perjantai 7. tammikuuta 2022

Pihla-ikkunat - kaikilla herkuillaBlogiyhteistyö - Pihla Group Oy


Meillä on Pihlan ikkunat. Syitä oli useita. Koska olemme tällaisia ideologisia ituhippejä, jotka kaivaisivat verta nenästään, jos siitä olisi kasvisversio, halusimme taloomme painovoimaisen ilmanvaihdon. Siitä saikin sitten kärsiä monella rintamalla. Yksi vaatimus oli mahdollisimman hyvin lämpöä eristävät ikkunat, joilla talomme muuta paskuutta, surkeutta ja säälittävyyttä voitaisiin kompensoida. Kompensoiminen on sitä, että viisihenkinen espoolaisperhe ei Thaimaan lomallaan heitä kovin montaa muovipussia mereen. Pihlalta löytyi Termo-ikkunat, eli mahdollisimman tymäkästi eristävät ikkunat. On näitä muillakin, mutta meillä on nyt nämä. Älä oo aina tollanen. Relaa vähän. 


Muutakin spesiaalia tarvittiin: yksi seinämme on liian lähellä naapureita (sentään heidän luvallaan), joten sinne tarvittiin paloikkuna. Tuohan se myös lisäturvaa, jos edellisenä iltana on tullut syötyä turhan tuhtia tex-mexiä. Ja toki saunassa meillä on puukahvallinen saunan ikkuna. 


Seija Ala-Kautta seksyin saunafleece päällään. Kuva on ajalta, jolloin sitä vielä tarvittiin. Nyt siellä pärjää ihan villapöksyissä.

Niin, painovoimainen ilmanvaihto - tuo elämäntapaintiaanien uskonkappale. Vaikka olen valmis tekemään paljonkin aatteitteni puolesta (viime kesänäkin jätin yhden makkaran syömättä, vaikka norppa on herkkuani), niin hengittäminen olisi silti kivaa. Kokemukseni painovoimaisesta ilmanvaihdosta kumpuaa aiemmasta kodistamme, jossa se oli ok, muttei hyvä. Etenkin makkarissamme (jossa toki oli jatkuvaa hiilidioksidia tuottavaa huohotusta all night long) yöllisillä eturauhasen rauhoitusreissuilla vessaan piti samalla myös avata ikkunaa. Ilma oli välillä vähän sellaista kaasumaista mämmiä. 


Myyn muuten käytettyjä, vähän kosteita peflettejä netissä. Bloggaajan on pakko yrittää.


Happy happi - Pihlan KLIK-raitisilmaventtiili


Painovoimainen ilmanvaihto ei siis ole tukehtumisen arvoinen ideologia. LVI-suunnittelijamme piirsi normaalien seinäventtiilien lisäksi niin sanotut karmiventtiilit ilmanvaihtoa tukemaan. Yksistään ne eivät rakennusvalvonnalle riitä, mutta lisänä ovat erinomaiset. Ja itse asiassa ne karmeat pyllytötteröt, joita myös tuloilmaventtileiksi sanotaan, ovat olleet aika usein ihan kiinni. 


Pyllytötterön pyllynaru onnistui ujuttautumaan Nonstoppolosin huoneen ikkunan kuvaan.

Pihlan KLIK-raitisilmaventtiili on siis hoitanut tuloilman saantiamme kiitettävästi. Se on ikkunankarmissa oleva painoventtiili, jonka saa tiiviisti kiinni tai näpsästi auki halutessaan. Ja joka kerta venttiili sanoo iloisesti “klik”. Jos se sanoo “schblörbs”, kannattaa tarkistaa, onko väliin jäänyt liito-orava tai muu mirri. Venttiilin nimi pitää kirjoittaa isolla, koska KLIK on ihan eri juttu kuin klik. Baarissakin on eri juttu sanoa jollekin hottikselle, että “meillä klikkaa” kuin että “meillä KLIKKAA!”. Jälkimmäisellä käy parempi flaksi. Tai siis FLAKSI.


“KLIK / SCHBLÖRBS”


KLIK-venttiilityyppejä on kahta versiota, tuloilmaversio ja ns. suoraversio. Tuloilmaversiota suositellaan koneellisella poistolla varustettuihin kohteisiin ja suoraa versioita rakennuksiin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto. Ja meillä on niinku se painovoimainen ilmanvaihto (“aijaa, kerro lisää!”). 


Huudetaan kaikki yhdessä KLIK! kun pieni karvainen sormi täppää venttiilin auki.

Opiskeltavaahan tässä uudessa talossa ilmanvaihdonkin suhteen vielä riittää. En jaksaisi olla hoonaamassa röörejä auki ja kiinni jatkuvalla syötöllä. Tämänhetkisen kokemuksen ilma tuntuu riittävän lähes millä tahansa systeemillä, joten kovin isoa stressiä en aio lähiaikoina ottaa siitä, saanko hengitettyä.


KLIK-raitisilmaventtiili säätää tuloilman määrää ja esilämmitystä automaattisesti. Kylmällä säällä tuloilma esilämpenee ikkunan välitilan lämpöä hyödyntäen. Lämpimällä säällä raikas tuloilma virtaa suoraan venttiilin läpi ja on mahdollisimman viileää ja mukavaa. Juu, kopioin tämän suoraan Pihlan sivulta, sillä vaikka saimmekin alennusta ikkunoista, niin ei ne nyt ilmaiset olleet, enkä jaksa kaikkea itse kirjoittaa. Tästähän niille siellä Pihlan markkinointiosastolla maksetaan. Mutta kun nyt tämä verbaliikan tulppa on näköjään taas jostain reiästä päässyt löystymään, niin tässä Pihlalle ilmainen slogan: KLIK-venttiili - karmian hyvä. Luulisi toimivan, ainakin Pohjammaalla. 


Haloo taloon - Pihla Antennilasi


Hengitysilmaa tärkeämpiäkin asioita toki on. Esim. JVG, tubettajat ja wifi. Nykyajan höpötykset kuten internetti, sähköuuni tai vesiklosetti eivät periaatteessa kuuluisi kaltaisiemme perinne-Ernojen massiivihirsitaloon. Mutta jos sitä nyt kuitenkin kerran viikossa katsoisi kirkonkylän osuuskaupan nettisivuilta kaffepöönien hinnan. Ja ehkä ostaisi vähän bitcoineja tai muuta päräyttävää Tor-verkosta. 


Siellä se netti hohtaa, mutta tiedemiesten mukaan se sammuu jo viiden miljardin vuoden päästä. Pitää keksiä muuta puuhaa eläkepäiviksi.

Kiinteää nettiä en ole vielä omistanut (kuten en toimivaa autoakaan), mutta erinäisillä mokkuloilla ja rakkuloilla perheemme on onnistunut kuitenkin roikkumaan kiinni tässä ajassa. Tätä blogiakin kaiversin pitkään mäntyjen kaarnaan tai piirtelin mammutinverellä luolien seiniin, mutta sitten puolisoni Seija Ala-Kautta väsyi sotkuun ja rakensi minulle savesta, oljista ja lampaansuolista tietokoneen. Onhan tällä helpompi kirjoittaa, tosin jostain syystä kone määkäisee aina, kun painan k-kirjainta. Minulla on oma teoriani asiasta. 


“Jos sitä nyt kuitenkin kerran viikossa katsoisi kirkonkylän osuuskaupan nettisivuilta kaffepöönien hinnan.”


Kun nyt kuitenkin mobiilidataa taitaa ilmassa aika paljon liikkua, niin hyvähän sen olisi liikkua suht vilkkaasti. Ja vaikka 5G levittäisikin koronaa, mikrosiruja ja ties mitä salaliittoteoriarokotevastaisten ilosanomaa, niin minulle kelpaa se nopsa netti. Tylsää, jos Arvi Lind hyytyy pikseleiksi juuri uutisten jännimmässä kohdassa. 


Tällä kahvalla internet avataan ja suljetaan. Alunperin olisin halunnut kromiset kahvat, mutta Seija Ala-Kautta toivoi valkoisia. Hyvä valinta.

Yllättävä tieto minulle oli, että itse asiassa mitä uudempi G-sukupolvi on kyseessä (3G -> 4G -> 5G -> JVG), sitä heikommin signaali penetroituu seinien läpi. Olisin nimenomaan kuvitellut asian toisinpäin, eli jos jättää raa’an broilerin työtasolle ja vie roskat, niin takaisin tullessa 5G on käristänyt broilerille jo rapsakan kuoren. Toki minua on saatettu sumuttaa ja kyseessä on Illuminatin liskoihmisten salajuoni. Mutta ihasama kuha vaa pääsee katselemaan pörheitä mirrejä.


Koetin säätää valaistuksen sopivaksi pörheille mirreille.

Lisäbonarina meille siis tuli ikkunoihimme Pihla Antennilasit. Ne ovat huomaamattomat jonkinlaiset maagiset sähköjutut (jotka eivät tarvitse sähköä) ja vahvistavat ja jakavat mobiilisignaalin paremmin taloon sisään. Nimittäin kuulkaas matkapuhelimen kuuluvuus sisätiloissa on kasvava ongelma, sillä energiatehokkaiden rakennusten ulkoseinät, nykyaikaiset ikkunat ja tiivis kaupunkirakentaminen vaimentavat mobiilisignaalia? Lisäksi, entistä suurempi osa viestinnästä tapahtuu mobiiliverkon kautta. Tarve sujuvampiin ja nopeampiin mobiiliyhteyksiin tulee tulevaisuudessa kasvamaan entuudestaan. Juu, kopioin tämän suoraan Pihlan sivuilta. Samalla vaivalla linkkaan tähän myös Pihlan esittelyvideon aiheesta:Antennin osuus ikkunassa on käytännössä huomaamaton (kunhan poistaa signaali-tarran). Ikkunan reunaa kiertää ikään kuin pieni labyrintti, jonka olemassaoloa ei arkitiirailuissa käytännössä edes muista. Sopivassa valossa se saattaa ajoittain olla huomattavissa, mutta enemmän ikkunoissamme näkyy liiskaantuneet liito-oravat, käsiklähmät tai mämmi.


Hei! Tossa se näkyy, tossa!

Tiedättekö muuten mikä on yhtä nopea kuin Pihla Antennilasien nopeuttama nettisignaali? Meidän timpurit. Oli nimittäin tarkoitus tsekata netin nopeus ennen antennilaseja ja niiden asentamisen jälkeen, mutta timpurithan olivat vetäisseet pokat pokkana paikalleen jo ennen kuin ehdin kotiin dokumentoimaan. 


“Ikkunan reunaa kiertää ikään kuin pieni labyrintti.”


Joulun ajan olemme katselleet Netflixiä perusmodeemilla DNA:n Liikkuva laajakaista -liittymällä ja hyvin on pelittänyt. Kiva olisi tarjota jotain analyyttistä dataa tähän, mutta kiitos reippaiden timpureiden vertailutesti jäi tekemättä. On se ikävää valittaa, kun työmiehet hoitavat hommansa liian tehokkaasti. Tältä kuitenkin näyttää netin nopeus antennilasin äärellä omalla puhelimellani.Liittymänä minulla on DNA:n Rajaton 4G ja keittiön ikkunalla netti on nopeimmillaan. Sinänsä ymmärrettävää, sillä keittiön ikkunasta näkyy tukiasema. Olohuoneen ikkunoilla (vaikka samaa tilaa onkin) nopeus pienenee. Oletan, että terassin peltikatto niistää nopeuksia. Toisen puolen makkareissa hirsiseinät ja tukiasemasta poispäin osoittavat ikkunat vievät tehoja, mutta näissäkin huoneissa netti pelittää nätisti. 


Pihla on tehnyt omaa - hieman mittausten suhteen uskottavampaa - demoa samasta asiasta:Ja jos herkuista puhutaan, niin tulihan meille Pihlalta vielä hyönteispuitteetkin makkareiden tuuletusikkunoihin. Ne ovat olleet tosi hyvät, en ole moneen viikkoon nähnyt sisällä yhtään hyttystä.


Netti toimi niin hyvin, että saatiin lapset sillä Madagaskarille saakka. 


Olen edelleen niin hövelillä päällä, että tarjoan tästä Pihlan kovapalkkaisille copywritereille toisenkin sloganin: Pihla Antennilasi - ei tartte ettiä nettiä. 


 
 

“Meillä on Pihlan ikkunat.”


* tuotteesta saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.