maanantai 13. tammikuuta 2020

Potkut pääsuunnittelijalle - vastaava mestari vaihtoon


Pääsuunnittelija ja/tai vastaava työnjohtaja on melkoinen raksaprojektin kaikkivaltias. Joskus lapsenusko on kuitenkin koetuksella, kun tulee sellainen olo, että projektin Isä Aurinkoinen ei olekaan sitä mitä toivottiin. Siksi siis vastaavan mestarin vaihtaminen tuli valitettavan ajankohtaiseksi.

Mutta että noin dramaattinen otsikko, aika kauheeta. Blogimme jo tsiljardeihin kasvanut lukijakunta pidättää hengitystään ja odottaa meheviä juoruja, likaisia yksityiskohtia, verta ja putkenpätkiä. Eipä tässä sellaisia kuitenkaan ole tulossa (sinne katosi puoli tsiljardia lukijaa). Vastaava mestari ei tehnyt härskejä ehdotuksia (meistä kummallekaan), ei ilmestynyt kännissä työmaalle (jota ei vielä edes ole) eikä kavaltanut holvistamme kultaharkkojamme (joita on, maankäyttömaksusta huolimatta).

Oi iltarusko, mitä teen! Anna uskoa huomiseen. Mä yöni vietän valvoen, mut vastausta saa mä en.

Olen piiiiiitkään kuitenkin pohtinut, mitä toivon ja tarvitsen projektimme vetäjältä. Olemme kieltämättä varmaan hieman herkkiksiä ja varpaillamme, kun viimeiset pari vuotta olemme odotelleet ihan niinku tiäkkö oikeestaan öö kaikkea tapahtuvaksi. Olemmeko siis kuin potilaita House-telkkarisarjassa, jotka haluavat mieluummin kivan lääkärin, joka pitää kiinni kädestä kuoleman hetkellä kuin ärhäkän lääkärin, joka haluaa pelastaa potilaan? Ensikertalaisena meillä ei ole käsitystä, miten vastaavan mestarin/pääsuunnittelijan (meillä sama henkilö) tulisi toimia. Pitääkö hänen olla arkiaamuisin keittiössä tarjoamassa tuoretta pullaa ja oman kasvihuoneen mangoista vatkattua smoothieta? Pitääkö meidän saada tunneittain raportti siitä, mitä hän on projektimme eteen tehnyt, pohtinut tai edes meinannut tehdä tai pohtia?

"Ensikertalaisena meillä ei ole käsitystä, miten vastaavan mestarin/pääsuunnittelijan tulisi toimia."

No ei tietenkään. Ihan sämpylät ja chiapirtelö viikonloppuisin olisivat riittäneet. Mutku mutku ja vielä kerran mutku. Alusta asti oli epämukava olo sen suhteen, että vastaavan mielestä kaikki - tai ainakin olennaiset - pohtimamme ratkaisut ovat syvältä persujen puoluetoimistosta:

Painovoimainen ilmanvaihto 

- puolen tunnin luento siitä, miksi se ei koskaan toimi. Toistettiin myöhemmin varttiin tiivistettynä.

Hirsitalo 

- lämpötaloudellisesti huono, lämpöhirsitalo (eli selluvilla lankkujen välissä) olisi ollut järkevä valinta. Myöhemminkin muistettiin mainita sivulauseessa, miten hirsitalo valitaan tunteella, mutta lämpöhirsitalo järjellä.

Talo pilareille ja tuulettuva alapohja 

- huono. Hukkaa energiaa, mitä se tekeekin. Kuten luottoremppamiehemme totesi, energian hinnassa maksetaan siitä, että rakenteet pysyvät kuivina. Ja juu, patolevyyn kääriytynyt rouva siellä jupisee, että kyllä muutkin ratkaisut toimivat. Se on rouva aivan totta. Toivotaan siis, että niin tekee tämä meidänkin.

Kutterinpuru eristeenä 

- vastaus kuului: UNOHDA JO KUTTERINLASTUT!!! Aha, ok, anteeksi.


"SÄ ET VOI SANOA LAMELLIHIRTTÄ MASSIIVIPUUKSI!"

"Projektin Isä Aurinkoinen ei olekaan sitä mitä toivottiin."

Lisäksi yhteydenpito ei oikein toiminut ja vastailu oli niukahkoa. Tämän seurauksena minulta alkoi mennä yöunet. Kun lisäksi kaikkea muutakin riemuisaa on tässä ruuhkavuosissa madellessa tullut vastaan, niin kuormitus alkoi tuntua jonkinlaiselta. Tein siis ainoan päätöksen, jonka koin olevan suoraselkäinen ja helpottavan stressiämme:

Pyysin puolisoani soittamaan vastaavalle mestarille ja purkamaan sopimuksen. 

Itse makasin sikiöasennossa kylpyhuoneen lattialämmitetyillä kaakeleilla teddykarhu kainalossa ja nyyhkytin. Huom. nyyhkytin sillai miehekkäästi.

"Me ei voida enää jatkaa yhdessä. Meidän ajatukset alapohjan eristeestä on vaan niin erilaiset."

Puoliso hoiti homman tehokkaasti ja tyylillä, kuten hoitaa kaiken, mihin ikinä ryhtyykin.

Emme kuitenkaan hypänneet uhkarohkeasti tyhjän päälle, toisin kuin ne urheat Vain elämää -sarjan artistit, jotka pitävät kolmen kuukauden keikkatauon ja lähtevät Nykkiin. Niin uskaliaita emme olleet. Junanvaunuissakin lukee: saattaen vaihdettava. Tai Latva-Lusan Torbjörn laulaa Hotelli Känniääliön karaokeillassa:

Vanha kulta raukka
tuli meidän kautta,
luuli että vielä aukes ovi
Uusi kulta vieres, 
vanha oven pieles, 
eihän kahta rakastella sovi.
Uusi kulta vieres, 
vanha oven pieles, 
eihän kahta rakastella sovi.

Ihana biisi. Pirkko Liinamaakin tykkäisi tanssia tätä autossa, vaikka Klasu valittaisi, että miksi taustalla on rumpukone.

Mutta olin siis ollut yhteyksissä kehuja saaneeseen uuteen vastaavaehdokkaaseen, jolle passasi ottaa meidät vahvojen mutta herkästi väräjävien siipiensä suojaan ja kantaa meidät kohti auringonlaskua, jossa kotimme jo odottaa liesi lämpimänä. Vaikka ne hirsitalot onkin vetoisia.

"Puoliso hoiti homman tehokkaasti ja tyylillä, kuten hoitaa kaiken, mihin ikinä ryhtyykin."

Mitään omakohtaista kokemustahan meillä ei kyseisen herran toiminnasta ole, on vain luotettavien ja suunnilleen samassa tilanteessa olevien muiden rakentajien kokemuksia hänestä. Eikä siis ole tarkoitus demonisoida edellistäkään vastaavaa työnjohtajaa. Hän teki hyvää ja tehokasta työtä piirtäessään meidän taloamme ja olisi varmasti ollut monella tapaa asiantunteva ja osaava. Toivon kuitenkin, että joskus tunteella ja perstuntumalla meneminenkin voi olla hyväksi. Ainakin olen nukkunut taas yöni.

Rakentajan unilääkevaihtoehdot:

  1. Rakennusmääräyskokoelman lukeminen
  2. Tonkka konjakkia
  3. Vastaavan työnjohtajan vaihtaminen 
Kivun voimakkuuden arviointi: 1 - curly girl -videoiden katsominen instasta. 9 - vastaavan työnjohtajan erottaminen. 10 - legon päälle astuminen. Klassikko.
Kuvat: Pixabay

10 kommenttia:

  1. Mahtavaa, aivan ihanan hullua!!! Kerropa lisää suunnitelmasta, siis talon? Painovoimainen ilmanvaihto hirsitalossa ja vielä tuulettuva alapohja, kuulostaa hyvältä ja ihan mun haaveilta! Ne kutterinpurutkin kuulostaa mielenkiintoiselta mahdollisuudelta, ehkä mainitsen ne aamukahvipöydässä ens viikonloppuna, ja katson kuinka puolison kahvi on peräseinässä taideteoksena ja otsahermo ainakin kivan pinkeänä... mutta niin se tais olla myös silloin kun mainitsin haluavani sellaiset navetan kivet talon perustukseksi. Noin vaan ne on jo suunnitelmassa kun se sai vähän aikaa sitä märehtiä.
    Mielelläni kuulisin lisää tästä projektista faktaa. Ehkä muutama tsiljardi muutakin lukijaa, uskoisin.
    Raksajaksuhaleja sinne kovasti ja monet kiitokset mukavista lukuhetkistä tähän asti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitokset tosi kivasta kommentista sekä raksajaksuhaleista!

      Lähiaikoina pitäisi olla esitellä ihan oikeita suunnitelmia talosta. Asumme tällä hetkellä rintamamiestalossa, ja sitäkin kautta varmaan osittain tulee näitä yksinkertaisuuden ihanteita.

      Painovoimaisen ilmanvaihdon toivoisimme toimivan riittävän hyvin, vaikkei mitään järjetöntä hönkää koko ajan puhkuisikaan. Nykyisessä talossamme painovoimainen ei toimi mitenkään kummoisesti, joten hyvin suunniteltuna uuden talon ilmanvaihto olisi varmasti parempi kuin tällä hetkellä. Ei siis painovoimaista ilmanvaihtoa ideologisista syistä. Mieluummin happea koneesta kuin hiilidioksidia haaveista.

      Tuo liimaton massiivihirsi lienee ehkä eniten hörhöilyfiiliskysymys. Uskon, että lamellihirret olisivat nekin oiva vaihtoehto. Mutta silti jotenkin perinteinen kiehtoo.

      Ja pilariperustus edustaa sitä ajatusta, että talo saadaan irti kosteasta maasta. Sen voisi toteuttaa muillakin tavoin, mutta koska ne paalut tarvitaan savimaan takia joka tapauksessa, niin tuolla saattaisimme päästä suht kustannustehokkaasti. Vaikka rahaa toki piisaakin.

      Vielä kerran, kiva kun kommentoit ja roiku toki mukana jatkossakin ;)

      Poista
  2. Vastaavan työnjohtajan valinnassa kannattaa kyllä olla tarkkana. Kaikenlaista tekijää löytyy alalta ja jotenkin nuo vastaavan työnjohtajan vastuutkin on hieman ympäripyöreästi ilmaistu ja pitää aina tehdä sopimus erikseen. Onnea kuitenkin uuden työnjohtajan kanssa ja toivottavasti talo aikanaan valmistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      Nyt on kelpo mestari hommissa. Eikä aiempikaan huono ollut, mutta ihan sitä tukea ja ymmärrystä ei saatu, mitä toivottiin. Elämme toivossa, että jonain päivänä on talo eikä musertavan paljon velkaa.

      Poista
  3. Moi, kiitos hyvästä tekstistä! :D Olen tuskaillut vastaavan/pääsuunnittelijan valinnan kanssa, niin tämä kyllä kevensi onneksi hommaa. On vaikea kilpailuttaa kun eivät oikein kerro hinnoista ja vain muutaman olen löytänyt, jotka ymmärtää terveellisen rakentamisen ja materiaalien päälle. Onko teidän talo jo pystyssä? Olen meille tekemässä allergisen perheen hirsitaloa, pystylamelli, tuulettuva ap, homehtumattomat eristeet(finnfoam) ja iv kone hepasuodattimella. Toinen ja ehkä suurin ongelma itselle on sellaisten hirsien löytäminen, joista voidaan olla varma, että ne on kaadettu pakkasella ja käsitelty ilma,n että ovat välissä seisoneet sateessa. Oletteko te löytänyt tällaisen toimittajan, jolta tämä onnistuisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi!

      Nuo allergiat ovat varmasti melkoinen lisästressi ja -taakka taloa rakennettaessa.

      Meidän talotoimittajallamme, eli Eurohongalla on minun mielestäni riittänyt ymmärrystä ja osaamista (myös) erilaisten sisäilmasta kärsineiden asiakkaiden suhteen. Talvella kaadettua puutakin uskoisin heiltä saatavan, mutta toki varastot eivät välttämättä ole suuret, jolloin seuraavaa talvikaatoa saattaa joutua odottamaan - yllättäen - seuraavaan talveen.

      Oma puumme kaadettiin joskus kevättalvesta, joskaan pakkasiahan ei juurikaan ollut. Enemmän talvikaadossa on kuitenkin ymmärtääkseni kyse siitä, että puut ovat lepotilassa. Tähän vaikuttaa valon määrä, ei pakkanen. Isot pojat näin kertoivat.

      Omaan silmään hieman pomppasi tuo finnfoam, vaikka varmasti hyvä eriste onkin. Yleensä allergioiden ja sisäilmaoireilevien keskuudessa sitä karsastetaan - ehkä jopa liiallisuuksiin asti. Mutta itse ehkä sitä vielä pohtisin. Toisaalta, kukin tekee ratkaisunsa omien tarpeidensa ja tietojensa pohjalta ja ihan loppumaton suo on kyllä kyseessä, kun alkaa pohtia, mikä on turvallista, terveellistä ja oikein.

      Toivotan tsemppiä projektiinne ja vastailen mieluusti, jos jokin askarruttaa. Ja koetan muistaa oman rajallisuuteni asiantuntijana ;)

      Poista
  4. Moi!

    Uteliaisuuttani kiinnostaa tietää, millaisesta paperiruljanssista on kyse, kun lähtee vaihtamaan pääsuunnittelijaa? Jouduitteko kaupungin kanssa paljonkin ihmettelemään ja vääntämään uudestaan joidenkin lupa-asioiden kanssa?

    Kiitos jo etukäteen vastauksestasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys ja kiitos kysymyksestäsi. Nuo muodollisuudet eivät olleet kummoiset. Mielestäni lupapisteeseen vaan vaihdettiin pääsuunnittelijan nimi ja toimitettiin todistus kelpoisuudesta. Kaikki kolme(!) pääsuunnittelijaamme ovat lisäksi olleet kaupungin rakennusvalvonnassa tuttuja, joten tuo asia ei sen kummempaa vääntöä vaatinut.

      Toki vielä helpommalla olisi päästy, jos olisi kelvollinen löytynyt heti alkuunsa 😀

      Poista
  5. En tietysti tiedä millaista se teidän dialoginne on ollut, onko ammattilaiselta tullut epäasiallisia kommentteja. Mutta minun silmiini vaikuttaa siltä, että sinulle amatöörinä ei kelvannut ammattilaisen vastaukset? Vähän kuin sinulla amatöörinä on mielestäsi jo valmista vastaus siihen, mikä sinua vaivaa. Kun lääkäri ammattilaisena ei yhdy ennalta päättämääsi hoosiannaasi, sinä haet jonkun vaihtoehtolääkärin, joka nyökyttelee päätäsi haluaamaasi tahtiin ja kirjoittelee sinulle homeopaattisia reseptejä...(ja nauraa matkalla pankkiin)

    Ei sinullakaan projekti vielä ohi ole, joten ei kannata niin voitonriemuinen olla. It's not over before its over. Kannattaa sekin muistaa, että sinun kokemukseksi rakentamisesta on nolla, tämän talon jälkeen sinulla on 1-talon kokemus. Ammattilaisella sitä kokemusta on kymmeniä taloja.

    Kun katson listaa minkä tyrmästi ed. vastaavaan kanssa niin:

    "1. Painovoimainen ilmanvaihto
    - puolen tunnin luento siitä, miksi se ei koskaan toimi. Toistettiin myöhemmin varttiin tiivistettynä."

    Toimiihan se talvella (jos suunnitelmissa järkeä) mutta maksaa rahaa ja vaatii jatkuvaa säätöä käyttöjältä. Kesällä ei toimi. Moni muitakin haittapuolia on. En olisi luentoa pitänyt, jos ei kerran kiinnosta asia. Itselläni "vain" 30 vuoden kokemus ilmanvaihdosta ja LVI-ins. tausta.

    "Hirsitalo
    - lämpötaloudellisesti huono, lämpöhirsitalo (eli selluvilla lankkujen välissä) olisi ollut järkevä valinta."

    Asia varmaankin noin. Varmaan minäkin olisin asiasta kommentin jättänyt, koska siitähän sinä ammattilaiselle maksat? Vai? En olisi jäänyt jankkaamaan. Jokainen tekee lompsallaan mitä tahtoo. Mutta mielestäni ammattilaisen pitää nostaa asiakkaalleen ainakin kerran havaitsemansa epäkohdat ja huonot valinnat. Jankkaamaan ei toki pidä ryhtyä.

    "Talo pilareille ja tuulettuva alapohja
    - huono. Hukkaa energiaa, mitä se tekeekin. Kuten luottoremppamiehemme totesi, energian hinnassa maksetaan siitä, että rakenteet pysyvät kuivina. Ja juu, patolevyyn kääriytynyt rouva siellä jupisee, että kyllä muutkin ratkaisut toimivat."

    Energiakustannus saattaa olla kuitenkin aika maltillinen. En tunne perustamisolosuhteita ym. En osaa kommentoida sen kummemmin. Pilariperustuksessa kyllä monia hyviäkin puolia.

    "Kutterinpuru eristeenä
    - vastaus kuului: UNOHDA JO KUTTERINLASTUT!!!"

    Varamaankin se lämpöarvo jälleen. Olisin ehkä alan ammattilaisena heittänyt eteesi elinkaaren aikaisen kustannuslaskelman tekemästäsi valinnasta vs. joku muu. Sen jälkeen asia olisi ollut sinun juttusi päättää. Mikäs siinä - jälleen kerran - jos kerran lompsa kestää.

    Kyllähän niitä vastaavia mestareita varmasti löytää jotka komppaavat asiakasta nyökytellen kuin junanopastimet. En oikein ymmärrä, miksi ylistät heitä? Eiväthän he sinulle mitään lisäarvoa projektiin tuota? Laskun kyllä laittavat "osaamisestaan" sinulle. Se on aivan varma asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mielipiteitä on monia, mutta näille meidänkin ratkaisuille on löytynyt ihan kokeneita rakennusalan ammattilaisia niitä puoltamaan, joten ei tässä netin varassa ole onneksi tarvinnut mennä.

      Painovoimainen ilmanvaihto tosiaan jakaa mielipiteitä ja siksi sen on meille suunnitellut sen puolen kokenut ammattilainen. Jos näyttää, ettei pelitä, niin laitetaan tonneja tiskiin ja vedetään koneelliseksi. Toki toivon, ettei näin tarvitsisi tehdä.

      Kutterinlastun sertifioitu U-arvo on hieman heikompi kuin joillain muilla eristeillä, siksi eristepaksuus mitoitettiin sen mukaan. Päädyimme kuitenkin lopulta Termex-selluvillaan.

      Hirsitaloja rakennetaan tällä hetkellä melko paljon. Oma ratkaisumme oli vielä perinteinen massiivihirsi. Olemme sen plussia ja miinuksia listailleet ja tunnustan, että tässä ratkaisussa puhui myös tunne. Toivon kuitenkin, että hyvin pystytetty ja laadukkaasta puusta tehty massiivihirsitalokin on kelpo - plussineen ja miinuksineen.

      Pilariperustuksessa alapohjaan laitettiin reippaasti eristettä, jotta tosiaan läpituulettuva alapohja ei hukkaisi yhtään enempää lämpöä kuin mitä se tekee.

      On hyvä, että vastaava mestari toimii sparraajana ratkaisuissa. Saatoimme hyvinkin puolitoista vuotta sitten olla turhan herkkänahkaisia ja hätiköidä. Vastaavalla mestarilla olisi kuitenkin tärkeä rooli suunnitella ja valvoa projektia.

      Poista

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.