Painovoimaisessa ilmanvaihdossa - kavereiden kesken PV-IV - seiniin tehdään reikiä ja väistellään sisään lenteleviä lepakoita. Talossa on kylmä, viima käy joka nurkasta ja kesällä tukehdutaan, kun happi loppuu. Laitetaanko tilaukseen? Tuleeko valkosipulia?
Mehän laitoimme, joskaan emme yllämainituista syistä. Vaikka emme koe ihan elämäntapaintiaaneja olevammekaan, nykyisen rintamamiestalomme hyvät (ja huonot) puolet ovat antaneet osviittaa, mitä toivomme uudelta kodiltamme. Jos se nyt koskaan valmistuu.
Painovoimainen ilmanvaihto - kavereiden kesken PV-IV - pitää suunnitella hyvin. Yllätys! Samaahan edellytetään kaikelta rakentamiselta, mutta esim. maatöiden tai sähkötöiden tekemisestä ei rakennusvalvonnasta erikseen muistuteta. “Ne sähkötyöt pitää sitten suunnitella tosi hyvin, että ei tule esim. kylpyammeeseen töpseliä.” Sen sijaan PV-IV:n suhteen on ainainen huoli sen toimivuudesta. Ihan hyvä, että asioista kannetaan huolta.
”Talossa on kylmä, viima käy joka nurkasta ja kesällä tukehdutaan, kun happi loppuu. Laitetaanko tilaukseen?”
Riskejä ja riemuja ratkaisuissa riittää. Yksinkertaisimmillaanhan (hassu sana) painovoimainen ilmanvaihto - kavereiden kesken PV-IV - on sitä että seinässä olevasta reiästä tulee taloon ilmaa, joka poistuu toisesta reiästä putkea pitkin katon kautta ulos. Koska luontoa on kuitenkin suunnilleen yhtä hankala käskeä kuin uhmaikäistä lasta tai kuspäistä presidenttiä, suunnittelijalta vaaditaan osaamista, laskukykyä ja ehkä myös kykyä pelata joskus vähän tyhmien sääntöjen ja vaatimusten kanssa. Siksipä me suunnittelutimme (toinen hassu sana) oman lvis-könttimme Jari Ketolan LVI-Kalskeella. Ketola on erikoistunut painovoimaiseen ilmanvaihtoon, tekee työnsä nopeasti, tarkasti ja reilusti, eikä ota tonnia jokaiselta alkavalta lauseelta.
Riemullista minusta onkin juuri ilman sähköä toimiva systeemi, joka ei suhise kuin kiimainen kyy eikä vaadi katkojankärjen laakerierottimen suodatinnesteiden vaihtoa puolivuosittain. Riskinä taas takaraivossa tykyttää, että mitä jos ilmanvaihto ei toimikaan, tuntuu tunkkaiselta tai ulkoa kantautuu liikaa melua. Jos riskit realisoituvat, asennamme koneellisen ilmanvaihdon ja kaikki ovat onnellisempia.
Marqo-Megaloque valitsi helpoimman tien ilmanvaihdon parantamiseksi. Marqo-Megaloque ei muistanut, että on helmikuu Kittilässä. |
”Suunnittelijalta vaaditaan osaamista, laskukykyä ja ehkä myös kykyä pelata joskus vähän tyhmien sääntöjen ja vaatimusten kanssa.”
Painovoimainen ilmanvaihto ja ikkunat
Koska hirsitalostamme varmasti tulee kauhean kylmä ja ikiroudan peittämä läpi vuoden, ikkunat ovat olennainen osa kansankomission energiatehokkuuslautakunnan ikkunajaoksen määrittelemän lämpötaloudellisuusdirektiivin täytäntöönpanoa yksityisasumuksellisissa työläisyhteenliittymissä. Laskennallisesti hirsi tosiaan on lämpötaloudellisesti monia muita rakenteita heikompi, joten ikkunat saavat olla mahdollisimman eristävät. Meidän ikkunamme tulevat Pihlalta ja ovat tuhdeinta Termo-mallia.
Hassua on, että tuuletusikkunaa ei saa laskea ilmanvaihtoon mukaan. Kieltämättä käyttöliittymä on moderniudessaan (auki / kiinni) hankala ja vaarallinen, eikä ikkunankahva edes toimi Applen laitteilla. Sen sijaan ikkunoihimme tulee Klik-raitisilmaventtiilit, jotka osaltaan tehostavat ilmanvaihtoa, suodattavat ilmasta sössöjä ja vaimentavat ääntä.
Painovoimainen ilmanvaihto ja seinät
Seiniin tulee reikiä, kyllä. Pääskyset lentelevät talon läpi. Naapurimmiäs työntää päänsä reiästä ja kyselee, onko pontikkapannua näkynyt. Tai eukkoa sitten vuoden -78.
Ääneneristysselvitys meidän piti tehdä jo kauan sitten. Siitä selvittiin kunnon ovilla ja ikkunoilla sekä yläpohjan ääniloukuilla. Seinän reikiin tulee ilmanvaihtoventtiilit äänenvaimentimilla. Olisi toki ihana herätä peipon viserrykseen ja ahmojen paritteluun, mutta kaupungissa ne saattavat korvautua Boeingien pöhinällä, rakkien räksytyksellä, naapurimmiähen naukkailulla ja luppakorvien luskutuksella. Automobiilejakin on jo tässä maailmankolkassa nähty, vaikkeivat ne koskaan hevosta korvaakaan.
Painovoimainen ilmanvaihto ja sisäovet
Merkkejä on, että parin vuoden sisällä perheessämme on muitakin teinejä kuin minä. Teinin kuuluu luukuttaa paskaa musiikkia (lue: muuta kuin Beatlesiä) ja toljottaa typeriä tubettajia. Lukisivat mieluummin jotain laadukasta kirjallisuutta. Tähän poikkeustilaan ajattelimme varautua massiiviovilla, kyntteellisillä kynnyksillä ja tiivistetyillä ovenkarmeilla. Näillä saadaan makuuhuoneisiin parempi äänieristys. Samalla kuitenkin blokkaamme ilman vaihtumista, koska ilma tuppaa kulkemaan samoja reittejä kuin äänikin.
Ratkaisuja ongelmaan on kaksi: huonekohtaiset poistot sekä opiskelija-asunnot. HOAS ei ottanut 8- ja 11-vuotiaita vielä edes jonoon, joten päädyimme huonekohtaisiin poistoihin. Seinän reiästä ja ikkunan venttiilistä siis tulee ilmaa ja katon reiästä sitä poistuu, kunnes teini poistuu. Jes / nyyh!
Irmél-Cärmélin kodin hyvä ilmanvaihto tuntui vielä kilometrin päässä kotoakin.
|
”HOAS ei ottanut 8- ja 11-vuotiaita vielä edes jonoon, joten päädyimme huonekohtaisiin poistoihin.”
Painovoimainen ilmanvaihto ja savupiippu
Entisaikana taloja lämmitettiin huoneissa olevilla tulisijoilla. Lämmin piippu poisti ilmaa sisältä ja tilalle tuli ilmaa mistä tulikin. Hengissä pysyivät nekin ihmiset, kunnes kuolivat. Meidän tuskin tulee poltettua siihen malliin tulta hinkumassani hellaleivinuunissa, että ihan tämän varassa voitaisiin olla. Joka tapauksessa haluaisimme savupiipun, johon tulisi puolen- ja kokokiven hormi (eli puolikkaan tiilen sekä kokonaisen tiilen kokoiset reiät). Puolikkaaseen tulisi poistohormi ilmanvaihdolle ja kokonaiseen savuhormi hellalle.
Painovoimainen ilmanvaihto ja lämmitys
Tässäpä riittääkin pähkäiltävää. Lattialämmitys? Luottoremppaajamme sanoin: “Älkää helevetissä laittako mitään vesiputkia lattian alle!” Patterilämmitys onkin ollut meillä ykkösvaihtoehtona. Pattereita kuitenkin tarvitaan paljon ja jos jokainen vapaa pätkä seinää on patterin takana, niin sekään ei kuulosta ihan täysin fantsulta ja ihqulta.
Lattialämmityksen tehoa taas heikentää kaavailemamme lautalattia, tosin on näitäkin paljon tehty. Ja edelleen painovoimaisen ilmanvaihdon kannalta olisi parasta, että patterit olisivat ilmanvaihtoreikien alla, jolloin patterin lämmittämä lämmin ilma lämmittäisi myös sisään tulevan kylmän ilman, eikä herkkää runopoikaa paleltaisi.
Ja mikä on valintamme? En vielä tiedä.
Vasta Urmaan jäätyä eläkkeelle Hillevi uskalsi kertoa, mitä mieltä oli ollut tämän urasta Puolustusvoimien soittokunnassa. |
”Älkää helevetissä laittako mitään vesiputkia lattian alle!”
Painovoimainen ilmanvaihto ja vessa
Vessan kautta on perinteisesti poistettu talon käytetty eli likainen ilma. Vessan kautta poistuu muutakin käytettyä, esim. ruokaa ja Jaloviinaa, joten ratkaisu on looginen. Huono puoli on se, että ilman pitää päästä vessaan, joten joko vessan oven alla on oltava rako tai oven päällä oltava siirtoilmasäleikkö. Ja jos siis joku soittaa backstagella tuubakonserttoa tai laulaa norjaksi oodia norovirukselle, muutkin saattavat nämä tunteenosoitukset kuulla.
Joissain siirtoilmasäleiköissä on myös äänenvaimennus, joten vaikka pöntöllä siirtyisikin ilmaa äänekkäästi, siirtoilmasäleikön kautta ääni ei kantaudu olohuoneessa Le Grand Cul du Marquis de Sade -viiniä nauttivien oman elämänsä vapaaherrojen korviin. Très bien. Ja ainahan voi käydä pöntöllä myös kylpyhuoneessa.
Kodin sisäilmaongelmat pakottivat Nico-Jessen rankkoihin ratkaisuihin.
|
”Joku soittaa backstagella tuubakonserttoa tai laulaa norjaksi oodia norovirukselle”
Painovoimainen ilmanvaihto ja tivoli katolla
Poistopiippuja tulee katolle muutama. Jotta putkissa riittää vipinää kuin teinipojan pöksyissä kielletyillä sivustoilla, voidaan katolle putken päähän laittaa mekaaninen tehostus. Suomeksi: peltinen hyrrä, joka imee ilmaa sisältä.
Hetken luulin eksyneeni Kinky Club of Finlandin kotisivuille. |
Painovoimainen ilmanvaihto ja netti
Trä Kronor - näin toimii painovoimainen ilmanvaihto
Saatsi-arkkitehdit - painovoimaisen ilmanvaihdon abc
Ouluun rakennetaan kerrostalo, jossa on painovoimainen ilmanvaihto - kavereiden kesken PV-IV
Painovoimaisen ilmanvaihdon opas
Painovoimainen ilmanvaihto ja YouTube
Kestävän ja terveellisen rakentamisen ilta:
Curatio ry:n luentosarja - ilmanvaihto ja rakenteiden tuuletus:
Toki voi olla, että painovoimaista ilmanvaihtoa - kavereiden kesken PV-IV:tä - ei edes tarvita, jos talohankkeemme kaatuu. Sitä tässä edelleen selvitellään. Ja näin kavereiden kesken: on aika paha mieli.
”Jos se nyt koskaan valmistuu.”
Kuvat: Pixabay
Voi me täällä niin tsempataan, että teidän talosaaga saisi edetä auvoisasti. Me jouduttiin myöntämään tappiomme PV-IV:n havittelussa mutta olemme toki siinä onnekkaita, että seinät ja katto näyttää toteutuvan. Mutta hauska huomata, että teillä on hurjasti samoja elementtejä toiveidenne tuvassa kuin meilläkin. Viel Glück vai miten se meni..!
VastaaPoistaDanke sehr! Ollaan kieltämättä ajamassa aika montaa eri käärmettä samaan pyssyyn. Rakennusvalvonnalle kuitenkin pisteet hyvästä keskusteluyhteydestä näissä päähänpinttymissämme.
PoistaEnsi viikolla ollaan viisaampia ja iloisempia tai viisaampia ja hyvin surullisia. Elämme edelleen mielenkiintoisia aikoja.
Aikoinaan hirsitaloa rakennuttaessani (2006-2007) luovutin PV-IV:n kohdalla, kun jostain kuulin että on lähestulkoon mahdotonta, ja että joku mohikaani oli kaikki selvitykset teettänyt ja lopulta saanutkin läpi, 18 000 euron lisälaskulla ja isohkolla hermojen repimisellä. Mites nuo nurkat teillä - erehdyin laittamaan tuohon talooni perinteiset nurkat ja vasta sitten liian myöhään viisastuin, että ne toimivat oivina tuulenohjaimina, että varmasti nurkista ilma vaihtuu... eipä olisi tarvinnut ihan niin minkäänlaista ilmanvaihtokonetta...
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Onhan tuohon selvittää pitänyt, mutta hyvä suunnittelija toivottavasti asiaa autaa ratkaisevasti eikä hillittömiä lisälaskuja tule. Ehkä tuohon 13 vuoden takaiseen pv-iv on taas vähän tutumpaa ja hyväksytympää.
PoistaMeille on suunniteltu lyhytnurkat. Ovat kuulemma seinän tasoon jääviä lohenpyrstöjä stabiilimmat, mutta saa vielä koteloitua, koska ollaan kaupunkialueella. Ja siitä toki lähdetään, että nurkista ei vedä. Tämä on ainakin tavoitteena.