keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Siskoni - minua fiksumpi rakentaja


Joudun tunnustamaan, etten tiedä paljonkaan rakentamisesta. Mutta tiedoksi, että siskoni tietää vielä vähemmän. Toinen meistä on tyhmempi rakentaja ja toinen vähemmän tyhmä. Spoileri: se tyhmä olen minä.

Jos olisin käärme - sanotaan nyt vaikka itäsumatralainen rottapython - koettaisin niellä ruotsinlaivaa. Ensinnäkin olisin tyhmä, koska nielisin jotain ihan liian isoa ja toisekseen olisin tyhmä, jos olisin eksynyt lämpimältä Itä-Sumatralta jonnekin suolattomaan ja kylmään Itämereen.

Tässä taloproggiksessakin olen haukkaamassa massiivihirsitaloa ja piharakennusta, vaikka kyvyt ja leuat venyisivät korkeintaan yhteen porkkanaan ja siihenkin alakautta. Olen kötöstellyt visioitani painovoimaisesta ilmanvaihdosta, pilariperustuksesta ja massiivihirrestä, vaikka näistä yhdenkin hommaaminen olisi jo vaatinut rakennustekniikan professorin osaamista, katujätkän sanavarastoa ja buddhalaismunkin kärsivällisyyttä. Ja mitään niistä ei löydy.

Tästä päästään siihen, miksi siskoni on minua fiksumpi - alla olevan kuvan keskustelusta huolimatta tai juuri sen vuoksi:


 “Jos olisin käärme - sanotaan nyt vaikka itäsumatralainen rottapython - koettaisin niellä ruotsinlaivaa.”

Siinä missä minä olen tässä selvitellyt yläpohja-alapohja-sisäkatto-väliliha-takareisi-sisäovi-peräreikä -vaihtoehtoja, sisko tilasi mökin ja mökki tuli.

Siinä missä minä toimittelen selvityksiä kuningasvompattien jätösten koostumuksen vaikutuksista hulevesien padotuskorkeuteen, sisko lämmittää saunaa.


 “Sisko tilasi mökin ja mökki tuli.”

Ja katsokaa nyt perkele, mikä maisema on saunan ikkunasta! Meillä on 50 neliötä kaupungin myymää ojaa, johon ei saada edes omia hulevesiämme liruttaa. Naapurit sentään saavat. On se sisko vaan fiksumpi.


 “Meillä on 50 neliötä kaupungin myymää ojaa, johon ei saada edes omia hulevesiämme liruttaa.”

Mökinkin ikkunasta siskolla näkyy kaikkea kivaa. Meidän ikkunasta tulee näkymään kyllä naapurikuntaan asti, mutta ei se Tussula nyt ihan mikään Toscana ole.

Siskoni ollessa perheineen hiihtolomalla Varalan urheiluopistossa selvisi, että tontilla oleva täysin käyttökelpoinen saunamökki pitää purkaa (mahtava idea, Kirkkonummen rakennusvalvonta, nyt on elinkaarirakentamisen kurssit käyty!). Tilalle piti rakentaa uusi saunamökki. Sieltä vohvelipöydästä sitten tilasivat saunan puhelimella. Kuulemma värityksen suhteen keskustelu oli mennyt suunnilleen näin:

Myyjä: Mites seinän väri?
Sisko: No ei olla mietitty.
Myyjä: Tää hamppu-sävy on ollut suosittu. Siitä on asiakkaat messuillakin tykänneet.
Sisko: No laitetaan se.

Että siitä mallia kaikille teille, jotka pohditte, sopiiko välitilan Tikkurilan värikartaston sävy “Parittajan kajal” yhteen lattialaattojen sävyn “Naalin anaalin” kanssa.

Olen kaavaillut omaan taloomme 28-millistä päätypontattua koivulautalattiaa. Kysyin siskolta, mitä heidän mökkinsä lattia on. Sisko ei muistanut ja kysyi mieheltään. Yhdessä muistelivat, että kyllä sen jotain puuta täytyy olla. Tosin vinyylilattiastakin oli kyllä ollut puhetta. Sisä- ja liukuovien valmistajia eivät muistaneet.


“Sopiiko välitilan Tikkurilan värikartaston sävy “Parittajan kajal” yhteen lattialaattojen sävyn “Naalin anaalin” kanssa.”

Kysymys: olisinko halunnut talon, jossa voi jo asua, vai talon, josta tiedän kaiken, mutta jota ei vielä/koskaan ole? Niinpä. Sisko on fiksumpi, vaikka minä tiedän enemmän juttuja. Ole sinäkin sisko! Sisko ei kisko. Siskolla on disko (lauletaan Vaarilla on saari -sävelmällä).

4 kommenttia:

 1. Vitsi määhän oon sun sisko! Aikoinaan tehtiin iso keittiöremppa seitkytluvun taloon (kaikki pinnat uusiksi lattiasta kattoon ja keittiö vaihtoi paikkaakin toiseen huoneeseen). Mielessäni suunnittelin kalujen paikat tyylit ja semmoset mikä minnekin ja selitin asian keittiösuunnittelijalle, joka hiljaa kirjasi toiveet ylös. Ja totesi lopuksi, ettei oo koskaan nähny näin helppoa hommaa. Olin aika mielissään. Häämekonki ostin varttitunnissa aikavälillä ostoideasta poisriisumiseen, mitäpä sitä jahkaamaan ku kerralla hyvä löytyy. Nämä menneet sujuvuuden kokemukset nyt otan optimistina mukaan lähitulevaisuudessa siintävään pieneen mökkirojektiimme. Niitä vähemmän sujuneita juttujahan ei kannata muistella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi sisko!

   Taidatkin olla ensimmäinen sukulaiseni, jota blogini kiinnostaa.

   Ihailtavaa vauhtia ja päättäväisyyttä. Löytyikö puolisokin yhtä nopeasti?

   Suunnittelun määrä on näin jälkikäteen ollut kyllä aivan hillittömän suuri. Toisaalta se oli kaikkein mukavinta, kun ei vielä tarvinnut pettyä tekijöihin - ei onneksi sentään kaikkiin.

   Tyylisi lupaa ihan hyvää mökkiprojektillenne. Ja niitä huonosti sujuneita juttuja ei tosiaan kannata muistella. Niistä kannattaa kirjoittaa blogi.

   Jussi / Kodotus

   Poista
  2. Löytyi =D mutta siinä päti se vanhan kansan viisaus "kolmas kerta toden sanoo". Kolomea rakennusrojektia en kyllä viittis käydä läpi. Liian kallista ois. Onneksi miehen vaihtaminen on kustannustehokkaampaa.

   Poista
  3. Paskojen rakennusprojektienhan hyvä puoli on, että siinä samalla saattaa usein päästä puolisostakin eroon. Win-win.

   Jussi / Kodotus

   Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.