maanantai 14. lokakuuta 2019

8 vinkkiä - miten kertoa taloprojektista lapsille?


Heippuli mussukat! Te molemmat.

Edellisessä postauksessani kerroin, miten kylmää kyytiä oli kertoa uudesta taloprojektista ja kodista lapsille. Koska rahaksi en ole bloggaamistani saanut muutettua, niin käytetään tätä edes terapiana ja jatketaan saman trauman purkamista.

Blogeissa annetaan usein neuvoja ja vinkkejä. Oma suhtautumiseni asiaan on vähän kimurantti: millä kompetenssilla voin neuvoa muita nuorallakävelyssä, jos joudun itse ensiapuun ja tiputukseen ihan vaan nenää kaivettuani (omaa, toim. huom.).

Myy-Miranda kuuli juuri, että taloon tulee painovoimainen ilmanvaihto, vaikka toivoi joulupukilta Valloxin Blue Sky -ilmanvaihtokonetta.

Mutta koska terapia jne, niin tässä 8 vinkkiä, miten kertoa lapsille uudesta kodista:

1. Mieti hyvä aika ja paikka.

Kannattaako täräyttää faktat pöytään lomamatkalla? “Ihanaa tää miekkakalapihvi. Otatteko lapset jäätelöä? Meidän koti puretaan ens viikolla.” Me mietimme sopivaa aikaa ja paikkaa pari vuotta. Eri asia, onnistuttiinko (ks. edelleen edellinen postaus).

2. Mieti etukäteen, mitä lasten kannalta kivoja asioita uusi koti tarjoaa.

“Naapurissa asuu Lillemor ja Adolf. Metsässä on lillukoita, voidaan tehdä niistä marmelaatia.” Onneksemme lasten kavereita asuu lähellä ja tontti rajoittuu metsään. Molemmat plussaa.

3. Muistuta, että lelut ja rakkaat tavarat saa ottaa mukaan.

Lapset sekoittavat (näköjään) kodin jättämisen lelujen jättämiseen. “Kyllä, Leppis ja Lammas otetaan mukaan. Juu ja legot. Ja iskäkin, ehkä.”

Nico-Zorro ei kestä ajatusta vesikiertoisesta lattialämmityksestä. Kaikilla kavereilla on ilmalämpöpumput tai ainakin VILPit. 
4. Talo ja koti ovat eri asioita.

Koti voi olla monenlainen ja eri aikoina eri paikassa, kunhan rakkaat ihmiset ovat siellä. Ja lelut. Toki hirsitaloon muuttaminen voi olla traumaattinen kokemus. Elämä on joskus rankkaa.

5. Älä ala käymään kauppaa.

“Älkää itkekö! Voidaan ostaa sinne uuteen kotiin teille poni, koira ja persu.”

6. Hillitte ny perkele ittes!

Älä menetä malttiasi tai murru, vaikka lapset raivoavat, syyttävät, itkevät ja kaikki on sinun syytäsi. Lapselle on turha huutaa “mutsis oli”, etenkin jos itse on se mutsi. Perustele lapsille, miksi päätös on tehty. Palaa tarvittaessa kohtaan 2.

"Siis miten niin jääkaappiin ei tuu jääpala-automaattia eikä no frost -sulatusta? Äiti, miksi teet tän mulle!"

7. Pehmennä vähän lohtusyömisellä.

Ei niitä marsuja tähänkään. Pulla on aina hyvää.

8. Anna lapsille lupa mutista, murehtia ja märistä myöhemminkin.

Lapsi saattaa vanhempiaan miellyttääkseen pakottaa itsensä hyväksymään karut tosiasiat ennen kuin on niitä oikeasti hyväksynyt. Anna lapsille(kin) aikaa.

Bonusvinkki:

Aloita maaperän muokkaus hyvissä ajoin ihailemalla vastaavanlaisia taloja/asuntoja. Puhu niistä hyvää. Ujuta puheisiin kivoja, uuteen kotiin liittyviä asioita pitkin matkaa. ÄLÄ puhu nykyisestä kodista pahaa, koska se on koti.

Muiskis! Ihqua viikkoa kaikille! Heipsu!

Jennica-Imeldoora murtui kuultuaan, että ulkoporeammeessa ei ole kaukosäätimellä vaihtuvia ledejä.

(Kuvat Pixabay / Jarmoluk, Bob_Dmyt, Reidy68, Vlynn, TheOtherKev


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit tai kyselet. Toivomme asiallista kielenkäyttöä. Tai no, vaadimme.

Kommenttisi julkaistaan tsekkauksen jälkeen. Älä siis huolestu, kun tekstisi ei heti näy. Arvostamme aktiivisuuttasi.