tiistai 19. heinäkuuta 2022

Mökki vs. koti - kumpi voitti?Olemme viettäneet melkoisen mökkimäistä kesää kotona: terassi on ollut kovassa käytössä, grilli kuumana, saunan jälkeen on ollut kiva vilvoitella saunan terassilla. Silti piti lähteä Pohjois-Savoon tutulle vuokramökille viikoksi. Miksi?


Erä 1: Iiiiiiiiuuiiuuuuiuiuiiiiuuiuiuuuuuuiiuuuuuiiuuiiiiuiiiiuuiuiiiii!


Siis MIKSI? Huusin ääneen, kun kuulin, että hyttysiä on ja ne käyvät kuulemma kimppuun kuin Bingo-Irma lavatansseissa. Pitkään ei tarvinnut auton oven avaamisen jälkeen tätä teoriaa epäillä: hyttysiä oli. Paljon. Kimpussa. 


“Miksi?”


Vielä enemmän näitä pikku ystäviä näytti olevan kaverin Facebookiin (se vanhojen ihmisten Instagrammi) postaamassa videossa Lapista. Mutta toisaalta jos Lapissa ei kestä hyttysiä, voi seuraavaksi suunnata Kaustisen kansanmusiikkijuhlille vihaamaan viulunsoittoa.


Katso itse: kukaan ei ole koskaan missään kärsinyt yhtä paljon kuin me.

Aiemminkin hyttysiä on mökillä ollut: kun tyttäremme Perintörinsessa oli pieni, hänellä oli ensimmäisen illan jälkeen verta jäljellä enää 3 desilitraa. Loput siemailtiin inisijöiden Eyes Wide Shut -tyyppisissä bakkanaaleissa. Aiempina vuosina hyttyset olivat kuitenkin pysyneet ulkona, eikä sisällä ollut kuin muutama eksynyt vaeltelija. Tänä vuonna oli kuitenkin toisin. En tiedä miksi, mutta etenkin ensimmäisenä iltana mökki kuhisi hyttysiä. Yhdelläkään mökkikeikalla en ole tappanut niin paljon ja niin jatkuvasti hyttysiä mökistä kuin tänä vuonna. 


Kiva olisi toki ollut antaa viattomien luontokappaleiden elää elämäänsä, kun nehän vaan ja blaa blaa blaa. Ei pystynyt. Kyse oli eloonjäämisesta. Jos minä kuolin henkisesti, oli vähintäänkin reilua, että muutama tuhat hyttystä kuoli fyysisesti. 


“Jos Lapissa ei kestä hyttysiä, voi seuraavaksi suunnata Kaustisen kansanmusiikkijuhlille vihaamaan viulunsoittoa.”


En koko viikon aikana saanut selville, mistä hyttyset mökkiin smyygivät. Toki niitä oli Mexico Cityn asukasmäärän verran väijymässä ulko-oven pielessä sisäänpääsyä, mutta sekään ei selitä kaikkea. Tungin talouspaperia ikkunanpieliin tukkeeksi ja koetin vakoilla, ujuttautuvatko nämä veijarit jostain rakosista, mutta mysteeriksi jäi. 


“Hei kaveri. Ihan vaan sellaisella asialla lähdin inisemään, että mää tuun sitten siihen sun korvan juureen, kun oot nukahtamassa. All night long, baby!”

Ensimmäisenä yönä kunnon uni tuli aamuviideltä. Sen jälkeen Raidin töpselitappajan avustuksella yöt sentään sujuivat jopa melko mukavasti. 


Kotona hyttyset eivät juuri vaivaa. Päivisin yhtään pistäjää ei ole missään, iltaisin toki pientä ininähköä on havaittavissa. Silloin voi siirtyä sisään, jossa EI ole seitsemääsataa hyttystä odottamassa omaa verenperintöään.


KOTI 1 - MÖKKI 0


Erä 2: terassi


Meillä on kotona iiiiiiiso terassi. Katettu terassi. Terassi, jolla voi oleskella, koska päivällä siellä EI ole hyttysiä. Terassille pääsee suoraan keittiöstä ja olohuoneesta ja sillä on sohvaa (joskin lasten majakäytössä) ja mukavan iso ruokapöytä. Mökin terassilla ei pystynyt oleskelemaan, ellei Punaisen ristin veripalvelu ollut pumppaamassa lisäverta (O-) suoraan suoneen. Kertaakaan ei aamupalaa tai muutakaan ateriaa nautittu terassilla, sillä me olisimme olleet se ateria. 


KOTI 2 - MÖKKI 0


Erä 3: grilli


Alkukesällä olemme grillailleet kiitettävästi terassillamme. Siis kotona, sillä mökillä ei grilliä ole. Tai on siellä kota, jossa voi polttaa puita ja sitten laittaa ritilälle äkkiä jotain käryämään ennen kuin hiilet putoavat alatasolta saaviin, josta eivät enää lämmitä. Yksi ateria jaksettiin kodassa tehdä. Kodassakin oli muuten hyttysiä. 


KOTI 3 - MÖKKI 0


Erä 4: keittiö


Mökkeilyyn vissiin kuuluu, että kaiken pitää olla helvetin paljon vaikeampaa kuin normaalisti. Esim. keittiöön tulee maksimissaan kylmää järvivettä, laskutilaa on käyntikortin verran ja keittolevyjä on tai siis keittolevy on yksi kappale. Sekin joku Lidlistä ostettu Königsfukkbach-merkkinen SER-vitsi, joka alkaa yökolmelta paniikissa huutaa, että “luulen että saatan olla päällä ja soitan siksi varmuuden vuoksi tätä ilmahälytyssireeniä muistuttavaa hälytysääntä kolme minuuttia. Toistan sen tunnin päästä, vaikka olisitte irrottaneet töpselin ja räjäyttäneet sulaketaulun.” Saksaksi. 


Moggo-Burgh tekee hyvä ruoka. Moggo-Burgh paistaa liha. Moggo-Burgh zuurustaa maizenalla.

Tällä Königsfukkbach-liedellä voi sitten priorisoida, keittääkö perunat vai paistaako pihvit (koska grilliä ei edelleenkään ole). Toki liesi pitää välillä paussia toiminnastaan ja käy Oktoberfesteillä Bodenseellä, joten loppujen lopuksi on helpointa syödä salaattia ja mikroruokaa. 


“Mökkeilyyn vissiin kuuluu, että kaiken pitää olla helvetin paljon vaikeampaa kuin normaalisti.”


Kuivauskaappi mökillä on ihan turha. Mökkihyggeilyyn kuuluu pestä ja kuivata yksi astia kerrallaan, koska paskaa hommaa hankalasti tehdessä mieli lepää. 


“Oi hani, sä oot varmaan muussakin yhtä hyvä kuin paprikan pilkkomisessa...”

Kotona on induktioliesi siltatoiminnolla (en ole ikinä tosin sitä käyttänyt), astianpesukone (enkä täyttänyt) ja kunnon tiskipöytä. 


KOTI 4 - MÖKKI 0


Erä 5: vessa


Mökillä olisi periaatteessa vapauttavaa ruikkia mitä tahansa mihin tahansa puskaan. Tänä vuonna kuitenkin sekunti lorottelun alettua koko alakroppa pakarasta välilihaan näytti hyttysten ansiosta kuin raakaa kassleria olisi hakattu marjakiiseliin. 


“Paskaa hommaa hankalasti tehdessä mieli lepää.”


Toki mökillä on puucee - ihan siisti sellainen - eikä vuokramökillä tarvitse huolehtia edes persujen ryhmäpuheenvuorojen tyhjentämisestä. Silti kesken ponnistusvaiheen saattaa hieman säikähtää, kun vasempaan pakaraan mossahtaa mustasta aukosta jotain, mikä on lepakkoa suurempi, lammasta äänekkäämpi ja selvästi elävä.


“I am human, who are you? Why you is in my ass?”


Kotona on kolme vessaa, toistaiseksi mitään ei ole pyrkinyt posliinimotaria väärään suuntaan ja viemärikään ei ole hetkeen ollut tukossa. 


KOTI 5 - MÖKKI 0


Erä 6: tila


Meillä on kivan kokoinen koti. Omat huoneet. Omat sängyt. Olohuone. Iso mukava sohva. Keittiö. 


Mökillä olohuone on samalla keittiö-makuuhuone ja hiirenjärsimillä patjoilla nukutaan parvella, joka on kiukaan yläpuolella ja lämpötilaa tasaa itsensä hehkuvaksi varannut tiilipiippu. Sohvasta saa sängyn, jossa on memory foam -patja; patja siis muistaa joka yö olla enemmän kuopalla. Loppuviikosta kylkiluut ja sohvanpohjan säleikkö menevät jo kivasti limittäin. Kun kääntää kylkeä, kuulostaa kuin soittaisi kännissä jazzia marimballa. 


Kamera on ikuistanut ohikiitävän hetken, kun Nonstoppos ei hakkaa Perintörinsessaa eikä Perintörinsessa pure Nonstoppolosia. Sitä on telkkarin turruttava kauneus.

Kun huonolla sohvalla ei nukuta huonosti, sillä katsotaan seuraavia ohjelmia:


Burgerimiehet Euroopassa

Burgerimiehet Pohjolassa

Burgerimiehet tuotesijoittelemassa 

Äärimmäinen selviytyjä (eli ohjelma, jossa mies kävelee metsässä paljain jaloin kuvausryhmän kanssa)

Simpsonit, kaudet 1 - 479

Ostos-TV 

Deadliest Catch (ohjelma, jonka nimi oikeasti voisi olla Miehet, jotka pyydystävät rapuja)

James Bond

James Bondin poika

James Bondin kosto

James Bondin paluu

James Bond ja itkevän tubettajan arvoitus

Haiohjelma, jossa korostetaan, että hai ei ole ihmiselle vaarallinen ja sitten kerrotaan, kuinka hai tappoi ihmisen

Parhaat lento-onnettomuudet

Remppa vai muutto

Huvila vai huussi

Remppa vai huussi

Kotoisa vai huvila

Muutto vai unelma-asunto Floridasta

Kiinteistöveljesten uskomaton muodonmuutoshuussi

Huvila vai tuotesijoittelua

Food Factory, joka on mainos joka on ohjelma joka on mainos

Australian rajalla

Kanadan rajalla

Amerikan rajalla

Bikini rajalla

Psykoosin rajalla

Amerikan kovimmat keräilijät / grillaajat / kauneusleikkaukset

Unelmahäät

James Bond ja unelmahäät

Unelmahäät vai tuotesijoittelua

Unelmahäät ja huussi

Top Gear

Top Gear Intiassa

Top Gear Afrikassa

Remppa vai Top Gear

Remppapainajainen

Välimeren unelmakodit

Välimeren unelmahuussit

Välilihan unelmapuremat

MasterChef Australian rajalla

MasterChef vai väliliha

Gold Rush

Gold Rush vai James Bondin väliliha

Toinen haiohjelma

Hurjimmat lemmikkihamsterit

Wheeler Dealers

Tohtori Paise

Tohtori Paise ja huussi

Hengenvaarallisesti lihava

Satakiloiset siskot vai huussi

90 päivää hengenvaarallisena morsiamena

90 päivää välilihana

Hengenvaarallisesti paiseena

Simpsonit, kaudet 480 - 1789

Mitä tahansa paskaa Alfa TV:ltä


Tiistaina katsotaan samat ohjelmat uudelleen.


Ilmeisesti aikakone on kuin onkin keksitty, sillä vuosi sitten tilapäiskämppämme telkkarissa pyöri kaikki nuo samat ohjelmat. Toisin kuin viime kesänä, jossa tilapäiskämpässä oli iso teräväpiirtotelkkari, mökillä on pieni persepiirtotelkkari. Sen antenni poimii signaalia sopivalla tuulella parillisilla viikoilla ja muuten Hengenvaarallisesti lihava James Bondin unelmamorsian on pelkkää duplojen kokoista pikseliä. Ei sillä, että se sinänsä ohjelman laatua huonontaisi.


Ruutukaappaus Livherojimsubin uudesta ohjelmasarjasta “Maailman tappavimmat hiirenkakat” 

Vähän eksyin aiheesta, mutta pointti on kuitenkin se, että neljälle hengelle mökin sohva on helevetin epämukava. Tai on se yhtä epämukava yhdellekin hengelle. Suunnittelun lähtökohtana on selvästi ollut tehdä paska sohva, joka toimii myös paskana sänkynä. 


KOTI 6 - MÖKKI 0


Erä 7: maisema, hiljaisuus ja järvi


Kotona meiltä näkyy joko naapurin seinä tai Tuusula (K-18). Apukoulun reputtanut tiskirätti räkyttää rivitalon pihassa aamuviideltä omille sukuelimilleen. En halua tietää, mitä. Virtaavaa vettä on sateella ojassa (jossa sentään nyt saa virrata meidänkin vetemme). 


Mökillä maisema:


Fiilis meni, kun nähtiin yksi vene viikon alussa.

Tai miksei myös:


Kaunein sävy auringonlaskuun saadaan polttamalla fossiilisia polttoaineita.

Hiljaisuus. Sitä on vähän vaikea kuvailla, mutta laitan tähän vaikka seitsemän välilyöntiä sitä symboloimaan:Taisi tulla vahingossa kahdeksan, mutta on siellä niinkin hiljaista silloin, kun kuikka tajuaa pitää turpansa kiinni. Jos tätä rauhaa saisi pulloon, ostaisin mäyräkoirallisen.


Mökillä rrrrrrrrrrrrrranskalainen rrrrrrrrrrrrrrraksa-autokin pääsi lataamaan akkujaan niin hyvin, että viikon jälkeen akku oli tyhjä.

Ja vielä:


Järvi. Veden pehmeys, raikkaus, puhtaus ja rusehtava kirkkaus. Tänä vuonna viileähköä muttei kylmää. Pesee pois synnit, antaa rauhan ja turruttaa kutinan kasslerissa. 


Mökki vs. koti - lopputulokset


Asun yhä mieluummin uudessa kodissamme. Puutteistaan huolimatta viimeisen kohdan maisema, hiljaisuus ja järvi tasoittavat peliä tehokkaasti. Mökillä on kiva olla. Kerran vuodessa. Viikon. 


Tästä tuli tiukkaakin tiukempi matsi. Pronssia saa DDR:n naisten 4 x 100 metrin miesjoukkue. Mutta mikä on tilanne kärjen osalta? 


Rumpujen pärinää...


KOTI 6 - MÖKKI 6


HYTTYSET 100“Olemme viettäneet melkoisen mökkimäistä kesää kotona.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.