen voisi alkaa hakata talon nurkkia yksitellen ja nakella niitä uuniin.


Lamput vilk


Elämme vuotta 2022 ja kaikenlaista tekniikkaa on keksitty. On pyörä, on haarukka, on sähkö. Ja meillä katossa lamppuja, jotka himmennettyinä välkkyvät kuin kynttilä sillä erotuksella, että näistä saa migreenin. Kynttilä aiheuttaa vain astmaa. 


Ledien loimussa isoisä parkitsee isoäidin nahkaa.

Olen kuullut, että amerikkalaiset meinaavat ehtiä jopa kävelemään Kuuhun ennen neuvostoliittolaisia, joten ehkä näille valoillekin voi vielä jotain tehdä. Koska kyllähän tekniikka ratkaisee kaikki ihmiskunnan ongelmat. Ja jos ei ratkaise, niin raha sitten ainakin. Ja ellei sekään, niin poliitikot kyllä hoitavat kaiken kuntoon.  


“Kuusenhavu on parempi kuin kusenhaju.”


Mutta nyt kun tarkemmin miettii, niin välkkyvät valot, kesken saunomisen pois päältä menevä kiuas tai katosta valuvat vedethän voidaan tiivistää uusimpaan #raksasloganiin:


“Kaikesta voi triggeröityä, jos tosissaan haluaa.”


2 kommenttia:

 1. Komeaa elämistä hirsissänne on tapahtunut, kiitos kuvista. Olen lukenut, että yksittäinen naulakin voi haitata painumista. Vaikea sitä äkkiä varmasti tietää, miksi irvistää.

  Onko teillä mitään katoksen tolppia tai muita, joita pitäisi laskea, että pääsee painumaan? Toivottavasti asia selvää ja saadaan tänne postaus aiheesta 😁

  Ns. Punamultakuva oli jotenkin uskonnollisen näköinen omaan silmään. Ehkä teitä on siunattu talollanne! 🤔

  Sähkön / energian hinta on kyllä suuri murhe. Oletteko miettineet mitään aurinkopaneelia tms? Toki nekin jotakin maksavat ja varmaan airbussit varjostavat niitä koko ajan. Lunta käytettäessä pesuihin, ruoaksi jne., varokaa sitä keltaista lunta!

  Mites teidän piharakennus/party house? Itsellä on pihalla varaus moiselle ja kiinnostaisi tehdäkin se joskus, mutta osaatko sanoa paljonko sen ylläpito vie energiasta? Joudutteko sitä laittamaan kylmäksi?

  Vielä ilmainen säästövinkki: vedä sähköt naapurin puolelta! 🤣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivoista kommenteista!

   Tuo hirren eläminen on kyllä komeaa, nimenomaan luontainen eläminen. Pitää käydä nyt tolpat ja karmit läpi, jotta niiden suhteen saadaan selvyys. Ja niitähän riittää.

   Joku pyhiinvaelluskohde tästä saattaa tulla - Pyhän Paniikkihäiriön Basilika tai vastaavaa. Välillä on siunattu olo, välillä kirottu.

   Aurinkopaneeleja mietittiin ja sitten selvitettiin ja sitten mietittiinkin jo vähän turhan pitkäänkin ja nyt ei ole. Eipä nyt olisi kyllä ollut löysää rahaakaan niihin, mutta jos vielä jossain välissä. Talon suunta olisi ihan ok paneeleja ajatellen.

   Olen aina luullut, että keltainen lumi maistuu mangolta. Olin siinäkin kai sitten väärässä.

   Pihatupa / partyhouse / tönö varmaan vedetään viileämmäksi lokakuussa. Joku peruslämpö päälle. Saunakaan ei sitä enää lämmitä - Löylyvalmiin hukkalämpö on ollut ihan hyvä lisä tuvankin lämmittämiseen. Sen suurempaa käsitystä minulla ei ole tuvan viemästä energiasta.

   Kiitos myös sähkövinkistä. Voisihan naapurilta lainata kysymättä sähköä(kin).

   Jussi / Kodotus

   Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.