Talopaketti. Helpon kuuloinen sana. Mutta mikä valmiusvaihtoehto? Tarjolla on ainakin seuraavat vaihtoehdot:
- tee helevetti kaikki ihan itte
- säältä suojaan -asennus
- ulkoapäin valmis
- sisusta itse
- avaimet käteen
- muuttovalmis
Ryhtyessämme pohtimaan taloprojektin valmistelun aloittamista mietimme myös, miten paljon meillä olisi kykyä, halua ja osaamista tehdä asioita itse. Koska negatiivisia lukuja ei ole kiva kirjoitella, pyöristetään luku meidän kohdallamme vaikka nollaan.
Markkinoilla on jos jonkinlaista versiota siitä, miten paljon talotehdas tekee ja miten paljon jää rakennuttajan itse tehtäväksi.
Maatyöt
Lähdetään kuitenkin liikkeelle maatöistä. Rakennuttaja (eli siis sinä) hoitaa. Piste. Tilaat kaivurikuskin, joka ei tule paikalle. Tilaat toisen, joka maksaa paljon. Puolivälissä maatöitä selviää, että hinta tuplaantuu. Viikkoa myöhemmin tontilta löytyy liito-oravia, peruskallio sekä Jeesuksen pikkuveljen hauta (ei niin merkittävä kuin Jeesuksen ittensä hauta, mutta toisaalta onhan Makkaratalokin suojelukohde).
Etenkin pitkän viikonlopun jälkeen Maatyöt & Poika -firmalla oli vaikeuksia pysytellä vain tilaajan tontilla. |
Maatyöt voi toki antaa talotehtaankin hoidettavaksi. Tällöin talofirma tilaa kaivurikuskin, joka ei tule paikalle. Talofirma tilaa toisen, joka maksaa paljon. Ja talotehdas laittaa kaikkeen päälle oman katteensa.
Sitten tehdään perustukset, mutta ne eivät ole tärkeät. Pari harkkoa näön vuoksi pohjalle, kun ei haluta laittaa puuta suoraan mutaan, ettei hanskat likaannu.
Tästä alkaakin valintojen vaikeus. Vaihtoehtoja riittää: ihan itte, säältä suojaan -asennus, ulkoapäin valmis, sisusta itse, avaimet käteen ja muuttovalmis. Tutustutaan vaihtoehtoihin kaikkein paskimmasta ihan vähän vähemmän paskempiin.
1. Ihan itte
Rakentajalla on joko paisunut ego, isä, joka omistaa rakennusliikkeen tai halu katkaista välinsä kaikkien sukulaistensa (ihan hyvä idea) ja kavereidensa (huono idea) kanssa. Rakentaja tilaa siis ns. pitkää tavaraa tontille. Pitkä tavara on kaiken maailman lautaa ja tiiltä, josta pitäisi alkaa sompailla taloa kasaan. Se on tarkoitettu niille, joiden ei annettu lapsena rakentaa legoja sokkona ilman ohjeita.
Tämän tavaran pitäisi tulla talotehtaalta tontille marraskuun 15. päivä, mutta se onkin ilmestynyt jo viikkoa ennen, koska silloin satoi poikkeuksellisen runsaasti ja löytyi eniten reikäisiä pressuja. Tästä rakentaja alkaa sitten suihkimaan linkkuveitsellä ja käsihöylällä taloa perheellleen, jota ei enää talon valmistuttua ole. Tai on, mutta ovat muuttaneet uuden iskän tai äiskän luo Poriin.
Tubettaja ei kertonut Nico-Väinämölle, että iPhone likaantuu, jos sillä tekee salaojat. |
2. Säältä suojaan -asennus
Tämä on talotehtaalle haastavampi, koska nimitys viittaa siihen, että rakennusmateriaali pysyisi kuivana. Yleensä kuitenkin jossain vaiheessa saadaan riittävä määrä puuta ja villoja riittävän kosteaksi, jotta alan reklamaatioiden keskiarvomääriin päästään. Erona edelliseen ihan itte -pakettiin on se, että rakentaja pääsee nopeammin itkemään sisätiloihin. Kyynelten määrä on kuitenkin vakio. Ja se, että perhe muuttaa Poriin.
Tarkkasilmäisimmät pystyvät päättelemään, milloin säältä suojaan -asennuksen katkaisi helatorstai. |
3. Ulkoapäin valmis
Moni kakku päältä kaunis jne. Seinät ja katto näyttävät olevan suunnilleen kohillaan, mutta sisällä ei ole mitään (perhekin on muuttanut Poriin). Siellä sitten tehdään mitä tehdään, miten tehdään ja miksi ihmeessä. Mutta naapureille näyttää siltä, että sehän edistyy kivasti. Ei se edisty. “Ulkoapäin valmis” vain kuulostaa kivemmalta kuin “sisältä kesken”.
Vielä viimeinen ponnistus: listat paikoilleen ja sitten sauna päälle! |
4. Sisusta itse
Rakennusteollisuus olisi itse halunnut antaa tälle vaihtoehdolle nimen Haista itse. Punavuorelainen copywriter joutui kuitenkin tekemään lähes vartin hommia palkkionsa eteen muuttaessaan termiksi “sisusta itse”.
Siinä talotehdas “hoitaa talon sisäpuolelta valmiiksi levytetyille seinille ja valetulle lattialle”. Teksti on otettu erään talotehtaan sivuilta. Huomasitteko virkkeessä sanan “valmis”. Talo on tässä vaiheessa suunnilleen samalla tavalla valmis kuin Anne Berner oli Suomen merkittävin ministeri.
Talotehdas jatkaa: “Pääset tekemään sen jälkeen pinta- ja sisustustyöt täysin oman mielesi mukaisesti ja omassa aikataulussasi. Hankit ja asennat hankit kaikki kalusteet, kodinkoneet ja sisustusmateriaalit itse sieltä, mistä haluat.” Tämä on nätti tapa sanoa, että “me sössitään tää homma alkuun, hoida ite loppuun, kun et tajunnut, että hintaero muuttovalmiiseen on niin pieni, ettei sun omalla työllä oikeasti mitään säästöä tuu”.
Mirjam-Gunnelin oli vaikea valita huoneen sävyä. Tikkurilan värikartassa sekä Bresnevin kulmakarva että Areola korostivat tilaa yhtä hienosti. |
Avataanpa vähän muutenkin tuota talotehtaan lausuntoa: “Pääset tekemään sen jälkeen pinta- ja sisustustyöt täysin oman mielesi mukaisesti ja omassa aikataulussasi”.
Suomeksi: alan ammattilaisilta ei heru apua. Ostat rumia laattoja halvalla, jos joskus pääset sinne saakka projektissasi. Oma aikataulu tarkoittaa yötöitä työmaavalaisimen valossa kylmän roiskeläpän voimalla työpäivän jälkeen. Juomana silmistä valuvaa suolavettä. Puolisokaan ei auta, kun asuu jo Porissa.
Entäpä: “Hankit ja asennat hankit kaikki kalusteet, kodinkoneet ja sisustusmateriaalit itse sieltä, mistä haluat” (kirjoitusvirhekin on suoraan talotehtaan sivuilta).
Suomeksi: kyttäät tarjouksia, ajelet maakunnasta toiseen halvan vessanpöntön perässä ja tinkaat keittiökalusteita kuudestatoista paikasta. Lopulta ostat kuitenkin kaiken Gigantista. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö. Nekin kyllä kelpaisivat, vink vink.
5. Avaimet käteen
Ainoa, joka sai avaimet käteen oli ex-puoliso muuttaessaan Porissa asumisoikeusasuntoon.
"Tästä ikkunasta mun piti katsella naapuritontin mäskisiiloa käsikkäin Jippiina-Mirbellan kanssa." |
5. Muuttovalmis
Termi “muuttovalmis” on usein ymmärretty väärin. Kyse ei ole siitä, että talo on niin valmis, että sinne voi muuttaa. Sen sijaan termi tarkoittaa, että jos haluaa muuttaa jotain valmistajan valmiiksi tarjoamaa ratkaisua, pitää olla valmis maksamaan ekstraa.
Jexu-Antero halusi lisätä muuttovalmiiseen seuraavat pienet, mutta arkeen luksusta tuovat yksityiskohdat: seinä, katto, ikkunat, lämmitys, wc sekä anoppi Guatemalassa. |
“Muuttovalmiiseen talotoimitukseen sisältyy noin 70—80 prosenttia valmiin talon rakentamiskustannuksista”. Taloprojektissa tämä tarkoittaa seuraavaa:
80 prosenttia talon rakentamiskustannuksista = 183 700 euroa
Kun tähän lisätään loput 20 prosenttia kustannuksista, yksinkertaisella matikalla saadaan lopputulos:
100 prosenttia talon rakentamiskustannuksista = 470 000 euroa
On matematiikkaa ja matematiikkaa. Ja sitten on rakentamisen matematiikkaa.
Sitä olettaisi, että kunhan astuu muuttovalmiin talon kynnyksen yli, sauna on lämpimänä ja korvapuustit uunissa. Sen sijaan pitääkin tarkistaa, onko parketissa naarmuja, kipsilevyissä ruhjeita ja exä jo Tinderissä. Kyllä, siellä Porissa.
Näistä pahaa-aavistamaton rakentaja valitsee jonkin. Yleensä väärin. No okei, aina.
Kuvat: Pixabay
Ai että, miten tämä lämmitti harmaana syyspäivänä kanssarakentajan mieltä ja nauruhermoja :D Loistavasti kiteytetty tämä rakennusalan wild wild west!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Hyvä jos johonkin hermoon osui :)
VastaaPoistaBetonilegopalikoista talon osaurakoinut (mikä on tarina sinänsä) repesi tuossa muuttovalmiin kohdalla ��
VastaaPoistaKiva kuulla, että teksti toi lämpimiä muistoja ;)
PoistaKaikkia kirjoituksiasi olen innolla lukenut ja kaikkia voisi kommentoida positiivisesti, mutta kaikkeen ei rakentajalla aika riitä. Hyvin mukaansatempaavasti kirjoitettu. Erityisesti jäi mieleen Hämeen Linnan rakennusvirheet
VastaaPoistaYmmärrän hyvin (tai ainakin alan ymmärtää) noita rakentajan kiireitä. Hienoa saada kiireistäsi huolimatta kommenttia. Se Hämeen linna -kirjoitus oli tosiaan melkoinen hitti. Siitä napsui bloggajaurani ylivoimaisesti isoimmat lukijamäärät.
Poista